Старовижівська «первинка»: напрацювання, перспективи та проблеми

01 Липня 2021, 11:42
Наталія Капітула 5088
Наталія Капітула

Початок медреформи в Старовижівській «первинці» був непростим. 

Про те, як це було, а також про діяльність, перспективи та проблеми закладу − в інтерв’ю з директоркою комунального некомерційного підприємства «Старовижівський центр первинної медичної допомоги» Наталією Капітулою.

Будь-яка цивілізована країна прагне, аби кожен її громадянин мав доступ до необхідних медичних послуг та ліків і не за­знавав у разі потреби значних фінансових труднощів...

− Національна служба здоров'я України також активно працює у цьому напрямку, впроваджуючи Програму медичних гарантій (обсяг послуг і ліків, які держава гарантує населенню та оплачує з коштів державного бюджету за єдиними тарифами). Ці правила доступу до медичних послуг є прозорими і наперед відомими для пацієнта, що в ідеалі дає йому фінансову точку опори та можливість запобігти катастрофічним витратам на лікування з власної кишені.

Договір з Національною службою здоров'я за пакетом послуг для первинного рівня надання медичної допомоги підписав і Старовижівський центр первинної медичної допомоги. Наша порівняно молода медична установа налічує 15 лікарів, 52 працівники середньої медичної ланки та надає первинну медичну допомогу 24025 задекларованим мешканцям тепер уже Ковельського району.

Пацієнтів передусім цікавить, які медичні послуги у Старовижівському центрі первинної медичної допомоги вони можуть отримати безоплатно.

Через низький рівень життя населення, високу захворюваність, інвалідизацію, несприятливу екологічну ситуацію та низку інших факторів потреби людей в охороні здоров'я завжди перевищують наявні фінансові ресурси. Навіть найбагатші країни світу не можуть гарантувати всі медичні послуги своїм громадянам безоплатно.

На думку експертів Національної служби здоров'я, Програма медичних гарантій в Україні покриває найважливіші − консультації, лабораторні й інструментальні дослідження, госпіталізації, операції та реабілітацію. Ці послуги сфокусовані на захворювання, що є найбільш поширеними причинами смертності українців.

Читайте також: Заради здоров'я людей з чотирьох громад: які зміни відбулися у Старовижівській лікарні. 

Наша установа на сьогодні забезпечує безкоштовно консультацію лікаря (сімейного лікаря/пе­діатра/терапевта) з метою профілактики й контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи (загальний аналіз крові та сечі, цукор крові, екс­прес-діагностику вагітності, гепатитів В та С, ВІЛ, тропонінового тесту, показників холестерину, COVID-19).

Також пакет «Первинна медична допомога» передбачає вакцинацію дітей та дорослих відповідно до національного календаря профілактичних щеплень. Основна умова наявність декларації з лікарем «первинки».

Ви очолюєте заклад ось уже вісім років і за цей час зарекомендували себе як обізнана та рішуча керівниця

Будь-які новації завжди чомусь ви­кликають супротив. А реформа первинної ланки достеменно змінила умови медичної допомоги. На початках було ней­мо­вір­но важко. 24 годин у добі катаст­ро­фіч­но не вистачало, щоб опанувати всі тонкощі реформи, яка впроваджувалася у медици­ні. Роз'яснення змін для людей, комп'ютеризація, доукомплектування відповідно до вимог НСЗУ, забезпечення доступності маломобільних груп насе­лення... Було нелегко. Але додавало сна­­ги­ розуміння того, що за тобою стоять­ десятки людей, професійна діяльність яких залежить від кожного твого рішення. Тож права на помилки не було і немає.

Розкажіть про перспективи дія­льності закладу, який ви очолюєте.

Сподіваємось, вдасться реалізувати низку проєктів та планів, цікавих заду­мів. Для цього нам у прямому сенсі не вистачає рук, адже є дефіцит кадрового забезпечення серед найважливішої ланки лікарів. Через відсутність місцевих стимулів, як-от житло, чи, скажімо, певна фінансова допомога молодому лікарю,­ іноді не дуже прихильно ним розглядається працевлаштування у сільській місцевості. На превеликий жаль, спостерігається стрімке зниження авторитету ме­дика.

Прикро, що сьогодні кожен, не замислюючись про наслідки, може розмістити пост у соцмережах та дозволити собі зга­нь­бити медика, достеменно не розі­бравшись у ситуації. А де поміркова­ність, врешті-решт, ввічливість? Ві­ри­ться, найближчим часом ситуація зміниться. Водночас переконана, що медичний працівник зобов'язаний зберігати спокій, зважуючи кожне слово, аби правильно й толерантно розібрати ту чи іншу конфліктну ситуацію.  

Ваш колектив можна назвати «командою»?

Однозначно, так. Це єдиний ор­га­нізм, гурт, де всі управлінські рішення прийняті до виконання на всі 100 від­сот­ків; де один за всіх, а всі за одного; де відсутній поділ на «моєтвоєнаше».

Читайте також: У Старій Вижівці відзначили найкращих медичних працівників. 

Постійне перебування в радіусі людського болю та страждань, не лише фізичне, а й психоемоційне навантаження залишає свій відбиток і на поведінці меди­ків, адже іноді призводить до професійного вигорання та зниження працездатності. Моє завдання як керівниці − знайти баланс, організувати роботу закладу таким чином, щоб і колеги, і відвідувачі не відчували дискомфорту, перебуваючи в системі «лікар–пацієнт».

Сьогодні я дякую кожному з колег, які  не побоялись змін, вистояли й самовіддано стоять на сторожі життя та здоров'я пацієнтів.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «РАЙОН.СТАРА ВИЖІВКА» заборонене. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024