Депутати Ковельської райради вимагають скасувати результати торгів з продажу «Старовижівського Буковелю»

25 Січня 2024, 10:45
Депутати Ковельської районної ради звернулися до президента 958
Депутати Ковельської районної ради звернулися до президента

Депутати Ковельської районної ради вимагають скасувати результати аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування піску у Старовижівській громаді.

Про це ідеться у зверненні народних обранців до президента України, Кабінету Міністрів України, генерального прокурора України, Державної служби геології та надр України, яке оприлюднили у старовижівському сегменті фейсбуку. Таке рішення схвалили на 22 сесії Ковельської районної ради 24 січня 2024 року, передає Район.Стара Вижівка.

Нагадаємо, на аукціоні 17 січня 2024 року, який оголосила Державна служба геології та надр України, продали спецдозвіл на користування надрами на 20 років на видобуток піску у Старовижівському родовищі, яке розташоване на відстані 1,5 кілометра на захід від селища Стара Вижівка. Торги виграла приватна фірма «Сандекс» з Львівщини. 

Зазначимо, що Семенова гора, на яку теж поширюється цей дозвіл, – улюблене місце зимового відпочинку жителів громади. Місцеві називають її «Старовижівський Буковель». Коли схили Семенової гори вкриті снігом, то на вихідних краянам іноді доводиться ставати у чергу, щоб проїхатися з її вершин.

«У той час, коли наші захисники боронять українську державу та кладуть свої життя за українську землю, такі дії Державної служби геології та надр України інакше як дерибаном українського національного багатства назвати не можна. Вважаємо, що організатори аукціону не мали ніякого морального та законного права виставляти на продаж те, що людям належало поколіннями. Цей об’єкт неможливо оцінити в грошовому еквіваленті, адже він має історичне та природне значення», − ідеться у зверненні.  

Окрім того, звернення від жителів Старовижівської громади скерували також депутатці Волинської обласної ради Світлані Крецу.

Ініціював збір підписів під ці клопотання депутат Ковельської районної ради Михайло Шлапай.

Як розповів чоловік у коментарі Район.Стара Вижівка, під зверненнями поставили підписи понад 300 жителів краю. Михайло Шлапай зазначив, що депутати Ковельської районної ради одноголосно підтримали звернення старовижівчан щодо скасування результатів торгів.

«Громадськість Старовижівщини не мовчить. Водночас треба було діяти швидко, бо те, як висловлюють свої думки люди з приводу скандального аукціону у соцмережах, – це одне, але потрібні були конкретні звернення, аби ми могли отримати на них відповідь. Думаю, максимум за місяць, а може й раніше, має бути відповідь на звернення депутатів Ковальської районної ради. Я це питання тримаю на контролі», − каже Михайло Шлапай.

Як раніше інформував Район.Стара Вижівка, на захист Семенової гори виступили старовижівські учні та вчителі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024