Обличчя Району: директорка дитячого садка Тетяна Муравчук

06 Березня 2021, 13:00
Тетяна Муравчук 8235
Тетяна Муравчук

Поруч з нами живуть чудові люди, які творять сучасне та майбутнє Старовижівського краю.

Вони нас лікують, одружують, навчають, охороняють, рятують... Ми бачимо їх кожного дня. З кимось особисто знайомі, когось не знаємо взагалі. Водночас у кожного з них − своя історія, професія, думки, життєвий досвід.

Район.Стара Вижівка хоче розповісти про цікаві історії людей Старовижівщини, аби ви могли познайомитися з ними ближче.

Героїнею сьогоднішнього матеріалу у цій рубриці стала директорка закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко» селища Стара Вижівка Тетяна Муравчук − чарівна жінка та успішна керівниця, яка щодня віддає своє серце дітям.

4
Тетяна Муравчук
Тетяна Муравчук

Тетяно Миколаївно, розкажіть, будь ласка, про себе: звідки Ви, де навчалися, яку спеціальність опанували?

Народилася і виросла у місті Костополі Рівненської області. Після закінчення школи навчалася у Кременецькому педагогічному училищі (Тернопільська область) за спеціальністю «Дошкільне виховання». Згодом вступила  у Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки, де здобула освіту за спеціальністю «Вчитель географії і біології».

Уже рік Ви директорка дитячого садка у Старій Вижівці. Який був Ваш шлях на цю посаду? Де працювали до призначення керівницею установи?

Після закінчення вишу вийшла заміж і переїхала у Стару Вижівку. Працювала декілька років у школі села Залюття вчителькою біології. Моя трудова діяльність продовжувалася у районному методичному кабінеті відділу освіти Старовижівської райдержадміністрації, де я була методисткою з природничих дисциплін (географія, біологія, хімія та економіка). На цій посаді маю 22 роки стажу.

У мене залишилися дуже приємні спогади про цю роботу. Повага вчителів та колег, з якими я довгий час працювала, − найвища оцінка моєї діяльності.

Також була методисткою у гуманітарному відділі Старовижівської селищної ради. А з 3 січня 2020 року очолюю заклад дошкільної освіти «Сонечко» нашого селища.

Не повірите, ніколи не думала, що таки буду працювати у дошкіллі, адже маю вищу вчительську освіту. Але зараз просто не уявляю себе в іншій професії. 

8
На обласному етапі конкурсу «Учитель року» Тетяну Муравчук відзначили за роботу подякою  управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації
На обласному етапі конкурсу «Учитель року» Тетяну Муравчук відзначили за роботу подякою управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації

Які плюси і мінуси у Вашій роботі?

Мінусів поки не бачу. Плюси – можливість зробити все для того, щоб наш заклад був сучасним та успішно впроваджував освітні послуги, був позитивним динамічним простором, що оптимізує  розвивальний  потенціал дітей.

А Вам колись подобалося ходити у дитсадок?

 Так. З п’яти до семи років (бо у сім пішла у школу) відвідувала дитячий садок. Але дуже не любила денний сон, хоча засинала одна з перших.

Опишіть, будь ласка,  себе п’ятьма словами.

Толерантна, відповідальна, справедлива, вимоглива (в першу чергу до себе), оптимістка.

2
У складі делегації із Старовижівського району 8 липня 2018 року в Польщі у селі Сагринь  Грубешівського повіту Люблінського воєводства
У складі делегації із Старовижівського району 8 липня 2018 року в Польщі у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства

Організовуєте в садочку якісь цікаві, креативні заходи?

Педагоги дошкілля завжди невгамовні, вони прагнуть першими на собі випробувати будь-яку новизну. Мабуть, якщо про когось можна сказати «І швець, і жнець, і на дуді гравець…», так це про педагогів-дошкільників. Адже вони не лише мають відповідну освіту і знання, а ще це всебічно розвинені особи, люди творчі, креативні, такі, які люблять учитися самі і можуть навчити інших.

Тому для стимулювання педагогів, дітей та батьків до творчої діяльності в нашому дитячому садку проводиться багато різних цікавих та креативних заходів: «Вихователь року», виставка-огляд «Друге життя старим речам», КВК «Говоримо українською, а не на українській», «Найкращий зимовий майданчик», «Зимові витинанки» та інші.

Особливо цікавими, які запам’яталися всім, були конкурс-розвага «Хата на тата» і «Танці з батьками».

А головна нагорода за участь у таких конкурсах – це ті позитивні емоції, які всі отримують від спілкування і спільної творчості.

3
Конкурс-огляд на найкращий зимовий майданчик. Це були справжні снігові шедеври!
Конкурс-огляд на найкращий зимовий майданчик. Це були справжні снігові шедеври!

2
Тиждень шляхетності у садочку
Тиждень шляхетності у садочку

1
Тиждень здоров’я у «Сонечку»
Тиждень здоров’я у «Сонечку»

3
А так яскраво тут святкували Новий рік
А так яскраво тут святкували Новий рік

Чи вважаєте Ви, що батьки повинні працювати в тандемі з вихователями?

Обов’язково. Вихователі і батьки мають бути об’єднані у своїй діяльності, повинні діяти в інтересах дитини, створивши для цього всі належні умови. Від того, наскільки такі стосунки будуть узгоджені, залежить успіх формування особистості дитини  в цілому. Завдяки такому тісному співробітництву навколо дітей створюється атмосфера довіри, взаєморозуміння, підтримки, єдиних вимог. Обов’язок дорослих (батьків і працівників закладу) – за будь-яких умов забезпечити дітям відчуття захищеності та любові.

А чи були випадки, коли доводилося виховувати не дітей, а їхніх батьків?

На жаль, так. Довелося проводити бесіди з мамою, яка недобросовісно виконувала свої обов’язки. Поки що це не повторювалося.

Якою, на Вашу думку, є роль вихователя в ретрансляції цінностей?

Дуже важлива і відповідальна. Вихователь дитячого садка – це друга мама. Коли людина починає опановувати дошкільну премудрість, то вона дивується, як багато потрібно для роботи з дошкільнятами.

Справді, хто не вміє доглянути за дитиною, нагодувати, погуляти, прочитати казку. Виявляється, цього замало. Крім знань і умінь, потрібно любити дитину. Любов до дітей ніяким іншим почуттям не заміниш, бо це діти помічають відразу. 

3
З колегами
З колегами

Є така думка, що дитину найкраще виховувати вдома, а не в садочку. Як Ви до цього ставитеся?

Регулярне відвідування дитячого садка формує у дітей певні навички, які виявляються корисними протягом усього життя. Саме в соціалізації полягає найбільша користь. Тут маля вчиться нормам соціальної поведінки. Отримує навички спілкування. В дошкільному закладі дитина стає більш відповідальною, ініціативою та самостійною. Садочок – це можливість розвинути здібності і таланти дитини.

У дитячому садку діти постійно чимось зайняті, спілкуються між собою і з вихователями. Дошкільний заклад допомагає батькам у підготовці та адаптації їхніх малюків до школи. Дитина з дитячого садка легше адаптується до школи, ніж її домашній одноліток. У дітей з'являється багато нових друзів, вони вчаться посидючості, зосередженості, відповідальності.   

Сьогодні у батьків є багато джерел інформації, тому вони можуть порівнювати різні думки, перш ніж зробити вибір: іти в  садочок чи лишитися вдома.

Розкажіть, будь ласка, про Вашу сім’ю.

Чоловік Анатолій Степанович − пенсіонер. Працював в органах внутрішніх справ. Син Олександр працює в патрульній поліції міста Ковеля. Донька Анастасія – студентка третього курсу факультету іноземної філології Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Надзвичайно важливими для мене є слова: «Сім’я – це цілий світ. Та ні, це – Всесвіт. Це особливий, найрідніший і найдорожчий світ».  

Нехай, попри нинішні негаразди, усі сім’ї будуть міцними і щасливими.

А як відпочиваєте від робочих буднів? І чи маєте якесь хобі?

Після робочих буднів хочеться змінити все і відразу. Але розумію, що домашніх справ і обов’язків не уникнути навіть у вихідні. Це час для себе і для своєї сім'ї. Тому готую улюблені страви, облаштовую власний побут, зустрічаюся з друзями і рідними, люблю читати. Просто насолоджуюся  тим, що я вдома зі своєю сім’єю.

І наостанок: що можете порадити батькам, які бояться віддати дитину в садочок?

Звичайно, що питання, чи віддавати дитину в дитячий садок, чи все-таки надати перевагу домашнім заняттям, потрібно вирішувати індивідуально, беручи до уваги не тільки особливості дитини, показники її фізичного та психічного здоров’я, а також вимоги дорослих.

Однак який би вибір батьки не зробили, варто пам’ятати: дитина насамперед потребує батьківської щирої любові та підтримки, замінити які ніхто і ніщо не в силах.

Фото з фейсбук-сторінки Тетяни МУРАВЧУК

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром