Журавлинський ослінчик: у селі на Старовижівщині облаштовують сучасну паркову зону

14 Квітня 2021, 17:29
7499

У селі Журавлине Смідинської громади активно працюють над реалізацією проєкту «Журавлинський ослінчик». 

Небайдужі та ініціативні жителі облаштовують сучасну паркову територію, яка стане окрасою села та центром живого спілкування.

Думай глобально − дій локально

Саме таким принципом керувалися активістки Журавлиного, коли на початку грудня минулого року заповнювали заявку на участь у конкурсі соціальних ідей, який проводили громадська організація «Молодіжна платформа» разом із Британською радою та Європейським Союзом.

Згодом журавлинці взяли участь у другому етапі обласного пітчингу і пройшли чотириденне онлайн-навчання. 

Активістки працюють на проєктом
Активістки працюють на проєктом

Працювали над втіленням ідеї Оксана Приступчук, Аліна Оверчук, Тетяна Олексюк, Ірина Яцина. Авторок проєкту надихнула успішна реалізація у 2019 році ще одного задуму − створення з нікому не потрібної кімнати креативного простору у будинку культури, який назвали «Free Space». Тоді активістки теж заповнили заявку і виграли грант від Британської ради.

Більше читайте у матеріалі: Щоб вирувало життя: у Смідинській громаді облаштовують молодіжний центр

Креативний простір, який зробили у будинку культури, до/після
Креативний простір, який зробили у будинку культури, до/після

З-поміж 153 учасників, які брали участь у конкурсі, «Журавлинський ослінчик» став одним із восьми найкращих. Авторки проєкту виграли грант від Британської ради й отримали 35 тисяч гривень для реалізації задумів. У цілому ж на облаштування паркової зони планують витратити 52 тисячі гривень.

Проєкт «Журавлинський ослінчик» став одним із восьми найкращих
Проєкт «Журавлинський ослінчик» став одним із восьми найкращих

Серед десятків різноманітних проєктів «Журавлинський ослінчик» не тільки вирізнявся чудовою ідеєю, а й привертав увагу оригінальною та креативною назвою. Цікаво, що найменування для задуму придумали вчителі спільно із дітьми.

 

Секрет успішності − у бажанні змін та активності

 

І реалізований задум креативного простору у будинку культури, і робота над «Журавлинським ослінчиком» вкотре доводять, що багато залежить і від активності та небайдужості самих жителів та їхнього бажання змінювати своє життя на краще, усвідомлення ними проблем громади.

«Секрет успіху простий: якщо хочемо щось змінити, не варто чекати, поки хтось щось зробить за вас. Треба креативити і діяти», − переконана одна із ініціаторок проєкту, вчителька Аліна Оверчук.

І додає, що участь у подібних конкурсах − це дуже хороший досвід і класна можливість для громад змінювати себе і суспільство навколо.

1
Депутатки та активістки села Журавлине організували перші збори щодо реалізації проєкту
Депутатки та активістки села Журавлине організували перші збори щодо реалізації проєкту

 

Від занедбаної території − до осередку комунікації

 

Роботи з облаштування паркової зони вже стартували. Журавлинці організували весняну толоку. Гуртом попрацювали на славу й розчистили територію для майбутнього відпочинкового простору, вирубали старі дерева і викорчували пеньки. Координувала цю роботу староста села Ольга Приступчук.

Укотре на допомогу журавлинцям прийшли працівники підприємства «Ратнівський аграрій», які відгукнулися та допомогли викорчувати корені дерев.

Толока у Журавлиному
Толока у Журавлиному

На допомогу журавлинцям прийшли працівники підприємства «Ратнівський аграрій»
На допомогу журавлинцям прийшли працівники підприємства «Ратнівський аграрій»

Попрацювали на славу
Попрацювали на славу

Найближчим часом мають посіяти газонну траву, виготовити та встановити садові декорації, укріпити бордюри, озеленити територію – посадити кущі, дерева та квіти. Також встановлять лавочки та ліхтарі.

Словом, докладатимуть максимум зусиль, щоб облаштувати паркову територію для якісного дозвілля та спілкування у Журавлиному. Планують, що паркова зона буде чудовим доповненням до молодіжного простору та стартом для створення інших локацій для культурного дозвілля жителів села і його гостей.

«Попереду − багато справ, але ми віримо у власні сили і у єдність журавлинців. Паркові бути!» − кажуть ініціаторки змін. 

До слова, у Смідинській громаді реалізували уже багато успішних проєктів завдяки виграним грантам. Зокрема, один із таких − сучасний універсальний простір для творчого самовираження у Рудні.

Читайте також: Сучасна бібліотека, а не склад притрушених пилюкою книг: у Рудні облаштували простір свободи.

 

Далі – більше

 

Жителі Журавлиного з нетерпінням очікують, коли вже з’явиться гарна територія у їхньому селі з лавочками та вуличним освітленням.

Сподіваються, що парк стане справжнім відпочинковим простором, де мешканці матимуть змогу зануритись у власні думки, обмінятися книгами та почитати їх, зіграти у шахи, шашки.

Активісти у перспективі хочуть встановити дитячий майданчик, літню сцену та інші локації.  Урочисте відкриття парку з ярмарком та шашково-шаховим турніром запланували на 22 червня.

 

 

Фото Аліни ОВЕРЧУК та зі сторінки спільноти Free Space

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024