Лікарка зі Старовижівщини розповіла про користь вітаміну D для здоров’я

02 Жовтня 2022, 11:50
Вітамін D 677
Вітамін D

Лікарка зі Старовижівщини Олена Сукач пояснила, які функції вітаміну D та в яких продуктах він є.

Про це медикиня написала на своїй сторінці у фейсбуці.

 У давнину людина більшість свого часу проводила на відкритому повітрі під променями сонця, займаючись домашнім господарством, фактично 12 годин на добу, і не ставила собі питання, приймати вітамін D чи не приймати.

Сьогодні ж ми переважно знаходимось у приміщеннях, а ще навчились користуватись сонцезахисними кремами, щоб знизити ризик виникнення раку шкіри та зморшок, що практично не дає шансів утворенню вітаміну D в шкірі. Це призвело до того, що більша половина населення має недостатність, а частина навіть виражений дефіцит вітаміну D в організмі.

Функції цього чудо-вітаміну:

  • бере участь в обміні кальцію і фосфору
  • відновлює кісткову тканину;
  • чинить протипухлинний ефект;
  • бере участь в утворенні нових судин;
  • має протизапальну дію;
  • покращує стан імунної системи;
  • стимулює жироспалювання;
  • антидепресант (покращує настрій);
  • запобігає розвитку рахіту у дітей.

Багаті його вмістом печінка тріски, риба сімейства карпових, лосось, вугор, форель, тунець, яєчний жовток, вершкове масло.

«Слід пам'ятати, що для забезпечення потреб організму вітаміном D ці продукти потрібно їсти кожен день і в достатній кількості. Звичайно, він в мізерних дозах міститься і в інших продуктах, більш типових, але їсти їх треба в ще більшій кількості. А ще мають бути здоровими нирки, печінка, шлунок та кишечник, щоб було добре засвоєння», − написала Олена Сукач.

У групі ризику:

  • офісні працівники;
  • люди, які полюбляють засоби з високим вмістом SPF;
  • особи з індексом маси тіла вище 30;
  • вагітні жінки;
  • діти до трьох років;
  • пацієнти з хронічними хворобами нирок, печінки, шлунка та кишківника.

Симптоми та часті скарги при дефіциті вітаміну D:

  • підвищена втомлюваність («часто хочеться прилягти»)
  • часті головні болі;
  • біль у кістках та м'язах(«все болить»);
  • депресивні настрої(«нічого не хочеться»);
  • сповільнене загоєння ран;
  • випадіння волосся;
  • часті респіраторні захворювання («поганий імунітет»).

Читайте також: Що таке гастрит: консультація лікарки зі Старовижівщини. 

Інститут медицини допускає, що таки є перевага у додатковому споживанні вітаміну D, а його доза залежить від рівня 25(ОH)-вітаміну D в крові та деяких супутніх факторів. 

Адекватним є рівень 60-80 нг/мл, показник нижче 50 є недостатністю і вже потребує корекції, менше 20нг/мл − виражений дефіцит, тут вже необхідні високі дози для насичення.

Які препарати, конкретно дози і чи взагалі приймати − залежить від багатьох моментів, таких як вік, маса тіла, супутні захворювання, супутній прийом ліків, рівень вітаміну D в крові.

«Тому тільки після консультації з лікарем можна вирішити таке питання, бо самолікування є більш шкідливе, ніж самодіагностика», − ідеться в повідомленні.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024