100 днів на посаді: перші кроки голови Старовижівської громади Василя Камінського

19 Березня 2021, 11:00
Василь Камінський 8204
Василь Камінський

У жовтні минулого року Василь Камінський переміг на виборах із переконливим результатом. Посаду очільника Старовижівської громади він обіймає з 19 листопада 2020 року.

Нещодавно минули символічні 100 днів його роботи. Район.Стара Вижівка вирішив підсумувати, що ж устиг зробити за цей період новий керівник.

Біографічна довідка 
Василь Камінський народився 10 березня 1968 року. У 1986 році закінчив Дніпродзержинський технікум фізичної культури, у 1994 році – Волинський державний університет імені Лесі Українки. Із 1991 до 1993 року працював завідувачем клубу села Галина Воля. З 1994 до 2003 року − учителем фізичної культури у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів села Смоляри.
З вересня 2003 й до 18 листопада 2020 року – директор загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Галина Воля. На посаді селищного голови перебуває з 19 листопада 2021 року. 

Очолив громаду з другої спроби

Василь Камінський став головою Старовижівської територіальної громади з другої спроби. Він уже претендував на цю посаду у 2018 році, будучи директором галиновільської школи. Тоді Василь Камінський поступився Володимиру Семенюку, колишньому очільнику Старовижівської районної державної адміністрації, й посів друге місце, набравши значну кількість голосів виборців – 1602 голоси проти переможних 2306. 

На чергових виборах у жовтні минулого року Василь Камінський здобув упевнену перемогу. Своїх шістьох опонентів самовисуванець перегнав із переконливим результатом, набравши понад 45 відсотків голосів. За нього проголосували 1 727 жителів громади.

Цікаво, що беззаперечним переможцем на виборах він став навіть без потужної піаркампанії, як це було, зокрема, у його найзапеклішого конкурента Степана Поляка, який посів у виборчих перегонах другу сходинку.

Суперниками чинного голови також були Юрій Кудацький, Андрій Бабич, Анатолій Бринчук, Юрій Максимук, Петро Бабій, але саме Василь Камінський зумів завоювати найбільшу довіру старовижівчан. 

1
На чергових виборах у жовтні минулого року Василь Камінський здобув упевнену перемогу
На чергових виборах у жовтні минулого року Василь Камінський здобув упевнену перемогу

Кадри вирішують все 

У Старовижівській громаді з’явився не тільки новий очільник. Відбулися деякі зміни і на інших керівних посадах в селищній раді.    

Василь Камінський уже сформував свою команду фахівців. Варто сказати, що левова частка посадовців − управлінці з досвідом, не нові для старовижівчан обличчя. Переважна більшість з них працювали в Старовижівській райдержадміністрації, її структурних підрозділах або Старовижівській районній раді. 

Заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради є  Юрій Кудацький, який, як уже зазначалося, теж претендував на посаду очільника громади і посів третю сходинку. Заступником голови він працює з 2019 року. Свого часу чоловік перебував на різних посадах в Старовижівській РДА, а з 2015 по 2019 роки був головою Старовижівської районної ради.

2
Юрій Кудацький
Юрій Кудацький

Секретарем селищної ради обрали Анатолія Лавринюка. Раніше він обіймав посаду голови Старовижівської районної державної адміністрації, також працював заступником начальника управління соціального захисту населення РДА.  

2
Анатолій Лавринюк
Анатолій Лавринюк

На посаді керуючої справами (секретарки) виконавчого комітету працює Світлана Янчук. З 1999 по 2015 рік жінка очолювала юридичний відділ Старовижівської райдержадміністрації.

Начальниця гуманітарного відділу − Валентина Яриніч. Тривалий час вона теж працювала в райдержадміністрації, була начальницею служби у справах дітей, потім очолювала відділ освіти, молоді та спорту установи.

Начальницею відділу економічного розвитку, комунального майна та господарського забезпечення стала Ольга Любохинець. До призначення на цю посаду жінка працювала головною бухгалтеркою Старовижівської районної ради.

Відділ бухгалтерського обліку, звітності селищної ради очолює Людмила Бегаль. Раніше вона обіймала різні посади у відділі культури Старовижівської РДА.

На посаді начальника відділу організаційно-правового забезпечення працює Андрій Марчук. У Старовижівській селищній раді він − з 2017 року. До того часу чоловік трудився головним спеціалістом Старовижівського районного управління юстиції.

Начальницею служби у справах дітей стала Алла Дричик. На різних посадах в аналогічній службі вона працювала у Старовижівській райдержадміністрації з 2013 по 2019 рік.

Центр надання адміністративних послуг Старовижівської селищної ради очолює Катерина Мазурова. До того жінка трудилася на різних посадах в управлінні соціального захисту населення Старовижівської РДА.  

Кадрове забезпечення громади – питання, яке вимагає неабиякої уваги. Адже наявність інтелектуального кадрового потенціалу – це одна з головних умов успішного функціонування та розвитку територіальної громади.  

Левова частка доходів громади − на утримання закладів гуманітарної сфери

Після виборів, які відбулися 25 жовтня 2020 року, межі територіальної громади розширилися за рахунок приєднання сіл Стара Гута і Сукачі. У цих населених пунктах існує низка невирішених питань. Так, проблемним у плані матеріально-технічної бази є старогутівський дитячий садок. Непривабливий вигляд там мають сільський клуб і бібліотека. В обох селах практично відсутнє вуличне освітлення. Є ряд невирішених земельних питань.

У цілому до складу громади входять 17 населених пунктів із загальною кількістю населення понад 12 тисяч осіб. 

Читайте також: Розповіли про перші кроки новоутвореної Старовижівської ОТГ.  

На території громади функціонує десять шкіл, вісім закладів дошкільної освіти, Центр дитячої та юнацької творчості, інклюзивно-ресурсний центр, дитяча музична школа, Центр надання соціальних послуг, краєзнавчий музей, а також Центр культури і дозвілля, до складу якого входить сім сільських клубів та публічна бібліотека із шістьма сільськими книгозбірнями.

Варто відзначити хорошу роботу усіх цих закладів та належний санітарний стан територій, а також високий відсоток охоплення дошкільною освітою порівняно із сусідніми громадами (85% від загальної кількості дітей віком від трьох до шести років).

Тішать своїми перемогами діти, котрі здобувають освіту в Старовижівській громаді. До прикладу, старовижівське учнівське товариство «Пошук» − у десятці найбільш рейтингових шкільних наукових осередків Волині.

Треба сказати, що з бюджету громади, який у 2021 році складає 102 мільйони гривень, найбільша частка доходів спрямована саме на утримання закладів гуманітарної сфери.

Читайте також: У Старій Вижівці провели семінар для директорів дитячих садків. 

У пріоритеті − збереження лікарні

Одна із найбільш болючих проблем, яку доводиться вирішувати громаді, − збереження старовижівської лікарні. Утримання цього закладу є дуже затратним. Щоби забезпечити функціонування лікарні (оплата комунальних послуг та енергоносіїв), потрібно понад два мільйони гривень.

На одному із засідань сесії селищної ради прийняли рішення «Про прийняття із спільної власності територіальних громад сіл, селища Старовижівського району до комунальної власності Старовижівської селищної ради комунального некомерційного підприємства «Старовижівська ЦРЛ». У разі відсутності такого рішення лікарня могла би припинити своє існування, оскільки в бюджеті Ковельської районної ради кошти на її утримання відсутні.

Селищний голова Василь Камінський неодноразово консультувався з очільниками суміжних територіальних громад, жителі яких отримують медичні послуги у старовижівській лікарні, щодо співфінансування медичного закладу. Деяких домовленостей вдалося досягти, проте цих коштів все одно замало. Не вистачає більше одного мільйона гривень. Робота стосовно збереження старовижівської лікарні залишається пріоритетом.

Читайте також: У Старій Вижівці говорили про утримання лікарні. 

Окрім того, Старовижівська селищна рада напрацьовує механізми економії коштів на утримання медичного закладу, такі як модернізація систем теплопостачання, застосування енергоощадливих технологій, можливі оптимізація та реорганізація.

Є ряд інших проблем у медичній сфері. Наприклад, через обмежене фінансування довелося закрити ФАПи у Сукачах та Брунетівці, що викликало занепокоєння жителів цих сіл.

На утримання лікарні не вистачає більше одного мільйона гривень
На утримання лікарні не вистачає більше одного мільйона гривень

Що вдалося  

Потрібно відзначити плідну роботу депутатів: за цей проміжок часу провели вісім засідань сесій Старовижівської селищної ради. Обранці прийняли низку важливих рішень задля забезпечення життєдіяльності громади.

Читайте також: 

У Старовижівській громаді створили Центр надання адміністративних послуг, який повноцінно розпочав роботу з 17 березня 2021 року.

Василь Камінський підписав меморандум про співпрацю між Старовижівською селищною радою та державною установою «Фонд енергоефективності». Також посадовець уже встиг побувати у більшості населених пунктів громади й безпосередньо на місцях спілкувався з жителями про їхні наболілі проблеми.

Читайте також: Очільник Старовижівської громади побував у трьох селах. 

Після посилених карантинних заходів потрохи оживає культурне життя. У Старій Вижівці провели уже два концерти, також організували фестиваль зустрічі весни.  

У Старовижівській громаді активно працюють над оптимізацією всіх адмінприміщень задля економії коштів на оплату комунальних послуг. До Великодня планують, що більшість працівників має перейти працювати у приміщення Старовижівської РДА.

Читайте такожСелищний голова вручив подяки чотирьом жителям громади. 

Голова спілкується з жителями громади
Голова спілкується з жителями громади

Випробування снігом: чи впоралася з наслідками негоди нова влада

Перед новою владою постало багато викликів. Справжнім лакмусовим папірцем ефективності та оперативності роботи стала боротьба з наслідками зимової негоди. Цьогорічна зима, на відміну від попередніх років, видалася напрочуд сніжною. На території Старовижівщини, як і загалом Волині, потужні снігопади додали неприємностей і стали справжніми випробуваннями для влади. Холод і сніговії завдали чимало проблем комунальникам і краянам.

Основну частину роботи з очистки від снігу виконували працівники Старовижівського виробничого управління житлово-комунального господарства. Очищали сніг у посиленому режимі трьома одиницями техніки у селищі та наближених до нього селах.

Звісно, часом потужностей комунальників не завжди вистачало для впорядкування території громади. Були певні нарікання та скарги її жителів. Очистити 101 кілометр доріг комунальної власності за умов, коли постійно сніжило, було непросто.  

Для боротьби з наслідками негоди Старовижівська селищна рада уклала з філією Старовижівського автодору три договори на проведення робіт з очищення території громади від снігу на загальну суму 12 253 гривні та Старовижівським виробничим управлінням житлово-комунального господарства − шість договорів на суму 98 000 гривень.

За словами голови Василя Камінського, належно організували роботу з ліквідації наслідків негоди старости Старовижівської громади.  

Варто зазначити, що були й активні та небайдужі жителі Старовижівщини, які власними силами й своїм транспортом розчищали сніг не тільки біля своїх осель, але й вулиці селища і сіл.  

Холод і сніговії завдали чимало проблем комунальникам і краянам
Холод і сніговії завдали чимало проблем комунальникам і краянам

І ялинку зберегли, і кошти зекономили 

Попри те, що Новий рік уже минув, хочеться згадати креативне рішення місцевої влади, яким старовижівчани були приємно подивовані. Уперше у селищі вирішили не встановлювати зрізану ялинку на площі Миру у період новорічно-різдвяних свят, а прикрасили одну з тих, що ростуть біля райдержадміністрації. Ця ідея дуже сподобалася жителям громади та її гостям.

Голова Старовижівської селищної ради зазначав, що і дерево зберегли від знищення, і зменшили витрати на придбання й довезення ялинки. Також провели акцію на виготовлення новорічних іграшок, до якої долучилися усі заклади освіти і культури громади.

Головна ялинка Старовижівської громади стала справжньою окрасою селища. Окрім того, поруч облаштували чудові новорічно-різдвяні локації, встановили лавочку. Це все старовижівчани також позитивно оцінили. Увечері, коли ялинка сяяла вогнями, тут завжди було людно. Старовижівчани та гості селища охоче фотографувалися біля яскравих та красивих фотозон.

Прикрасили одну з ялинок, що ростуть біля райдержадміністрації
Прикрасили одну з ялинок, що ростуть біля райдержадміністрації

А що у перспективі?

У селищного голови Василя Камінського є багато планів на майбутнє та задумів для їхньої реалізації. Так, у 2021 році відремонтують проїжджу частину на вулиці Забілицькій у селищі Стара Вижівка. На це передбачили один мільйон гривень.

Планують зробити до 20 кілометрів піщаних доріг. У намірах − ремонт їдальні початкової школи Старої Вижівки.

Владу турбує ряд недобудованих об’єктів соціальної інфраструктури. Словом, працювати є над чим.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024