«Працюю з людьми і для людей»: як минув перший рік каденції голови Старовижівської громади

12 Грудня 2021, 12:42
Василь Камінський 3459
Василь Камінський

У жовтні минулого року Василь Камінський переміг на виборах із переконливим результатом. Своїх шістьох опонентів самовисуванець перегнав, набравши понад 45 відсотків голосів виборців. За нього проголосували 1 727 жителів громади.

Посаду очільника Старовижівської громади він обіймає з 19 листопада 2020 року. До цього працював директором школи у Галиній Волі.

Читайте також: 100 днів на посаді: перші кроки голови Старовижівської громади Василя Камінського. 

Як минув рік на посаді селищного голови, посадовець ексклюзивно розповів журналістці Район.Стара Вижівка.

– У якому стані справ та з якими проблемами ви прийняли громаду?

– На момент вступу на посаду були незавершені перехідні проєкти: зокрема, реконструкція початкової школи у селі Сукачі та оновлення спортивної зали у школі Старої Вижівки. У 2021 році нам вдалося завершити роботу над цими об’єктами.

Окрім того, «дірка» в бюджеті становила чотири мільйони гривень.

Також ми взяли на баланс Старовижівську багатопрофільну лікарню. Станом на 1 січня 2021 року це відбулося без всіляких боргових зобов’язань. У лютому ж з’ясувалося, що заборгованість за попередній рік у лікарні становить 550 тисяч гривень.

– Яка ситуація з утриманням Старовижівської лікарні нині і що вдалося зробити для збереження медзакладу й погашення боргу цієї установи?

– На сьогодні ми зуміли погасити заборгованість, яка вже виникла станом на 1 жовтня 2021 року, і розпочати опалювальний сезон.

На жаль, не всі територіальні громади, пацієнти з яких отримують медичні послуги у цій установі, беруть участь у співфінансуванні лікарні. Так, Старовижівська громада виділила 1,3 мільйона гривень для потреб лікарні, Дубечненська − 300 тисяч гривень, Сереховичівська − 30 тисяч гривень, Дубівська − майже 86 тисяч гривень. Смідинська громада не виділила жодної копійки.

Цьогоріч оптимізували й зменшили опалювальну площу лікарні. Планували, що економія за оплату комунпослуг буде в межах 800 тисяч гривень, але у зв’язку з переглядом тарифів будемо змушені знову звертатися до всіх громад-сусідів, аби частково дофінансувати витрати.

Зазначу, що лікарня необхідна для всієї громади. Важливо також зберегти робочі місця для 160 працівників, які трудяться у цьому закладі і надають відповідну медичну допомогу. Як би не було важко, але лікарня має бути.

Читайте також: Старовижівська лікарня потребує мільйонних інвестицій для утримання та капремонту. 

– Які проєкти вдалося реалізувати за рік роботи?

– Цьогоріч відновили практично непроїзну дорогу в Сукачах та вуличне освітлення в Старій Гуті.

Покращили водопостачання у ліцеї села Смоляри та виділили 176 тисяч гривень на ремонт спортивної зали в цьому закладі. Уже вдалося провести опалення, освітлення, встановити вікна, наразі завершуються штукатурні роботи. Зараз приміщення готове на 50%. До 1 вересня 2022 року плануємо завершити реконструкцію спортивної зали.

Проєктно-кошторисна документація була виготовлена на проведення зазначених ремонтних робіт на суму 2,5 мільйона гривень. Ми ж плануємо зробити усе в межах 300 тисяч гривень.

У Галиній Волі покращили умови в дитсадку та відремонтували водонапірну башту у школі.

Відремонтували та утеплили дитсадок і у Поліському.

У Старовижівському ліцеї провели поточний ремонт харчоблоку в приміщенні початкової школи.

Для закладів загальної середньої освіти Старовижівської громади закупили комп’ютерне обладнання.

У центрі Старої Вижівки з нагоди 30-річчя Незалежності України відкрили сучасний фонтан, який, до речі, обійшовся в 110 тисяч гривень, оскільки облаштовували цю зону відпочинку власними силами.

Також відновили водопостачання на вулиці Ковельській у Старій Вижівці, де постійно були пориви.

Провели ремонт каналізаційної системи шляхом сполучення мережі від вулиці Підрічна до вулиці Забілицька в селищі.

Зауважу, що без уваги не залишили жодного населеного пункту громади.

Також працювали над ямковим ремонтом доріг. 

Окрім того, напрацьовуємо механізми економії коштів за рахунок оптимізації приміщень. Так, колишнє приміщення Старовижівської селищної ради (другий поверх) віддали під музичну школу, яка розмістилася в теплих і комфортних умовах. Завершуємо переселення бібліотеки.

Цього року ми повністю відмовилися від використання газу комунальними закладами. Останні об’єкти, які були газифіковані, − це будинок культури і приміщення управління соціального захисту. Аби не опалювати будинок культури, ми розмістили працівників в адмінбудинку селищної ради, а приміщення соціального захисту взагалі віддаємо під оренду.

У такий спосіб ми на 100% задіяли кожний квадратний метр адмінприміщення селищної ради. Тільки на цьому економимо на опаленні 1,2 мільйона гривень.

– Цьогоріч у Старій Вижівці на аукціоні продали колишній кінотеатр «Промінь», будівлю колишнього управління соціального захисту населення Старовижівської РДА. А що буде з приміщенням бібліотеки та музшколи? Теж на аукціон?

– Складно сказати. Будемо вивчати, як це триповерхове приміщення раціонально використати. Можливо, на першому поверсі задіємо бізнес-структури. Як варіанти, можуть бути і аукціон, і оренда.

До слова, величезна клопітка робота здійснена з «Променем», ми вели багато перемовин і все ж змогли його продати і знайти господаря. Взагалі дуже складно проводити аукціони, виготовляти документацію.

– Чи виникали складнощі в роботі і чим вони були зумовлені?

– Зі слів «аксакалів» місцевого самоврядування, цей рік був найважчий за всі попередні. Найскладніше було працювати над вирішенням земельних питань.

У бюджеті до кінця року не вистачило коштів, зокрема, 1,6 мільйона гривень на оплату праці технічних працівників у школах і у зв’язку зі здорожчанням тарифів − 500 тисяч гривень на оплату енергоносіїв. Тому доводиться вишуковувати шляхи й можливості.

Водночас маю зазначити, що з депутатським корпусом є співпраця і розуміння. Приймаємо колегіальні рішення, визначаємо пріоритети.

– Яка ситуація з вакцинацією працівників установ, організацій у громаді? Чи всі співробітники готові працювати в умовах карантинних обмежень?

– Кампанію з вакцинації проти коронавірусу серед працівників оцінюю позитивно. Усі з розумінням поставилися до її проведення. Серед перших вакцинувалися освітяни, які справді нас почули. 

Щодо цього ми провели багато роботи. Я на власному прикладі показав, що важливо вакцинуватися. Що стосується працівників селищної ради, то практично усі щеплені першою дозою.

Читайте також: Голова Старовижівської громади вакцинувався від COVID-19. 

– У Старій Вижівці з робочим візитом перебував перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук. Тоді селищна рада порушила питання щодо реконструкції стадіону. Чи є перспективи щодо його оновлення?

– Мені б цього хотілося, але стадіон знаходиться на балансі Старовижівського професійного ліцею, який перебуває на балансі обласної ради. Я звертався і до Юрія Поліщука, і до керівників ліцею, щоб цю справу зрушити з мертвої точки.

– А чи стоїть у громаді питання стосовно оптимізації мережі навчальних закладів?

– Питання закриття шкіл не стоїть. Моє завдання − допомогти зберегти всі навчальні заклади громади.

Водночас розглядаємо можливість поєднання закладу дошкільної освіти з гімназією в одному приміщенні. Така практика вже є.

– У соцмережах старовижівчани часто скаржаться на агресивних собак, які розгулюють без нагляду. Як працюєте над проблемою безпритульності тварин у Старій Вижівці?

– Це проблема не так громади, як свідомості громадян, зокрема, безвідповідальних власників, які допускають неконтрольоване розмноження, викидають напризволяще цуценят, дорослих тварин. Також деякі господарі випускають своїх собак за межі двору. Ми неодноразово зверталися до жителів громади із проханням дотримуватися правил утримання домашніх тварин.

Старовижівська селищна рада почала працювати з комунальним підприємством «Ласка», яке проводить комплекс заходів із попередження безконтрольного розмноження бродячих тварин. Проте це повністю не вирішить проблеми, оскільки «Ласка» не здійснює довготривалого утримання тварин, а після відлову, карантинування, стерилізації, кліпсування, чіпування підшкірним мікрочіпом, місячної перетримки з моменту вакцинування від сказу повертає тварину на місце відлову.

У Старій Вижівці у рамках укладеного договору між селищною радою та цим підприємством відловили дев’ять собак. Витратили 16 тисяч гривень. Надалі ми будемо вивчати ситуацію, чи варто вкладати кошти в цей напрям роботи.

Укотре хотів би нагадати, що на території селищної ради діють правила з питань благоустрою, забезпечення чистоти і порядку та додержання тиші в громадських місцях. Тільки спільно, дотримуючись цих правил, ми зробимо нашу громаду безпечнішою.

– Нещодавно видання Район.Стара Вижівка проводило онлайн-опитування, в якому цікавилося у читачів щодо проблем, які їх найбільше турбують. Були негативні відгуки про роботу влади у Мизовому. Тому хочеться запитати, що конкретно зробили чи плануєте покращити у цьому селі.

– Для ліцею у Мизовому закупили котел за 340 тисяч гривень, у січні його встановимо. Відремонтували димоходну трубу котельні Мизівського ліцею. Ми зараз своєчасно прогрейдеровуємо дороги. З ініціативи старости села Мизове Григорія Вороб’я та небайдужих місцевих жителів відремонтували і гарно розмалювали автобусну зупинку.

– Як жителі громади можуть поспілкуватися з головою?

На сьогодні ніяких обмежень та графіка немає. У будь-який робочий день, коли не на виїзді, веду прийом громадян.

– Що у планах? Найголовніші цілі на 2022 рік.

Найперше − зберегти те, що є. Упевнений, що завершимо роботу над садочком і спортивною залою у Смолярах. Працюватимемо над перспективою утеплення навчальних закладів Старої Вижівки. Хотілося би у Старій Гуті реконструювати адмінприміщення і зробити садочок, тому що це перспективне село, а також віднайти можливості, щоби завершити ремонт вулиць Польової і Ковельської у Старій Вижівці.

– До слова, наші читачі в опитуванні писали, що річка заростає. Чи не плануєте з цим щось робити?

– Сьогодні плануємо роботу над тими об’єктами, які забезпечують життєдіяльність. Мусимо визначати пріоритети. Повернімося до теми фонтану. Ми робили його не тільки для того, щоби насолоджуватися, а насамперед, аби убезпечити центр селища та створити куточок релаксації і дозвілля. Реалізуємо проєкти за принципом «мінімум затрат, максимум ефекту».

– Частина посадовців, які працюють у Старовижівській селищній раді, − управлінці з досвідом, не нові для старовижівчан обличчя. Чи вдалося налагодити вдалу командну роботу?

– У Старовижівській селищній раді працюють висококваліфіковані спеціалісти. Це команда професіоналів, і я дякую попереднику Володимиру Семенюку, який дав мені такий кадровий фундамент. Взагалі, якщо підібрати потужну команду фахівців, то працювати легше й комфортніше.

У нас немає політичних вподобань. Хто заходить у селищну раду, то політику залишає за дверима. Ми працюємо задля блага людей.

Працівники селищної ради
Працівники селищної ради

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «РАЙОН.СТАРА ВИЖІВКА» заборонене. 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024