Юнак зі Старої Вижівки під час війни вирвався у тренди ютуба: як йому це вдалося

26 Вересня 2022, 13:18
YAKTAK (Ярослав Карпук) 28260
YAKTAK (Ярослав Карпук)

Музика − саме та зброя, яка додає нам наснаги для руху вперед. Вона надихає, об’єднує українців, піднімає бойовий дух.

Так вважає 17-річний співак зі Старої Вижівки Ярослав Карпук, відомий під псевдонімом YAKTAK.

Уранці 24 лютого 2022 року музикант планував оприлюднити переспів хіта Мотор’ролли «Восьмий колір». Звісно, презентувати таку роботу на фоні вибухів і пострілів стало недоречно.

Про те, як війна вплинула на творчість та чим займався у непростий період співак, як він завойовує прихильність аудиторії, дізнавалася журналістка Район.Стара Вижівка.

«Повістка» − музична відповідь на війну

Ярослав Карпук навчається у Київській академії естрадного та циркового мистецтв за спеціальністю «Артист-вокаліст». У лютому 2022 року він запустив сольний проєкт YAKTAK  − почав нову сторінку своєї музичної історії.

«Хотів придумати якийсь яскравий псевдонім, пов’язаний із моїм справжнім ім’ям, і зупинився на цьому варіанті. Така цікава гра слів «як» і «так». Мені сподобалося, як воно звучить. Частинка YAK містить ініціали мого імені та прізвища», − пояснює Ярослав вибір сценічного імені.  

Перший відеокліп − кавер на відому пісню «Гуцулка Ксеня» − він опублікував 3 лютого 2022 року на своєму ютуб-каналі.

 «Коли почалася війна, я був на навчанні в Києві. Саме 24 лютого, крім презентації «Восьмого кольору», мали знімати новий кліп, записувати пісню... Планів було багато. У гуртожитку о 5 ранку мене розбудили хлопці − «Ярику, вставай, війна». Почали думати, що робити далі. Вдалося знайти знайомого, який погодився завезти мене та ще кількох моїх друзів додому − на Волинь, у Стару Вижівку», − розповів Ярослав Карпук.  

Виглядало, що війна перекреслила всі плани щодо проєкту. 

«Спочатку я нічого не міг робити. Але швидко зрозумів, що не співати не можу, бо це − моє життя. Було лише бажання писати пісні на воєнну тематику. Про щось інше і не йшлося», − каже юнак.   

Уже на дванадцятий день повномасштабного вторгнення російського агресора народилася пісня «Повістка»:

«Тато защепив рюкзак, ще не бачив наш вокзал

Стільки прощань, які, напевно, та й в останній раз». 

Згодом Ярослав неодноразово виступав на концертах на підтримку Збройних сил України.

У Луцьку YAKTAK брав участь у благодійному заході «Молодь для перемоги», під час якого збирали кошти для окремого загону спеціального призначення «Любарт».

Також співак долучився до музичного вечора у селі Мельники на Шаччині для підтримки Збройних сил України. Разом з учасниками заходу організаторам тоді вдалося зібрати понад 24 тисячі гривень.

Благодійний захід у селі Мельники на Шаччині
Благодійний захід у селі Мельники на Шаччині

У рамках благодійного марафону «Для дітей заради майбутнього» Ярослав Карпук разом з гуртом «Друга ріка» заспівали «Чи ти почув».

Виступ з гуртом «Друга ріка»
Виступ з гуртом «Друга ріка»

Пісні стали топовими в ютубі

Після «Повістки» Ярослав випустив кавери на пісні «Стефанія», «Біля тополі», «Рідна мати», «Наречена», а також презентував власні композиції «Переможе добро», «Пробач», «Батьку», «В пустій кімнаті», «Вродлива».

Відеокліп на пісню «Вродлива» виконавець презентував 23 вересня
Відеокліп на пісню «Вродлива» виконавець презентував 23 вересня

Співаку вдається вдало балансувати між авторськими роботами та переспівами відомих хітів. 

«Я розумію, що потрібно робити щось своє і відходити від каверів. Але людям це подобається. Ще взимку я виклав в тікток відео, де співаю пісню Михайла Хоми (Дзідзьо) «Наречену» під гітару. Отримав чимало прохань від своєї аудиторії переспівати цю композицію. Просто зрозумів, що люди чекають від мене цю пісню», − ділиться юнак.  

Ярослав Карпук
Ярослав Карпук

У Ярослава є своя фішка: у кожній роботі − щоразу новий декор гітари, який залежить від мотиву та сенсу композиції. Так, у пісні «Повістка» музичний інструмент декорували синьо-жовтим прапором України, у кліпі «Біля тополі» − чорним полотном з червоною калиною, а в роботі «Наречена» складається враження, наче гітару загорнули у весільну фату. 

«Є декілька гітар, які декоруємо», − каже Ярослав.

Переспів «Нареченої» набрав понад мільйон переглядів, чимало лайків і коментарів та потрапив до трендів ютуба, опинившись на сьомому місці у топі.

Вдалою для співака стала спільна пісня «В пустій кімнаті» з відомою співачкою JERRY HEIL. Відеоробота набрала понад два мільйони переглядів.  

Ярослав познайомився з JERRY HEIL два роки тому: вона була членкинею в журі, він − учасником конкурсу «Star Holiday Fest», в якому переміг.

«Тоді ми просто поговорили. А коли  написав пісню «В пустій кімнаті», то звернувся до співачки з пропозицією про співпрацю», − розповів YAKTAK.

Свої відео юнак активно просуває у соціальних мережах. Також часто публікує уривки пісень, аби розуміти, подобаються вони публіці чи  ні, що з ними робити далі.

«Буває, «мучиш» ту пісню годинами, а нічого не йде. А іноді нова робота народжується дуже швидко. Наприклад, уривок із пісні «Почерк», який так сподобався моїй аудиторії, я написав за 20 хвилин», − зазначає виконавець.   

Ярослав Карпук
Ярослав Карпук

«Загалом я задоволений стартом і темпами проєкту. На початку фактично кожні два тижні виходила готова робота з кліпом, оранжуванням. Не розумію, чому у деяких людей виникають стереотипи, що на створення подібного проєкту потрібні шалені гроші. Для того, аби потрапити в тренд ютуба, абсолютно не потрібно значних вкладень. Важливо, щоб твоя робота сподобалася і зайшла аудиторії», − каже співак.  

І згадує, що ще від «Голосу» йому доводилося чути абсурдні речі, ніби у нього якісь зв’язки або ж він заплатив купу грошей, аби опинитися у суперфіналі.

Юнак переконаний, що потрібно мріяти і вірити у те, що робиш. Адже завдяки мрії і праці можливе все.

Цінними та авторитетними для Ярослава є поради та підтримка від переможців цьогорічного Євробачення в Турині − гурту Kalush Orchestra, з учасниками якого старовижівчанин товаришує.

«Дуже надихає історія Олега Псюка, фронтмена цього колективу. Простий хлопець з міста Калуш, який працелюбністю досягнув таких висот», − каже співак. 

Ярослав Карпук з гуртом Kalush Orchestra
Ярослав Карпук з гуртом Kalush Orchestra

На сцені − з чотирьох років

Ярослав займається музикою з чотирьох років. Він переможець численних музичних конкурсів різного рівня.

Хлопець став відомим на всю країну, коли в 2019 році блискуче показав себе на телевізійному шоу «Голос. Діти». У 2021-му здобув гран-прі фестивалю «Чорноморські ігри» у Скадовську.

«Дуже допоміг досвід участі в цих пісенних змаганнях. Кожне із них допомагало зростати як музиканту. З’являлися знайомства з крутими творчими людьми. Однак після перемоги у «Чорноморських іграх» вирішив: досить конкурсів, настав час роботи щось своє. Якщо і братиму участь у якомусь, то вже у «Євробаченні» чи змаганнях такого рівня», − говорить юнак.  

З літа 2021 року почав створювати власні пісні. Слова і музику пише сам. Ярослав закінчив музичну школу по класу фортепіано, самотужки навчився грати на гітарі, а також опановує гру на сопілці.

Самотужки навчився грати на гітарі
Самотужки навчився грати на гітарі

«Найскладніше та найважливіше − написати якісну пісню. Потім вже треба добре продумати, як і де зняти відеокліп», − говорить про «технологію» юний музикант.  

Дідусь і бабуся виконавця − викладачі музики, саме вони навчили його співати. Ярослав вдячний рідним, які підтримують в усіх починаннях.

«Я й зараз часто звертаюся до дідуся за порадою. А найперша моя слухачка − мама», − зауважує юнак.

Щодо майбутнього, то співак не хоче, аби його музика обмежувалася якимось одним стилем. Прагне опановувати різні жанри, також має на меті збагачувати свою творчість фольклорними мотивами.

Ділиться, що дуже хотів би колись попрацювати разом з «Океаном Ельзи» чи гуртом «Бумбокс», композиції яких любить слухати.

«Планую далі писати пісні. Я цим живу, це люблю», − резюмує YAKTAK.

Довідково:

Цей матеріал створено завдяки  ГО «Інтерньюз-Україна» у межах програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Район.Стара Вижівка і не обов'язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «РАЙОН.СТАРА ВИЖІВКА» заборонене. 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024