Скільки коштів на ЗСУ заклали громади Старовижівщини у бюджеті на 2024 рік

12 Лютого 2024, 10:57
Гроші 1205
Гроші

Громади Волині заклали кошти у бюджеті для допомоги Збройним силам України.

Журналісти видання «Insider Media» вирішили проаналізувати, скільки коштів на допомогу ЗСУ заклали місцеві ради усіх територіальних громад Волині у бюджеті на 2024 рік і з’ясувати, хто найбільше дбає про захисників.

З огляду на те, що бюджети на наступний рік місцеві ради приймають наприкінці поточного – журналісти вирішили надіслати відповідні запити у всі 54 громади Волині ще наприкінці грудня. Тож протягом місяця вони збирали, опрацьовували та активно нагадували головам громад про надання відповідей. Журналісти видання «Insider Media» поставили керівникам громад всього лишень два конкретні запитання з проханням надати:

1. Інформацію про обсяг власних доходів загального фонду бюджету територіальної громади, затверджений на 2024 рік;
2. Інформацію про обсяг коштів, закладених в бюджеті на 2024 рік на допомогу Збройним силам України, підрозділам Територіальної оборони, інших військових формувань (придбання транспортних засобів, БПЛА, генераторів, амуніції чи інших матеріальних цінностей для забезпечення потреб військових), а також національний спротив та мобілізаційні заходи.

Які громади приховують інформацію про бюджет

Першу розсилку запитів журналісти зробили 29-30 грудня 2023 року. Запити подавались як через систему «Доступ до правди», так і на електронні адреси громад. Половина громад надали відповіді відразу і без заперечень. Виявилось, що станом на січень дві громади на Волині ще не мали прийнятого бюджету. Це зокрема Мар’янівська та Шацька територіальні громади.

Протягом місяця журналістам видання «Insider Media» довелось здійснити більше сотні дзвінків до голів тих громад, які затримались у наданні відповіді. Декому доводилось нагадувати по декілька разів і у 15 громад вони надсилали запити повторно. Попри настійливі прохання і аргументацію про те, що ця інформація важлива для суспільства – п’ять громад навідріз відмовились надавати відповіді про те, який бюджет заклали на 2024 рік та скільки коштів передбачили на допомогу військовим.

Цуманська, Дубечненська та Рівненська територіальні громади  проігнорували повторну вимогу журналістів надати інформацію на запит. А от Любомльська та Сошичненська громади відмовили у наданні таких даних, пославшись на воєнний стан в країні.

Які громади Волині не заклали грошей на допомогу ЗСУ

На відміну від тих голів, які категорично відмовились надавати інформацію не лише про бюджет громади, а й про обсяг коштів передбачених на допомогу військовим – 11 волинських громад чесно визнали: коштів на це не передбачили взагалі.

Варто зауважити, окремі громади у відповіді на запит журналістів видання «Insider Media» повідомили, що планують частину або усі вільні залишки за результатами виконання бюджету громади у попередньому 2023 році – скерувати саме на допомогу військовим. 

Які громади заклали найбільше гривень на допомогу ЗСУ

Окремо журналісти  вирішили зробити рейтинг громад за обсягом коштів, передбачених у місцевих бюджетах на 2024 рік на допомогу військовим, мобілізаційні заходи та національний спротив. Отож, з усіх 54-х громад, які є на Волині, на допомогу ЗСУ передбачили в бюджеті кошти лише 34 територіальні громади (з числа тих, хто надав відповіді на запит).

Хто виділив найбільшу частку з бюджету громади на допомогу ЗСУ

Якщо порівнювати обсяги бюджетів усіх громад окремо і те, скільки коштів у 2024 році передбачили на допомогу ЗСУ, то картина виглядає зовсім інакше. Багато громад з невеликим річним бюджетом у відсотковому співвідношенні змогли виділити у рази більше в порівнянні з громадами, які мають у місцевій казні по 100-200 і більше мільйонів гривень доходів.

Так, у ТОП-5 громад, які заклали у бюджеті найбільшу частку коштів на допомогу ЗСУ, мобілізаційні заходи та національний спротив, від загального обсягу бюджету громади увійшли:

  • Боратинська сільська ТГ – 18,3%;
  • Заболоттівська сільська ТГ– 11,8%
  • Луцька міська ТГ – 10,5%;
  • Сереховичівська сільська ТГ – 8,54%;
  • Велимченська сільська ТГ – 5,55%.

Читайте також: Кожен четвертий військовозобов’язаний – у лавах ЗСУ: як живе Сереховичівська громада у воєнний час. 

Загалом, з 34-х громад, які надали журналістам вичерпні відповіді з цифрами, 15 – заклали на допомогу військовим менше 1% свого бюджету.

Тож загалом офіційно в місцевих бюджетах громади Волині заклали 414 661 200 гривень на допомогу військовим.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024