Що відбувається у Старовижівському лісгоспі. БЛОГ

28 Січня 2020, 11:11
7785

Незаконні рубки волинських лісів, його продаж та браконьєрство — ці поняття часто звучать у бік лісових господарств. Та мало хто знає, що зазвичай стоїть за такими гучними, а інколи й безпідставними заявами. Цього разу у центрі уваги опинилося ДП «Старовижівське лісове господарство».

Про те, що насправді відбувається на у лісгоспі, у своєму блозі розповіла Олена Коляденко, пише Волинська правда. 

Текст допису подаємо без змін

 

***

Нещодавно директору ДП «Старовижівське лісове господарство» Анатолію Ярмолюку оголосили недовіру на сесії районної ради. А після цього в ефірі одного з волинських телеканалів вийшов сюжет про нібито незаконні рубки лісу на території Буцинської сільської ради Старовижівського району. Місцеві, так звані мисливці-активісти, сільський голова Петро Кошелюк та депутат районної ради Іван Омельчук палко розповідали про те, що в лісгоспі панує безлад та свавілля. Чому у цих людей так раптово виникли надумані звинувачення до діяльності лісгоспу та які мотиви ними керують? Чому Думка директора підприємства Анатолія Ярмолюка не була представлена у сюжеті телеканалу? Ми спробували розібратися.

ПРОБЛЕМИ Є, АЛЕ НЕ ВСЕ ТАК ПОГАНО

Анатолій Ярмолюк очолив лісгосп три роки тому, у 2017-му. За цей час на підприємстві відбулося чимало позитивних змін, розповідають працівники.

«Ми запустили в експлуатацію нову лінію для переробки деревини, придбали нову лісовозну техніку, створили комфортні умови для працівників у цехах. Також лісгосп активно працює в напрямку засадження нових площ», – розповідає головний лісничий  Віталій Ксенюк.

Читайте також: Старовижівський лісгосп сплатив майже 12,5 мільйона гривень податків

Старовижівські лісівники скаржаться на проблему збуту деревини

За словами самого директора Анатолія Ярмолюка, минулий рік для старовижівських лісівників видався нелегким, але, разом з тим успішним. А головне, каже, колектив, а це 153 людини – задоволений. До слова, середня заробітна плата запланована на цей рік – 10 700 гривень. Що, звісно, не може не радувати.

«Так вже повелося, – каже директор лісгоспу, що лісівників часто звинувачують у розкраданні лісу. Звісно, в Україні є й чимало фактів, які підтверджують такі ситуації. Однак говорити про самовільні незаконні рубки Старовижівським лісгоспом – не просто недоречно, а й не професійно. А санітарні рубки, які пов’язані з веденням лісового господарства проводять лише після оцінки та дозволу спеціалістів. Зазвичай саме це й привертає увагу населення більше, ніж висадження нових дерев, чим ми також активно займаємося. Наприклад, минулого року ми посади майже 109 гектарів лісу та ще 118 га ми підготували для подальшої посадки цьогоріч», –  розповідає Анатолій Ярмолюк.

Виникає запитання, чому ж місцеві активісти зараз роблять усе можливе, аби посунути керівника лісгоспу із займаної посади? Як вважає сам Ярмолюк, він, вочевидь, став «не зручним» для когось. І навіть розуміє чому. Адже саме під час його керівництва, на останніх виборах до Старовижівської ОТГ депутатські мандати отримали вісім працівників колективу. Серед них і майстер лісу Віктор Смолярчук. Чоловік з 20-ти річним досвідом роботи в лісовій сфері. Каже, став депутатом, бо знав про проблеми свого району та разом з колегами міг посприяти їх вирішенню. Однак, не все виявилося так просто.

«Аналізуючи ситуацію, яка склалася на території Буцинської сільської ради, розумію, що мусить бути тих пару крикунів, як то кажуть, що «баба Яга проти». Може це вони собі бонуси заробляють перед наступними виборами, зводячи наклеп на роботу лісгоспу», — вважає Віктор Смолярчук.

ХТО Ж ЦІ ЛЮДИ, ЯКІ НАЗИВАЮТЬ СЕБЕ АКТИВІСТАМИ?

Все виявилося досить прозаїчно. Двоє з них – екс-працівники Старовижівського лісгоспу — Віктор Кабарчук та Микола Мазурик. До слова, другий нині володіє незаконною пилорамою та неодноразово був спійманий під час браконьєрства та незаконної вирубки лісу. Ці екс-єгери були звільнені з лісгоспу за неналежне виконання своїх обов’язків та порушення трудової дисципліни.

«Звісно, тоді я не хотів псувати людям репутацію і звільняти їх, але були певні моменти, через які їм довелося написати заяви на звільнення. Це, зокрема, незаконне полювання на тварин. Зараз ці ж люди вирішили пропіаритися, паплюжачи при цьому весь колектив лісгоспу. Фактично, своїх колишніх колег», — пояснює Анатолій Ярмолюк.

Інші фігуранти цієї історії з не менш цікавими біографіями.

Борис Дричик ­­— директор сільськогосподарського виробничого кооперативу «Нове життя». У судовому реєстрі зареєстровано три судових рішення про стягнення заборгованості на користь позивачів з СВК «Нове життя».

Віталій Бащук — депутат Старовижівської районної ради. Неодноразовий учасник судових процесів по несплаті аліментів. Подейкують, на дорогах району він незаконно використовує проблискові маячки для зупинки лісовозів.

Валерій Зінчук — місцевий мешканець, якого неодноразово бачили на території лісгоспу в нетверезому стані. Через його агресивну поведінку змушені були викликати поліцію.

Анатолій Вегерич — екс-голова Поліської сільської ради. Пробув на посаді всього один рік. Не виправдавши сподівання людей був знятий достроково. Неодноразово був спійманий на браконьєрстві.

ПОЛІТИЧНИЙ ПІАР ГОРЕ-СВОБОДІВЦІВ

Інші активісти, які виступають проти керівництва лісового господарства, особи з не менш цікавою біографією. До прикладу, Іван Омельчук — засновник та керівник місцевого осередку «Свободи».

В 2016 Омельчук закрив підприємницьку діяльність і став депутататом Старовижівської районної ради. І ось тут починається найцікавіше. Оскільки обранці районних рад не отримують зарплатні, то виникає запитання: на що живе депутат-свободівець? Більше того, в 2016 році, коли Омельчук перестав займатися підприємництвом, він придбав свій третій автомобіль SSANG YONG за 280.000 грн. (це 18 тисяч доларів по курсу НБУ на момент придбання). В його декларації за 2016 рік був вказаний дохід від підприємницької діяльності 14 тисяч доларів. Цього явно не вистачило б на придбання такого авто. Тим більше, що в 2017 році він задекларував 5000 доларів та 100 тисяч гривень заощаджень. Звідки з’явилися прибутки у безробітнього депутата?

(Декларація за 2017 рік— https://declarations.com.ua/declaration/nacp_b9d25084-817f-44ff-9092-98861047eaaf )

(Декларація 2016 рік — https://declarations.com.ua/declaration/nacp_d71a88cc-24fe-41fd-a9a2-df28851654ce )

За інформацією нашого джерела в Старовижівській райраді, Омельчук спільно із іншим свободівцем, депутатом районної ради Анатолієм Лавринюком, займається бурінням свердловин, яке без підприємницьких документів вважається незаконним. Тож виходить, що Омельчук не сплачує податки і при цьому незаконно збагачується.

Та й цього чоловікові виявилося замало. В 2018 році Іван Омельчук фіктивно розлучається зі своєю дружиною і отримує 137 500 гривень соціальної допомоги на дітей. Одним із доказів його махінації є та ж податкова декларація. Його дружина, Оксана Володимирівна Омельчук, в декларації названа «особою, яка спільно проживає, але не перебуває у шлюбі».

ГОЛОВА СІЛЬРАДИ З КРИМІНАЛОМ

Та найцікавіше, що всю цю історію взявся очолювати голова Буцинської сільради Петро Кошелюк, раніше спійманий на хабарі за лісові оборудки.

Читайте також: На Старовижівщині сільського голову затримали на хабарі

Чоловіка викрили на одержанні 12 тисяч гривень неправомірної вигоди. За цю суму Кошелюк всупереч вимог законодавства, без рішення виконкому надав приватному підприємцю усний дозвіл на зрізування ялинок на території сільради для подальшої їхньої реалізації. Тоді, для прикриття своїх незаконних дій він видав довідку про походження деревини, яку скріпив підписом та печаткою сільської ради. Свою провину Кошелюк не визнає.

«Якби я був винний, то мене б вже давно посадили. Якби я себе вважав винним, я б зізнався, що так, я винний, а не наймав захист і ходив по судах.», — прокоментував ситуацію Буцинський сільський голова.

При цьому, судова справа щодо цього триває досі.Варто зазначити, що Старовижівський лісгосп активно співпрацює з усіма місцевими ОТГ. Для прикладу, лісівники облаштовують на території району автобусні зупинки, допомагають комунальним закладам та місцевим жителям з озелененням та опаленням.

Це підтверджує голова Дубечнівської ОТГ Анатолій Костючик.

«На території нашої ОТГ є дуже багато бюджетних установ, яким лісгосп завжди допомагає дровами, пиломатеріалами, всім, чим може. Нам завжди є до кого звернутися і ми знаємо, що нам там підуть на зустріч».

Читайте також: На Старовижівщині запрацювала сучасна лінія переробки деревини

Добре відгукується про Старовижівський лісгосп і голова Смідинської ОТГ Оксана Піцик.

«У Старовижівському лісгоспі на наші прохання завжди відгукуються. Неодноразово допомагали нам із зеленими насадженнями для наших шкіл, зони відпочинку. Люди на території нашої ОТГ одного разу теж забили на сполох, що ніби-то ліс незаконно рубають. Я особисто виїжджала на місце події, однак, як виявилося, всі необхідні документи у лісівників були, а тривого була помилкова. Добре, що люди у нас свідомі, але так буває, що деякі проблеми все ж надумані».

РЕАЛЬНИЙ КОНФЛІКТ ЧИ ПОЛІТИЧНИЙ ПІАР

Як бачимо, найреальнішою причиною невдоволення окремих осіб, лісники називають свої політичні погляди. Працівники найбільшого лісгоспу Волині мають неабиякий вплив у місцевих радах. А для декого, виглядають навіть, як своєрідна загроза. Особливо для тих, хто хоче користуватися лісом та його ресурсами незаконно.

«Дуже прикро, що після стількох років плідної праці на території Старовижівського району, я став м’яко кажучи «цапом відбувайлом» для цих людей. Я думаю, що розхитування конфлікту зі мною є своєрідною помстою певних людей», — підсумував ситуацію Анатолій Ярмолюк.

Прикро, що частина фігурантів конфлікту на території Буцинської сільради – це звичайні люди, мисливці, яких у своїх політичних інтересах використовують місцеві депутати. Бо ж коли йдеться про політику та власний піар, для декого, схоже, усі методи хороші.

Коментарі
28 Січня 2020, 17:40
За скільки $$$ розмістили цю статтю?<br/>Я житель району і знаю, які продажні с@ки працюють у лісгоспі, як ліс незаконно продають і браконьєрством займаються, тому не потрібно відбілювати зло.
28 Січня 2020, 19:22
Якщо ці ж активісти такі не байдужі та правильні, то чому не згадали про свої оборужки для сюжету на Аверсі??? Бо в самих &amp;quot;рильце в пушку&amp;quot;!!!
28 Січня 2020, 22:56
??????
29 Січня 2020, 12:58
І де ж це зараз цей примірний керівник, не на відпочинку случайно, десь за кордоном??? І за чиї кошти він там? В той час як потрібно порядок наводити в районі...
29 Січня 2020, 14:22
Театр абсурду. Яке право він зараз має говорити, що опоненти браконєри і незаконно рубали ліс??? Якщо він це в свій час залагодив, то він співучасник!
29 Січня 2020, 18:12
Так і не зрозумів. за що мстять Ярмолюку і який політичний піар у свободівців? А вибори до ОТГ, то хіба вже забули. як купувалися місця у громаді. як роздавалися гроші? Відчувається, що &amp;quot;блогерка&amp;quot; місцева, бо знає навіть хто з ким спить і на кому одружений чи неодружений. Читаєш таке і опиняєшся у звичній мерзенній писанині, властивій старовижівському політикуму чи неполітикуму, який за гроші напише будь що
01 Лютого 2020, 19:50
Шановний наш директор платить нам заробітну плату ЛІСОМ і куда хоч його дінь і він каже що заробітна плата понад 10000? то хай заплатить мені налічкою!!!<br/>А законні рубки можна перевірити по пеньках чі збіжиться хоть на одній ділянці їх кількість?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024