«Дозволів на розробку не буде»: лісівники пояснили позицію щодо продажу «Старовижівського Буковелю»

19 Січня 2024, 18:37
Семенова гора 2987
Семенова гора

У Поліському лісовому офісі відреагували на проведений аукціон щодо надання спецдозволу на користування надрами на території Старовижівщини.

Про це написали на сторінці організації у фейсбуці.

«Вважаємо за необхідне надати нашу позицію у цій справі, оскільки ситуація є проблемною. У результаті аукціону фірмі-переможцю надали спеціальний дозвіл на видобуток піску. Але згідно з матеріалами лісовпорядкування це територія загальнозоологічного заказника «Смолярівський», тобто родовище площею 150 га є частиною природно-заповідного фонду», − наголосили в повідомленні.

Заказник «Смолярівський» розташований у Дубечнівському лісництві філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» на земельній ділянці лісогосподарського призначення, щодо якої видали відповідний акт на право постійного користування.

Жодних листів на погодження таких дій ні до філії, ні до Поліського лісового офісу попередньо не надходило.

Про ситуацію в організації фактично стало відомо лише в результаті оголошення аукціону, який, нагадаємо, Старовижівська селищна рада вимагала скасувати, надіславши звернення в до Державної служби геології та надр України та Спеціалізованої екологічної прокуратури. 

«Але це не означає, що процедура погоджень завершена і вже буде розпочато добування піску», − зазначили в дописі.

Наступний етап − після аукціону фірма-переможець має звернутися за необхідними дозволами на розробку до ОВА як власника земель. А вже обласна адміністрація має направити відповідне звернення до постійного лісокористувача − ДП «Ліси України».

«Однозначно таких дозволів не буде», − підкреслили у Поліському лісовому офісі.

В установі роз’яснили юридично-правові аспекти, якими керуватимуться при відстоюванні позицій.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» такий охоронний статус мають природні території та об’єкти, зокрема й заказники.

Зі слів лісівників, згідно з ч. 1. ст. 25 цього Закону йдеться про те, що на територіях заказників забороняється будь-яка діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник. Тобто в тому числі – будь-яке втручання чи порушення земель.

«Таким чином розроблення Старовижівського родовища піску буде суперечити цілям і завданням загальнозоологічного заказника «Смолярівський», відповідно – розроблення родовища не може бути законним», − ідеться в дописі.

Саме тому і про це філія «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» поінформувала у запитах, які направили в управління екології та природних ресурсів Волинської ОВА та прокуратуру Ковельського району.

Нагадаємо, Старовижівська селищна рада також звернулася до прокуратури, аби в судовому порядку скасувати результати торгів. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024