Співають, волонтерять, популяризують: як розвивають культуру у Смідинській громаді

19 Січня 2024, 10:05
Катерина Рябушко 1878
Катерина Рябушко

Центр культури, дозвілля, спорту та туризму Смідинської сільської ради створили в 2018 році. Нині йому підпорядковуються чотири бібліотеки та три будинки культури.

Очолює заклад Катерина Рябушко, яка працює на посаді директорки з 2018 року. Вона закінчила Кременецьку обласну гуманітарно-педагогічну академію імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Музичне мистецтво».

Район.Стара Вижівка поспілкувався з очільницею установи про поточний стан справ, організацію роботи, досягнення та плани.  

Катерина Рябушко
Катерина Рябушко

Розвивають аматорське мистецтво

У Центрі культури, дозвілля, спорту та туризму та сільських клубних установах працюють 19 аматорських формувань (7 вокальних ансамблів, 1 духовий оркестр, 1 сучасного танцю, 3 театри мініатюр, 4 фольклорні колективи та 3 гуртки художнього читання). До аматорського мистецтва залучені 172 жителі, з них 86 дітей. У Смідинській громаді налічується 19 майстрів народного мистецтва.

«Розвиток аматорського мистецтва з різних видів та жанрів народної творчості є одним із основних наших завдань. Велику увагу приділяємо організації та задоволенню культурних потреб різних вікових категорій населення. З цією метою проводимо культурно-мистецькі заходи − тематичні, розважальні програми, театралізовані свята, святкові концерти до державних, календарних та інших визначних дат», − каже Катерина Рябушко, директорка Центру культури, дозвілля, спорту та туризму Смідинської сільської ради.  

Читайте також: У Смідині провели благодійний концерт на підтримку ЗСУ. 

Народний аматорський жіночий ансамбль «Молодичка» продовжує свій творчий розвиток, знаходить нові форми спілкування з населенням, створює новий репертуар. Торік колектив брав участь у другому відкритому патріотичному фестивалі – конкурсі «Народ герой героїв появляє», заснованим Київським університетом імені Бориса Грінченка, та здобув перемогу у номінації «Вокальне мистецтво/народний спів». 

За словами посадовиці, хоча кількість виступів й участь у конкурсах і фестивалях у зв’язку з воєнним станом наживо значно зменшились і режим роботи здебільшого перейшов у онлайн-формат, але водночас збільшилося число проєктів.

«Як тільки закінчуємо один, одразу починаємо працювати над іншим», − зауважує керівниця.

Читайте також: У Смідинській громаді залучають грантові кошти: що вдалося зробити за 2023 рік. 

Так, у громаді створюють різноманітні відеопроєкти (колядок, щедрівок, вустами дитини, вірші-посвяти загиблим захисникам, записують українські народні пісні, онлайн-майстер-класи та інше).

А ще працівники культури організовують дитячі дні народження, проводять клуби настільних ігор «Критикотики», «Мафія», конкурси малюнків на асфальті, організовували перегляд мультфільму для діток, а до Дня молоді − фільму просто неба. 

«Постійно цікавимося у жителів громади про потребу в культурних послугах. Запитуємо про гуртки, заходи, про те, що варто змінити. Ми створили скриньку пропозицій щодо роботи Центру, також проводимо анонімні опитування», − зазначає Катерина Рябушко. 

Заклади культури стали волонтерськими осередками

«Останні два роки працюємо не лише в контексті культурних заходів, а й беремо участь у підтримці Збройних сил України: виготовляємо окопні свічки, плели маскувальні сітки, допомагаємо гуманітарною допомогою для внутрішньо переміщених осіб, долучаємося до розповсюдження зборів для жителів, які організовує наша громада», − розповідає очільниця Центру культури, дозвілля, спорту та туризму Смідинської сільської ради.

У громаді кожен будинок культури на благодійних концертах долучається до збору коштів для підтримки українських військових.

«Нещодавно нашому односельчанину збирали кошти на авто. Оскільки збір ішов туго, ми у Смідині організували колядування. Долучили молодь, розбили село на кутки. За один день обійшли весь Смідин. І нам вдалося заколядувати понад 100 тисяч гривень. Таку ініціативу підтримали в інших селах громади», − розповіла Катерина Рябушко. 

Інтегрують вимушених переселенців у культурне життя громади

Працівники клубних закладів займаються волонтерською роботою, допомагаючи вимушено переміщеним людям, а зараз активно інтегрують їх в культурне життя Сиідинської громади, адже, як каже очільниця Центру, саме під час культурних заходів люди об’єднуються. 

Спільно з внутрішньо переміщеними особами працівники культури брали участь в різних тренінгах, навчаннях («Нові ідеї для нових громад», «Київський діалог»). Під час навчання та спілкування написали проєкт,  результатом якого стане висвітлення реальних історій життя цих людей.

«Зараз наша команда працює з молоддю із числа ВПО, де разом готуємо проєкт з медіграмотності. Плануємо серію випусків подкастів про їхнє життя», − каже керівниця. 

У рамках проєкту «Нові ідеї для нових громад», який спрямований на молодь громади та з числа ВПО, реалізували проєкт «Соціальна майстерня» (напрямок шиття).

Формують нову культуру поводження зі сміттям

На базі Центру культури, дозвілля, спорту та туризму організовують засідання юних екоінспекторів – «Екоінспектори громади». Це діти, яким цікаво займатися напрямком екології.

У Смідинській громаді приєдналися до всеукраїнської організації «Батарейки, здавайтеся!» − української громадської соціальної ініціативи, діяльність якої спрямована на впровадження культури належної утилізації небезпечних побутових відходів в Україні, популяризацію збору відпрацьованих елементів живлення, їхньої переробки та поширення ідей соціального підприємництва у цій галузі.

Жителям Смідинської громади роз’яснюють, чому важливо правильно утилізувати батарейки та де можна залишити відпрацьовані елементи.

Також смідинські екоінспектори долучилися до українського екологічного руху «Let's do it», що об'єднує понад 60 мільйонів людей в 191 країні, які щорічно в третю суботу вересня виходять на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day» у своїй країні з приєднанням до екоакції «Ми без поліетиленових пакетів».

Традиційно до Великодня у Смідинській громаді застерігають про небезпеку штучних квітів (акція «Ні – штучним квітам») та проводять просвітницьку роботу серед жителів.

«Головне – не відремонтувати, а знайти родзинку, якою пишатимемося»

З серпня 2023 року працівники Центру культури, дозвілля, спорту та туризму Смідинської сільської ради почали реалізовувати проєкт від Українського культурного фонду «3-Д подорож кулінарною гастрономічною стравою «Смідинська капуста». Він мав на меті популяризувати елемент гастрономічної культурної спадщини, а саме «Смідинську капусту» через 3D-тур місцями, де готують цю традиційну їжу, а також можливістю взяти віртуальну участь у приготуванні цієї страви.

«Головним результатом цього проєкту стало створення ЗD-подорожі: як саме готують цю Смідинську капусту. Також розробили брендбук Смідинської громади, закупили традиційні українські жіночі та чоловічі костюми, взуття, провели виставу «Підготовка до Смідинського празнику» та відправили 300 дегустаційних боксів «Смідинська капуста» по всій Україні», − розповіла Катерина Рябушко.  

Як каже керівниця установи, ще на початках цього проєкту працівники культури мали зовсім  іншу мету – покращити умови в приміщенні Центру, однак згодом увагу спрямували саме на ідею просування нематеріальної культурної спадщини.

«У нашій роботі не головне відремонтувати (хоча і це, звісно, треба і робимо за можливості), а важливо знайти та популяризувати ту родзинку, якої нема ні в кого, якою ми будемо пишатися», − каже очільниця Центру.

Що в планах

У Смідинській громаді надалі працюватимуть над подальшою популяризацією гастроспадщини «Смідинська капуста». Її внесли до обласного переліку, а цьогоріч планують подати цю страву до національного. 

Окрім цього, у Смідині щомісячно проводять зустрічі з творчими жителями села, на яких активно опрацьовують майбутні матеріали для випуску збірки віршів місцевих поетів.  

«Є у нас обряд «Мертвим ноги гріти», а ще така страва «Кишка в тісті» (місцеві кажуть «кЄшка»), тому хочемо ці родзинки розвивати і надалі. У такий спосіб працюємо над туристичною привабливістю громади», − зазначає Катерина Рябушко.

Фото та відео зі сторінки Центру культури, дозвілля, спорту та туризму Смідинської сільської ради у фейсбуці. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024