Смерть дитини на Старовижівщині: все, що відомо про трагедію

18 Травня 2021, 11:20
10855

На Старовижівщині померла дівчинка, якій був рік і п’ять місяців. За словами мами, у висновку про смерть вказали легенево-серцеву недостатність. Жінка звинувачує медиків у халатності.

Як розповіла Район.Стара Вижівка мама дитини Катерина Курилюк, маленьку Юліанку із села Глухи привезли до комунального некомерційного підприємства «Старовижівська багатопрофільна лікарня» вночі 12 травня з дуже високою температурою. Швидку не викликали, а привезли дитину своїм транспортом.

«Перед виїздом я зателефонувала до сімейної лікарки, щоб вона прийшла оглянути дитину, коли ми приїдемо у Стару Вижівку. Однак лікарка відповіла, що вона не повинна працювати цілодобово», − розповіла Катерина Курилюк.

У приймальному відділенні старовижівської лікарні черговий лікар оглянув дівчинку, їй дали укол.  

«А потім мені сказали чекати ранку, щоб можна було в поліклініці зробити аналізи. Також я неодноразово просила викликати дитячого лікаря. На приймальному було холодно, тож ми пішли в машину. Стали думати з чоловіком, як бути далі. Поїхали в дубечненську амбулаторію, де оглянули дитину. Я ще намагалася додзвонитися до сімейної лікарки, але мені так і не вдалося з нею зв’язатися», − продовжує мати дитини.

«Ми приїхали додому. А 14 травня наше маленьке янголя померло. Для нас усіх це стало шоком», − каже Катерина Курилюк.

Дитина померла 14 травня
Дитина померла 14 травня

Наступного ж дня батьки написали заяву у поліцію з проханням розслідувати, на їхню думку, бездіяльність медиків.

Ситуацію прокоментувала директорка комунального некомерційного підприємства «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Тетяна Свіржевська.

«Батьки приїхали в лікарню з хворою дитиною на своїй машині, не на швидкій, 12 травня між 4 і 5 годиною ранку. Черговий лікар оглянув дівчинку, запропонував покласти дитину в стаціонар. Мама відмовилася, сказала, що в неї тримісячна грудна дитина, і вона не може покинути її. Медики запропонували жінці лягти в лікарню з двома дітьми, але вона знову відмовилася. Сказала, щоб дитині зробили укол. Після того пішла з нею в машину», − розповіла Тетяна Свіржевська.

Очільниця Старовижівського центру первинної медичної допомоги Наталія Капітула поінформувала, що в мами укладена декларація з сімейною лікаркою. Близько 3-4 години ночі матір поскаржилася їй, що в дитини висока температура. Лікарка порадила їхати на приймальне відділення лікарні. Малечу оглядала фельдшерка, яка наполягала викликати «екстренку», але батьки поїхали своїм ходом до лікарні.

Наталія Капітула пояснила, що в сімейних лікарів нормований робочий графік, і вони оглядають пацієнтів у визначені години, а в позаробочий час на виклики виїжджає екстрена медична допомога. За інформацією керівниці старовижівської первинки, раніше дитина не мала проблем зі здоров’ям.

Коментар також надала і сімейна лікарка Наталія Карпенко. За її словами, до неї дійсно уночі телефонувала мама дівчинки. Лікарка сказала їй негайно викликати швидку. Згодом Наталія Карпенко поцікавилася у приймальному відділенні щодо цієї ситуації. Їй повідомили, що мама відмовилася від госпіталізації.

Як поінформували Район.Стара Вижівка у Ковельському районному управлінні поліції, за фактом смерті дитини відкрили кримінальні провадження за статтями 115 (Умисне вбивство) та 140 (Невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків). Призначили судово-медичну експертизу. Триває досудове розслідування.


 

Коментарі
18 Травня 2021, 18:36
Зараз пряма робота сімейних лікарів- прославляти себе в інтернеті, які вони всезнаючі і молодці. Вже часто чую що сімейник- це не лікар, а секретар! А ті лікарі профільні які дійсно лічать, то получають менше сімейників! Спаскудили таку шановану професію! Як кожен місяць получати гроші за пацієнта, то їм добре, а як людина звернеться раз в рік, то їм бачте не та година! Життя і здоров'я час не вибирає. Треба було не вчитись на таку професію і не паскудити її.
18 Травня 2021, 21:28
За останні 30 років не знайдеться такого політика, який би не долучився до розвалу української медицини. «Просто денег нет». А коли закінчується ентузіазм, починаються суворі будні. Точку неповернення пройшли з Супрун. Далі буде тільки гірше. І пацієнтам, і медикам. Ну не потрібна українська медицина тим, від кого залежить її стан, вони мають гроші на лікування за кордоном.
19 Травня 2021, 02:13
Відповідальність швидше на батьках. Лікарі як і любий медичний персонал теж люди і мають робочий графік, години та не забов'язані працювати цілодобово тим більше на мізерні зарплати. Часто медична сестра має зарплату меншу за продавця. Та на посаду продавця можна взяти любу людину, а на медсестру треба освіту близько 4 років. Лікарю 8-9 років. І плюс відповідальність, такі випадки як цей підтвердження, часто батьки уважають себе більш освіченими не виконують приписів лікаря не вакцинуються, бо певне думають більш переважають своїм низьким інтелектом світову медичну, біологічну науку, бо ж так - вони мають певне освіту медичну. Скарги мають ті хто часто нічого сам не зробив ні для свого розвитку ні для розвитку суспільства.
19 Травня 2021, 02:27
Сергію, як можна при ситуації, коли померла дитина, морочити одне і те ж про те що лікар-людина і має робочий графік??? Перед вами недобре ДИТИНЦІ!!! Я не лікар, то допомогла б чим могла, і так більшість людей!!! Це на голову не належить!!! Я розумію пожалітися коли о 3 ночі дзвонять спитати якусь фігню, а тут маленька дитина горить! Тим більше, що мати дома не сиділа, а зверталася до лікарів, які швидше могли надати допомогу! Чомусь місцева фельдшер просиділа до ночі з дитинкою і не верещала на всіх соцсторінках про її робочий графік. Він же в неї теж є! Огидно читати, коли зараз в соцмережах прославляють себе, які вони янголи в білих халатах! Янгол на допомогу приходить!
19 Травня 2021, 02:33
А ще коли пишуть, звинувачуючи хворих, що в них є вибір якщо не подобається! Так от в лікарів вибір теж є, нехай ідуть по графіку продавцем працювати, якщо їм там більша зарплата. На місце прийдуть людяні лікарі! Тому що знаючи дійсно великих професіоналів і лікарів від Бога остаточно можу сказати, що про них погано не відгукуються і в соцмережах вони не виставляють тупі пости, які кожен може знайти і знає це, показуючи які вони розумні. Тому що їм немає часу!!! Бо вони людяні професіонали. Їм в соцмережах визнання не треба!
19 Травня 2021, 11:43
Ага, "прийдуть людяні лікарі!" Стоять в черзі, але не сюди, а в Польщу і Чехію. Побачите, що буде через 5-7 років, коли вимруть пенсіонери, виховані радянською медичною системою.
20 Травня 2021, 00:35
Відповідальність на батьках. Чому вони відмовились від госпіталізації? Через впертість?
03 Червня 2021, 22:54
Батьки звинувачують сімейну лікарку, що не приїхала до них о 3 ночі (хоча могла навіть слухавку не брати: сімейний лікар - не швидка допомога), а самі потім за ДВА ДНІ не звернулися до лікарні, щоб рентген зробити, не викликали швидку. Сімейній лікарці вони телефонували в ніч на 12 травня, а дівчинка померла через дві доби, в ніч на 14 травня. То хто винен, що безпомічна дитина, яка повністю залежала від дорослих, за два дні так і не потрапила в лікарню чи хоча би на рентген?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром