«Унікальна пам’ятка всієї України»: старовижівські учні та вчителі виступили на захист Семенової гори

24 Січня 2024, 10:15
Старовижівчани відпочивають на Семеновій горі 702
Старовижівчани відпочивають на Семеновій горі

Учні та вчителі Старовижівського ліцею Старовижівської селищної ради та Старовижівського професійного ліцею закликають зберегти від знищення пам’ятку археології – Семенову гору.

Відео опублікували на сторінках навчальних закладів у фейсбуці, передає Район.Стара Вижівка. 

Нагадаємо, на аукціоні 17 січня 2024 року продали спецдозвіл на користування надрами для видобутку піску у Старовижівській громаді. Площа території – майже 160 гектарів, включно з Семеновою горою, яка є пам’яткою археології та культурною цінністю.

Як зазначила директорка Старовижівського ліцею Наталія Ткачук, учні та педагоги школи виступили за збереження археологічної пам’ятки та перлини Старовижівської громади – Семенової гори.

Учитель історії Ростислав Кінах розповів, що свого часу археологічна експедиція в урочищі «Семенова гора» під керівництвом знаного фахівця Григорія Охріменка виявила стоянку нового кам’яного віку, яка датується 8-7 тисячоліттям до нашої ери.

«Цінність цієї знахідки у тому, що вона одна з найдавніших на території Волині. Археологи віднайшли там велику кількість ручних знарядь праці − ножі, сокири, скребки. За свідченням іншого археолога Олександра Євтушенка, ця пам’ятка є взагалі унікальною для всієї України», − сказав Ростислав Кінах.

Педагог додав, що громадськість може втратити цінну археологічну пам’ятку.

 «Семенову гору потрібно зберегти для подальшого історичного дослідження», − резюмував учитель історії.

Учителька географії Олена Поліщук підкреслила, що Семенова гора – туристичний об’єкт, який занесений до культурної спадщини Старовижівського краю.

«Недаремно його називають «Старовижівським Буковелем», адже він приваблює для відпочинку мешканців краю. Невже ми можемо знищити таку красу, цю унікальну пам’ятку природи, яка є не лише красивою, але й важливою для туризму та рекреації?» − каже Олена Поліщук.

Зі слів Тамари Новік, вчительки біології, урочище «Семенова гора» розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», і згідно із законодавством України будь-яка господарська діяльність, яка руйнує таку систему, є заборонена.

«Це урочище характеризуються унікальним видовим складом рослин і тварин. Руйнування такого чарівного клаптика природи – злочин проти людства», − каже педагогиня.

«Семенова гора – чи не єдине місце в нашій місцевості, де можна весело та позитивно провести час разом зі своїми друзями та близькими. Зараз у нас хочуть відібрати таку можливість. Не дозволимо знищити нашу культурну спадщину», − каже Софія Ростун, голова учнівської ради Старовижівського ліцею.

«Старовижівський ліцей стає на захист Семенової гори, бо це частинка біографії кожного старовижівчанина, частинка нашого серця», − зазначають у закладі.

Також закликають зберегти від знищення Семенову гору учні Старовижівського професійного ліцею.

«Працівники та учні  Старовижівського професійного ліцею згуртувалися, щоб захистити та зберегти урочище «Семенова Гора» − об’єкт культурної спадщини, туристичний магніт Старовижівщини, де відпочивало і буде відпочивати не одне покоління», − кажуть у закладі.

Нагадаємо, раніше Район.Стара Вижівка інформував, як відреагували на скандальний аукціон з продажем «Старовижівського Буковелю» у Старовижівській селищній раді, Поліському лісовому офісі та Волинській обласній прокуратурі.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024