Квітковий бізнес Оксани Грушко з Грабового: як любов до квітів надихнула на власну справу

23 Лютого 2022, 13:55
Оксана Грушко 2906
Оксана Грушко

У селі Грабове, що на Старовижівщині, місцева жителька Оксана Грушко вже дев’ять років займається квітковим бізнесом. У себе на обійсті жінка облаштувала плантацію хризантем і продає їх у різні куточки України. 

Оксані Грушко 41 рік. Вона родом з Секуня Дубівської громади. Свого часу закінчила Ковельський машинобудівний технікум. Жила і працювала у Ковелі. Після заміжжя переїхала у Грабове. Саме тут із чоловіком розпочала вирощувати квіти на продаж. Родина підтримала її та допомагає в усьому. 

Як започаткувала власну справу та як квіткове хобі стало приносити дохід, Оксана Грушко розповіла в інтерв’ю Район.Стара Вижівка

Спочатку була ідея 

− Розкажіть про ваш старт у квітковому бізнесі.  

− Завжди любила вирощувати квіти, у мене на подвір’ї їх було багато. 

Взагалі-то за освітою я бухгалтерка, працювала у сфері торгівлі. Після декрету (так склалися обставини) на роботу повернутися не змогла. Тоді й задумалась, чим хотіла б займатися, аби справа приносила не тільки задоволення, а й гроші. І от виникла ідея: а чому би не спробувати себе у квітковому бізнесі? У нагоді стали яскраві каталоги квітів, які виписувала свекруха. Саме тоді й вирішила зайнятися квітникарством.

Щоправда, нюансів агротехніки не знала. Взялася за самоосвіту. Аналізувала ринок, цікавилася, які є новинки. Спілкувалася з однодумцями в інтернеті. 

Два роки поспіль разом із чоловіком пробували розмножувати хризантеми, вивчали примхи цих пишних квітів. Коли набралися досвіду − взялися і за «промислове» вирощування.

Ось таку красу вирощує Оксана Грушко
Ось таку красу вирощує Оксана Грушко

− Квіткове різноманіття на вашому подвір’ї й справді вражає...

− Торік виростила близько семи тисяч кущів хризантем, зараз маю понад 70 сортів і понад сотню кольорів цих яскравих квітів. Хризантемове поле облаштувала на 20 сотках біля свого будинку. Постійно через інтернет замовляю різні новинки: щось виправдовує зусилля з вирощування, деякі різновиди є менш популярними в покупців.

І хоча найбільше продаю вирощені хризантеми, маю також кали, гладіолуси, жоржини, гортензії. Щороку розширюю асортимент квітів та палітру їхніх сортів.

Хризантемове поле облаштувала на 20 сотках
Хризантемове поле облаштувала на 20 сотках

Квіткарка має понад 70 сортів хризантем
Квіткарка має понад 70 сортів хризантем

− А на які квіти, крім хризантем, є попит? Чи існують якісь квіткові тенденції?  

− Із власного досвіду можу сказати, що найбільше цікавляться багаторічними квітами. До прикладу, набувають популярності гортензії. А от на кали у нашому краї попиту немає, хоча особисто мені ці квіти дуже подобаються. 

Читайте також: Квіткова пристрасть старовижівчанки Тетяни Тканової. 

Догляд за хризантемами має свої секрети

− Чому зупинили свій вибір саме на хризантемі?

− Коли я починала займатися квітковим бізнесом та вивчала цей сегмент ринку, зробила висновок, що на хризантеми є попит. Окрім того, це ніжні й красиві квіти осені.

На той момент продаж хризантем, які під час цвітіння схожі на яскраві кольорові кульки, ще не був таким поширеним. Коли я тільки робила перші кроки у власній справі, то на Старовижівщині була єдиною у цьому напрямі квіткового бізнесу. Нині ж конкурентів уже багато. Торік узагалі спостерігався надлишок хризантем. Продавців і на ринках, і в інтернеті побільшало.

− Що робите, аби перемагати конкурентів?

− Завжди треба бути на крок попереду. Велику роль відіграє якісна продукція. Постійно працюємо над розширенням асортименту. 

−  Якою є ціна на ці квіти? 

− Вона залежить від низки факторів. Зокрема, і від розміру куща. На початку сезону, коли хризантем на ринку небагато, середні кущі можна продати по 70—100 гривень. Згодом, коли на базарах квітів більшає, то й ціна падає.    

− Поділитеся порадами, як виростити королеву осіннього саду?

− Варто садити ці квіти на сонячному місці. Вони полюбляють воду, але не її надмірність. Також двічі на місяць варто підживлювати хризантеми органічним добривом. Важливо не забувати видаляти на кущах зів’ялі суцвіття й пожовклі листочки. А коли перецвіте − обрізати пагони та перемістити до весни у прохолодне місце. Вже весною можна пересадити кущ у більший горщик.

Звісно, в ґрунті вирощувати легше. Ми ж в основному садимо в горщиках, тому що так зручніше продавати. Але у цьому випадку мусимо робити автоматичний полив, треба постійно контролювати цей процес. З одного боку, це практичніше, з іншого − потребує більших затрат.

− Як організували автоматичний полив?

−  Для організації такого поливу потрібні бочка, помпи, шланги, крапельні стрічки. У нас є дві бочки: одна на десять тонн води, інша − на три. Другу встановили, бо викупили сусідню земельну ділянку, там також треба було облаштувати автоматичний полив. 

Приблизно купівля обладнання для цієї системи обійшлася нам у 20 тисяч гривень.  

Оксана Грушко
Оксана Грушко

Заробити гроші на власній справі в невеликому селі − реально 

− А труднощі виникали?   

− Спочатку продати квіти було непросто. Шукали канали збуту всією сім’єю: чоловік об’їздив чимало торгівельних точок із пропозицією. Зараз у цьому плані, звісно, легше. Продаємо на ринку в Ковелі та через власну фейсбук-сторінку. Також приймаємо замовлення від оптовиків. І спрацювало, мабуть, «сарафанне радіо»: люди самі до нас звертаються, телефонують, приїжджають. Сьогодні вже маємо свою клієнтську базу з усієї України. 

− Які, на вашу думку, плюси і мінуси квіткового бізнесу?   

− З плюсів − працюєш серед неймовірної краси, а з мінусів − роботи біля квітів чимало. Аби їх належно виростити, потрібно витратити багато зусиль, часу, ресурсів.

Хризантеми, якими восени звично рясніють квіткові базари, не такі вже й прості в плані вирощування квіти, як може здатися на перший погляд. Аби вони принесли прибуток, працювати потрібно цілий рік. От узимку, до прикладу, треба стежити і за вологістю у теплиці, де зберігаю маточні кущі, і провітрювати, і дивитися, щоб грибкових захворювань не було. Якщо дуже холодно, необхідно накрити.

Словом, заробити на такій справі реально, але все потребує догляду та праці. Та найголовніше − любити квіти і те, що робиш, вкладати в обране заняття душу. Інакше – нічого не вийде.  

− Чи займаєтеся чимось ще, крім квітникарства?   

− Вирощуємо також овочеву розсаду, навесні продаємо редиску і зелену цибулю. Маємо смородини десять соток. Чоловік зайнявся вирощуванням горіха і засадив ним до двох гектарів. Продаємо також арахіс, фіолетову картоплю. Вивчаємо попит, орієнтуємося на потреби покупців, але основний дохід все ж маємо від продажу квітів. А овочі − то додатково, аби раціонально використати місце у теплиці. 

Про квітковий бізнес «з нуля» розповідає на семінарах

− Маєте «квіткові» ідеї, які б хотіли ще втілити в життя?

− Планів є багато. Захоплююся ландшафтним дизайном. Хотіла б облаштувати гарний декоративний сад із відпочинковими зонами. Цікавлюся флористикою, прагну розвиватися і в цьому напрямі.   

− З 2019 року ви співпрацюєте зі Старовижівською районною філією Волинського обласного центру зайнятості як менторка. Розкажіть про це.  

Проводжу семінари для безробітних на тему квітникарства. Консультувала також, як вирощувати арахіс. Такі заходи організовують як у Старій Вижівці, так і безпосередньо учасники виїжджають до мене у Грабове, і я на місці показую і розказую, що і як. Радію, коли мій досвід та знання стають ще комусь в нагоді.

Оксана Грушко навчає, як вирощувати хризантеми
Оксана Грушко навчає, як вирощувати хризантеми

− Що б ви порадили людям, які зацікавляться вашою історією і вирішать себе спробувати у цій сфері?   

− Особливу увагу зосередити на навчанні. Без цього − ніяк.

Вільний час я намагаюся присвятити самоосвіті, вивчаю тонкощі агротехніки.

Звісно, хто має агрономічну освіту, тому легше: тоді у людини є знання і навички з вирощування рослин. 

І переконана: аби займатися улюбленою справою, яка стане джерелом прибутку, треба мати конкретну ціль і впевнено йти до неї.  

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «РАЙОН.СТАРА ВИЖІВКА» заборонене. 

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Грушко

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024