Кожен четвертий військовозобов’язаний – у лавах ЗСУ: як живе Сереховичівська громада у воєнний час

07 Лютого 2024, 10:20
Ростислав Шиманський 1404
Ростислав Шиманський

У Сереховичівській громаді на Старовижівщині зуміли оптимізувати видатки та розв'язувати проблеми, які неминуче виникли в умовах повномасштабного вторгнення. Там надають значну підтримку Збройним силам України та переселенцям. А ще у громаді скоро запрацює поліцейський офіцер.

Про виклики та рішення в умовах війни Район.Стара Вижівка ексклюзивно розповів Сереховичівський сільський голова Ростислав Шиманський.  

Про бюджет у воєнний час

«У 2023 році ми закрили всі поточні видатки. На 4 мільйони вдалося перевиконати бюджет. Із запланованих 8 мільйонів ми отримали 12. Ці 4 мільйони спрямували на потреби військовослужбовців для закупівлі обладнання та техніки відповідно до їхніх запитів. Тобто 33% наших доходів використали на підтримку Збройних сил України», − говорить голова Сереховичівської громади Ростислав Шиманський.

Керівник зазначив, що 1,2 мільйона гривень спрямували на ремонт 17 вулиць у восьми селах. Він зауважив, що підрядник надавав пісок безкоштовно, тому робили все можливе, аби здешевити цей процес. Також витрачали кошти на облаштування укриттів у школах громади.

Нагадаємо, раніше Район.Стара Вижівка писав, що Сереховичівська громада – на 15 позиції з-поміж 54 громад Волині за рівнем перевиконання місцевих бюджетів у 2023 році відносно 2021 року.

Посадовець каже, що цьогоріч суттєво – фактично вдвічі – «зрізали» базову дотацію. 

«З державного бюджету є надходження лише на зарплату вчителям, решта – на плечах громади. Потрібно ще ж враховувати, що підняли мінімальну заробітну плату, передбачається індексація виплат, а якщо ще сюди доплюсувати ціни на пальне, енергоносії − це теж суттєвий виклик для бюджету. Тому про ремонт доріг поки в цьому році взагалі мова не йде», − зазначає голова. 

Ростислав Шиманський
Ростислав Шиманський

Про допомогу армії та переселенцям

У грудні 2023 року працівники апарату та старостинських округів Сереховичівської сільської ради придбали та відправили п’ять дронів для військових.

На програму підтримки військовослужбовців торік спрямували 600 тисяч гривень. Кожному військовому з Сереховичівської громади, який перебуває у лавах ЗСУ, виплатили по 5 тисяч гривень.

«Варто наголосити, що ми не маємо права купити амуніцію чи одяг конкретній людині. Повинен бути запит від юридичної особи, тоді вже відповідно до рішення сесії виділяємо кошти на певні потреби», − говорить Ростислав Шиманський.

Закупили дрони для ЗСУ
Закупили дрони для ЗСУ

Читайте також: У Сереховичах на благодійному ярмарку зібрали 27 тисяч гривень на ЗСУ. 

«Волонтер, про якого у нашій громаді і не тільки знають, – це староста Мирослав Гочачко. Місцева влада всіляко підтримує його благодійні ініціативи. Жителі громади долучаються до цієї допомоги. Кожне авто, яке відправляли на фронт, заповнювали необхідним для військових», − зазначає очільник громади. 

Мирослав Гочачко постійно їздить на передову
Мирослав Гочачко постійно їздить на передову

Як підкреслює Ростислав Шиманський, допомагають не тільки ЗСУ, й прикордонникам, правоохоронним органам. Важливу увагу приділяють будівництву фортифікаційних споруд.

Читайте також: У Грабовому виготовляють вітамінні суміші та захисні мазі для українських військових. 

На сьогодні у Сереховичівській громаді залишилося 17 переселенців, а раніше було майже дві сотні. У Синовому свого часу облаштували прихисток для ВПО.

«Усі старалися чимось допомогти. Збирали продукти, одяг, постіль та роздавали переселенцям», − додає Ростислав Шиманський.

Про проєкт «Поліцейський офіцер громади»

Сереховичівська громада стала учасницею проєкту «Поліцейський офіцер громади» з 2019 року. Наразі в селі Сереховичі облаштовують поліцейську станцію.

«Людина, котра б стежила за правопорядком безпосередньо на місці, украй необхідна в громаді, адже з будь-якої оказії люди звертаються до сільського голови. З державного бюджету нам виділили на облаштування поліцейської станції 1,1 мільйона гривень. Понад 800 тисяч гривень перерахували на закупівлю автомобіля для правоохоронця, який обслуговуватиме Сереховичівську громаду. За решту коштів зробили ремонт трьох кабінетів і коридору, а також відремонтували фасад Будинку культури», − каже Ростислав Шиманський.

За словами очільника громади, вже відбувся конкурсний відбір. Зараз правоохоронець проходить навчання за напрямком проєкту «Поліцейський офіцер громади». Орієнтовно він має розпочати роботу в другій половині лютого. Мешканці громади зможуть звертатися до поліцейського з будь-яких питань, адже він постійно перебуватиме на підпорядкованій йому території та надаватиме допомогу в межах своєї компетенції.

Нагадаємо, раніше ми інформували, що у Смідинській громаді відкрили поліцейську станцію.

Про мобілізацію

«Що стосується мобілізації, то ми працюємо відповідно до розпоряджень територіального центру комплектування та соціальної підтримки в режимі оповіщення. Я не знаю, чи візьму на себе відповідальність роздавати повістки в селі. У мене на це банально нема часу. Переконаний, що кожен має займатися своєю справою», − каже очільник громади.

За його словами, з колишньої Сереховичівської сільської ради вже мобілізували 41% з усіх військовозобов’язаних, які є на обліку. У Синівському старостинському окрузі – 30% від такого числа, у Солов’ївському – 16, Соколищенському – 11. Загалом по громаді – 25,5%, тобто кожен четвертий військовозобов’язаний з Сереховичівської громади знаходиться у лавах ЗСУ.

На запитання, чи у зв’язку з цим виникають проблеми із відсутністю чоловіків-фахівців, Ростислав Шиманський каже, що з браком кваліфікованих спеціалістів, особливо молодих,  завжди є проблеми, зважаючи на рівень зарплат в органах місцевого самоврядування. А надто тепер.

Нарада у Ковелі щодо мобілізації, грудень 2023 року
Нарада у Ковелі щодо мобілізації, грудень 2023 року

Про освіту та медицину

У Сереховичівській громаді – три школи: Сереховичівський ліцей, Милецька та Солов’ївська гімназії. Навчання відбувається в очному форматі.

У Солов’ївській гімназії діти навчаються в одну зміну, а от у Сереховичах та Мильцях – у дві, оскільки бомбосховища на випадок повітряної тривоги не можуть вмістити всіх школярів одночасно. 

«У Сереховичах зробили два укриття, однак вони за площею невеликі, тому будуємо третє. У Мильцях також облаштували укриття. Окрім того, забезпечуємо довезення дітей до навчальних закладів двома шкільними автобусами, оскільки третій вилучили на потреби ЗСУ», − говорить Ростислав Шиманський.

Читайте також: У Сереховичах організували благодійний концерт на підтримку ЗСУ. 

У громаді діє шість ФАПів та амбулаторія, де працюють лікар і три медсестри.

«Жодного ФАПу, які були на час створення Сереховичівської громади, ми не скоротили. Цих працівників утримуємо, надаючи субвенцію на Старовижівську «первинку». Переконаний, що медик має іти з села останнім», − каже посадовець.

Окрім того, Сереховичівська громада спрямовує кошти на Центр надання соціальних послуг Дубечненської сільської ради. Соціальні робітники працюють на повній ставці. Практично у кожному селі є фахівець, що опікується одинокими та людьми похилого віку.

Про декомунізацію

Ростислав Шиманський розповів, що всі вулиці, які підлягали перейменуванню у межах закону про декомунізацію, вже змінили назву.

«Спочатку вивчили думку жителів громади з приводу перейменування вулиць», − каже очільник громади.

Також ушанували пам’ять загиблих захисників України. У Сереховичах перейменували вулиці на честь Героя України Володимира Балюка та захисника Олега Лютинського.

Окрім того, на фасаді Будинку культури встановили меморіальні дошки вісьмом полеглим воїнам. 

«Люди приходять, дивляться, читають», − говорить Ростислав Шиманський.

Відкриття меморіальних дошок
Відкриття меморіальних дошок

Про проблеми громади

Одна з проблем, над якою працюють зараз у Сереховичівській громаді, − налагодження автобусного сполучення.

«Це болюче питання, оскільки людям доїхати і дістатися важко. Зокрема, питання доїзду в село Грабове − на постійному контролі. Проблема в тому, що охочих їздити цим маршрутом немає. Водночас громада не має повноважень створювати нові маршрути, це компетенція департаменту інфраструктури Волинської ОДА. Окрім того, в комунальній власності знаходяться лише сільські вулиці, та й то за виключенням центральних. Усі дороги між селам перебувають на балансі Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області, і ми не можемо напряму їх ремонтувати, грейдерувати, привести в належний стан обочини, оскільки це розцінять як нецільове використання коштів з відповідним кримінальним провадженням», − зауважує очільник громади.

Керівник каже, що шукатимуть перевізників, але зауважує, що в збиток собі, звісно, ніхто з них не працюватиме.

Серед найнагальніших питань для вирішення нині – облаштування укриттів у закладах освіти, організація навчання в одну зміну та відновлення харчування у школах громади.

Звісно, є проблеми зі станом доріг.

«Торік, як я казав, відремонтували низку вулиць, розуміючи, що і жителям потрібно їздити, і «швидкій» вчасно дістатися. Цьогоріч таких ремонтів не буде. Бюджет суттєво скоротили, а запити на військові потреби ще більше зростають», − каже Ростислав Шиманський.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024