Люди району: рятувальник зі Старої Вижівки Роман Семенюк

16 Листопада 2023, 10:30
Роман Семенюк 1408
Роман Семенюк

«Допомагати людям» − це життєве кредо 33-річного рятувальника зі Старої Вижівки Романа Семенюка.

Про роботу в рятувальній службі та чому обрав для себе саме цю професію, надзвичайник розповів кореспондентці Район.Стара Вижівка.

Після закінчення школи у Старій Вижівці Роман Семенюк вступив до Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Повну вищу освіту здобув у 2014 році, закінчивши Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

Нині він обіймає посаду головного інспектора відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Ковельського районного управління Головного управління ДСНС України у Волинській області.

«Працюю я рятувальником вже майже 11 років. Обрав рятувальну службу, оскільки захоплювався цією професією, а також через прагнення допомагати людям», − каже надзвичайник.

Роман Семенюк. Фото: Район.Стара Вижівка
Роман Семенюк. Фото: Район.Стара Вижівка

Роман Семенюк переконаний, що безпека починається з обізнаності.

«Основне моє завдання − запобігання виникненню пожеж та інших лих. Я з колегами постійно проводимо роз’яснювальну роботу серед населення стосовно дотримання правил пожежної безпеки. Профілактичні заходи організовуємо як з дітьми, так і дорослими», − розповів рятувальник.

Читайте також: На Старовижівщині з початку року виникла 21 пожежа. 

Зокрема, під час уроків безпеки школярам наголошують, як діяти при виявленні підозрілих та вибухонебезпечних предметів, сигналі «Повітряна тривога» та обговорюють правила безпечної поведінки в побуті.

Урок безпеки у Смолярах. Фото: Смолярівський ліцей
Урок безпеки у Смолярах. Фото: Смолярівський ліцей

«Безпека – це пріоритет сьогодення. З часу початку повномасштабної війни лунають повітряні тривоги, летять ракети, гинуть люди. У нинішніх реаліях орієнтуватися, як діяти у надзвичайних ситуаціях, вкрай важливо», − зауважує Роман Семенюк.

Надзвичайник каже, що одним із способів формування у дітей культури безпечної поведінки у доступній та наочній формі – відкриття та робота класів безпеки. Як раніше інформував Район.Стара Вижівка, у школах Старовижівського краю працює три такі інтерактивні класи – по одному у Старовижівській, Дубечненській, Сереховичівській громадах.

Відкриття класу безпеки у Старій Вижівці. Фото: Старовижівська селищна рада
Відкриття класу безпеки у Старій Вижівці. Фото: Старовижівська селищна рада

Також посадовець перевіряє організації та установи стосовно дотримання правил пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту.

Повномасштабна війна внесла свої корективи в роботу рятувальника. Так, одним з важливих напрямів діяльності тепер є облік та щоквартальна перевірка найпростіших укриттів.

Перевірка укриттів. Фото: Старовижівська селищна рада
Перевірка укриттів: Фото: Старовижівська селищна рада

«Маємо реагувати на виклики сьогодення й постійно працювати над вдосконаленням своїх умінь. Так, я з колегами підвищував кваліфікацію щодо ідентифікації вибухонебезпечних предметів. Також навчився керувати безпілотними літальними апаратами», − говорить Роман Семенюк.

Навчання правил пожежної безпеки. Фото: Смолярівський ліцей
Навчання правил пожежної безпеки. Фото: Смолярівський ліцей

«Якщо казати про труднощі, то ускладнює роботу те, що, попри профілактику, люди іноді не зважають на численні застереження рятувальників. До прикладу, незважаючи на штрафи від 3060 гривень, дехто й досі не відмовляється від затії спалити на своєму подвір’ї листя чи бадилля», − зазначає надзвичайник.

Роман Семенюк каже, щоб стати рятувальником, треба мати хорошу фізичну підготовку і бути психологічно готовим до різних ситуацій. А ще чоловік додає: ця професія ризикована, потребує впевненості, витримки, зосередженості та вміння не розгубитися.

На запитання, як справляється з навантаженням, Роман Семенюк говорить, що сил додає йому родина.

«Енергією мене наповнює моя сім’я, зокрема, мої діти – син та донька. Коли вони посміхаються, в гарному настрої, це завжди тішить і відволікає від важких думок, й тоді автоматично все стає на свої місця. До слова, мій син також хоче бути рятувальником», − каже Роман Семенюк.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024