Старовижівські лісівники скаржаться на проблему збуту деревини

23 Жовтня 2019, 13:15
3205

Лісівники з різних регіонів України все частіше стикаються з проблемою зниження обсягів реалізації.

Ситуацію прокоментував директор «Старовижівське ЛГ» Анатолій Ярмолюк.

ПРО СИТУАЦІЮ У МІСЦЕВОМУ ЛІСГОСПІ

«Ця проблема актуальна для галузі. Для Волині загалом і нашого лісгоспу зокрема. Є офіційна інформація, яку було опубліковано на сайті ВОУЛМГ. Згідно з нею за підсумками аукціону із продажу необробленої деревини заготівлі IV кварталу 2019 року свідчать про значне зниження попиту на лісопродукцію. Це відкрита інформація, її не потрібно шукати в якихось канцеляріях чи закритих джерелах», – зазначає Ярмолюк.

«Маємо ще один факт – із запропонованих державними лісогосподарськими підприємствами 97,1 тис. м3 споживачами придбано лише 17,9 тис. м3 деревини. Це 18% від загальної кількості. Тенденція є тотальною та дуже тривожною. Вона простежується і в нашому держлісгоспі. У ІV кварталі 2019 року ДП «Старовижівське ЛГ» було запропоновано 5,8 тис. м 3 деревини, а придбано лише 1,8 тис.м3, що становить 31 %», – коментує директор лісового господарства.

 

ЧИМ ЦЕ ЗАГРОЖУЄ ЛІСІВЧНИЙ ГАЛУЗІ ТА «СТАРОВИЖІВСЬКОМУ» ЛГ ЗОКРЕМА 

«Аби дати відповідь на це питання не треба бути серйозним економістом. Достатньо розумітися у господарюванні та вміти рахувати гроші. Ні для кого не секрет, що реалізація – основна стаття доходів держлісгоспів. Підтвердження цьому наводив під час доповіді з нагоди нашого професійного свята і очільник ВОЛУМГ Олександр Кватирко. Падіння реалізація – означатиме підрив економічної стабільності лісгоспів, втрату левової частини доходів», – каже Анатолій Ярмолюк.

Читайте також: Старовижівських лісівників привітали з професійним святом. ФОТО

«Якщо цю негативну тенденцію не зупинити, то ми не зможемо бути конкурентними із іншими роботодавцями, тим більше, із закордонними. Це означає, що наші працівники або самі будуть змушені шукати кращої долі, або ми просто не зможемо їм платити конкурентну зарплату. Можна буде забути про кошти на модернізацію, охорону праці і тому подібне. Очевидно, що  існує велика загроза не лише для державних лісгоспів, а й для галузі в цілому. Напевно, не зовсім розуміють проблему і громади, багато з яких живуть, в значній мірі, за рахунок податків від лісгоспів. Що буде з ними, якщо зникнуть держлісгоспи? Це питання  лаконічне, люди, які здатні аналізувати, це розуміють», – розмірковує керівник ЛГ. 






Коментарі
23 Жовтня 2019, 22:56
р
23 Жовтня 2019, 23:02
коли почнете різати сухостой а не здорове дерево і продавати по 400 гр за підводу дров
26 Жовтня 2019, 17:09
Гнати в шию злодія-диретора Всі працівники мовчать бо бояться ц Цехи в дві зміни працюють а зарплати о злодій мотоцикли купую за 20 тис доларів купує
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024