«За три роки ми навчилися заробляти більше, як за попередні». Стара Вижівка. ЗА ПОРОГОМ ЛІСГОСПУ

02 Березня 2021, 13:00
У Старовижівському лісгоспі 4543
У Старовижівському лісгоспі

Директор Старовижівського лісгоспу Віталій Ксенюк справно крутить кермо і везе нас у дубечненські ліси.

На добре дірявій старовижівській дорозі підстрибує час від часу іконка в його автівці.

Щоб зрозуміти, наскільки крутим у цій місцині є лісгосп, який заробляє і фактично єдиний є тут великим платником податків, треба бачити… хоча б дороги.

Нинішніх керівників лісгоспів навряд чи хто вчив бути бізнесменами. Вони виростали у навчальних закладах як лісівники і вчилися на тезах про те, як держава береже ліс. А працюють наповну в той час, коли держава переклала ліс на їхні плечі і поставила задачу: берегти, але й заробляти.

Як? Як лісгоспи «роблять» прибутки?

Розбираємося в деталях і їдемо туди, де мало хто був, щоб побачити, показати і розказати.

«Тут же влітку в селах – порожньо. Всі в Польщі. Їдеш, бувало, – і людей майже не бачиш…  А якщо люди бачать, що є робоче місце, що стабільно платять зарплату, то вони за нього чіпляються. Чіпляються і залишаються вдома. Їм добре, і нам це дає більші гроші. Бо більше рук - більше переробляємо. Тому ставка на місцеву переробку однозначно спрацювала. От і все» - так коротко розкладає всю «арифметику» лісового бізнесу в глибинці директор Старовижівського лісгоспу Віталій Ксенюк.

Їдемо в глибинку
Їдемо в глибинку

ДОРОГІ ДОРОГИ

Лютий - той час, коли дорогою на Стару Вижівку ти найкраще відчуєш всю депресію місцевої економіки.

Щойно звертаєш з траси на Білорусь - ями під колесами, райцентр з його неперспективними пейзажами, базарами при колії і розміреним, але якимось дуже сумним побутом.

Кажуть, влітку молоді мами зі Старої Вижівки найбільше люблять гуляти з дітьми... на території місцевого лісгоспу, а весільні пари роблять тут фотосесії. Бо там - парк, там доріжки, там водойма з дикими качками. І це одне з небагатьох місць, де так гарно. Але лісгосп особливий навіть не цим. Це єдине наразі стабільне бюджетоутворююче підприємство на теренах ще донедавна Старовижівського р-ну (після реформи району нема, є кілька ОТГ).

У Старій Вижівці...
У Старій Вижівці...

Три роки тому тут зробили ставку на переробку деревини. Поставили нову лінію і почали розвивати виробництво, наразі найбільший попит на  палети, так звані європіддони. Тому європіддони для Польщі, Німеччини, часто Італії чи навіть Китаю роблять у лісах під селом Дубечне, руками і зусиллями працівників тамтешніього цеху. Майже п’ять десятків робочих місць. І навіть коронавірусний 2020-й тут завершують з прибутками.

Це не міф. Це цифри.

У 2020-му підприємство отримало 63 млн 379 тис. грн чистого доходу від реалізації продукції, яку тут видають на-гора. Реалізація від переробки таким чином за рік дала лісгоспу 31 млн 951 тис. грн. Від кругляку - 30 млн 858 тис. грн.

На воротах лісгоспу - кований тетерук
На воротах лісгоспу - кований тетерук

На воротах лісгоспу - кований тетерук.

Кажуть, то символ Старовижівщини, бо зображений рідкісний птах навіть на гербі, а водиться в місцевих лісах. Колись цей птах був об’єктом так званого промислового мисливства, нині – рідкісний, занесений до Червоної книги України, полювати на нього заборонено. Однак Старовижівщина – то сторона, де його ще можна бачити.

Ми поговоримо про мисливство згодом, бо, виявляється, це місцева фішка.

Історія:
Старовижівський лісгосп - майже одноліток Незалежності, бо створений у 1992-му. То був кризовий час для економіки і глобальних змін в державі. Тоді для цього «перекроїли» території Ковельського, Ратнівського та Старовижівського міжгосподарського лісгоспів. Під адмінприміщення установі віддали корпус Старовижівського лісництва, з часом його добудувавши. Нині лісгосп має майже 40 тисяч гектарів території і один із найбільших на Волині.

«Зараз директор лісгоспу - це менеджер, він повинен правильно спрямувати кошти, правильно продати, правильно вкласти»
«Зараз директор лісгоспу - це менеджер, він повинен правильно спрямувати кошти, правильно продати, правильно вкласти»

АУКЦІОНИ, ЦІНИ, ДОГОВОРИ

...Це звичний робочий день. У стінах головного офісу ДП «Старовижівське лісове господарство» тихо. Бо скоро 12-та, пояснюють мені, це час, коли робочий ажіотаж мігрує в ліси чи на дороги.

У цих кабінетах гамірно о 8-й.

- Приходиш на 8-му. Планування. Планерка… Поговорили, все розібрали… Левову частину, звичайно, займає якраз ті поточні справи, які дають можливість стабільно забезпечувати прибутки. Це аукціони, ціни, договори, - розказує Віталій Ксенюк.

Лісова галузь – з тих, де найменше на керівних посадах людей зі сторонніх сфер. Чомусь. Тут люблять тих, хто зазвичай пройшов усі етапи професійної майстерності – від майстра лісу до керівника лісгоспу.

«Проходить час – і ти починаєш розуміти, що в цьому поліському куточку, в його розміреності та відокремленості є свої переваги»
«Проходить час – і ти починаєш розуміти, що в цьому поліському куточку, в його розміреності та відокремленості є свої переваги»

Віталій Ксенюк ще трохи більше 3-х років тому працював лісничим у «Рожищеагроліс». Приїхав у Вижівку на нову роботу, то була його перша в житті поїздка в цей райцентр Волині. Живе в Ковелі і їздить на роботу до Старої Вижівки щодня.

«У мене перше враження від цих місць було таке приблизно, як у вас: глибинка, багато де «совдепія». І приблизно так каже кожен, хто несподівано вперше потрапляє у Стару Вижівку, а ще якщо у таку пору, як зараз… Але щойно починаєш заглиблюватися в це середовище, то одразу розумієш, що все не зовсім так. Люди тут дуже хороші, доброзичливі і, що добре для виробництва, - працьовиті, сумлінні. Проходить час – і ти починаєш розуміти, що в цьому поліському куточку, в його розміреності та відокремленості є свої переваги. Ми прийшли, поставили цілі і не просто рухаємося, ми рухаємося швидким темпом. Якщо торік для переробки мали потребу в кадрах і зверталися до центру зайнятості, то цьогоріч - уже ні.

Налагодити місцеву переробку – то, як тепер очевидно, була правильна стратегія розвитку, запропонована керівництвом, зокрема начальником управління Олександром Кватирком. Ми тоді це робили, бо треба було вибиратися зі скрутної ситуації.  А тепер це дає результат» - переконує Віталій Ксенюк.

У лісгоспі кажуть: ефективність роботи лісгоспу оцінюють за економічними показниками.

Що стоїть за словом «показники»?

«Охорона лісу, захист, примноження і відновлення, ну й переробка сировини. Саме переробка дає Старовижівському лісгоспу основний дохід і стабільність. Ми є експортерами. Щомісяця є робота, укладені договори, є збут. Цю стабільність люди цінують найбільше», – перераховує директор.


Розповідаючи про прибутковість, тут  обов’язково підкреслюють, що їхнє ДП (а лісгосп – це ДЕРЖпідприємство) на абсолютному самофінансуванні. Бо хоча й існують на папері певні державні програми, за якими лісгоспи ще можуть отримувати кошти з казни, на практиці вони не діють.
Тим часом: якщо у 2019-му до різних бюджетів тут загалом сплатили 15 млн 282 тис. грн, то у 2020-му - 24 млн 576 тис. грн.

«Раніше було більше державного фінансування. Можливо, десь менше треба було думати про економіку, більше планували за тебе. Зараз директор лісгоспу - це менеджер, він повинен правильно спрямувати кошти, правильно продати, правильно вкласти. Лісгоспам складно, бо мають велике податкове навантаження. При тому що від держави маємо нуль», - констатують тут.

В офісі лісгоспу
В офісі лісгоспу

Зелено. Інакше бути не може
Зелено. Інакше бути не може

Середня зарплата по лісгоспу (а це той показник, який нарощують і планують ще вище підняти планку якраз за рахунок виробництва і встановлення сучасного обладнання) з 9 тис. 700 грн у 2019-му, 10 тисяч 900 грн у 2020-му, у 2021-му вже 12 тисяч (поки рік не завершився, 12 - то ціль, але тут запевняють вона досяжна). Забезпечують роботою 150 людей. Це - переважно мешканці поліських сіл.

«ФІШКИ»

Згодом ми вийдемо за межі офісу - і Віталій Ксенюк, показуючи, як лісівники розводять у спеціальному вольєрі диких качок, розвивають мисливство.

Розвивають, каже, щоб заробляти, бо це задоволення не з дешевих і «багато людей готові платити чималі гроші», щоб мати змогу приїхати сюди, так далеко, на полювання.

Крім переробки, розвивають мисливство. Розводять диких качок
Крім переробки, розвивають мисливство. Розводять диких качок

«Це «фішка» нашого лісгоспу. Розвинули потужну інфраструктуру з розведення дикого кабана, розводимо дику качку. Облаштовуємо місця для полювання, вишки, є будинки для мисливців. Це потенціал. Це гроші в бюджет. І я вважаю абсолютно правильним, що про умови для полювання, про інфраструктуру мають дбати лісівники. Мисливці все одно будуть їхати сюди з усіх усюд, їм за щастя полювати в таких місцях, то чому це не використовувати з толком для громади, яка живе навколо цих лісів та угідь?» - відверто каже Віталій.

Частина такої інфраструктури - це мисливська база на озері Пісочне. Із занедбаної території, що поросла кущами та очеретом, вигребли весь бруд, оновили будинок, облаштували площі навколо.

Увесь сезон полювання цей будинок «в роботі».

Одна з «фішок» Старовижівського лісгоспу в тому, що під його опікою значний відсоток заповідних територій. Це позначається своєю специфікою у роботі лісівників, догляд і охорона цих територій – їх безпосередня задача. А ще – чимале навантаження на бюджет лісгоспу. 

Край не тільки лісів, а й озер. Це – Пісочне
Край не тільки лісів, а й озер. Це – Пісочне

Розвивають мисливство. Серед інфраструктури - база на Пісочному
Розвивають мисливство. Серед інфраструктури - база на Пісочному

«А КУДИ ВИ ЇХ ПЛАТИТЕ?»

Від головного офісу лісгоспу до, наприклад, Дубечненського лісництва – кілометрів 8. Лісництв у лісгоспі - 5. А тому добру частину часу на роботі директор лісгоспу, головний лісничий чи хто інший із керівників мусово проводить у дорозі.

Поки ми в дорозі, говоримо про гроші на… дороги.

«Нас часто запитують прості люди: «А куди ви ті податки платите, що їх не видно?». Вони мають логіку. Ми не є розподільниками цих коштів. Ми просто перераховуємо їх у бюджет. А як їх ділити - справа не наша. Це вже вирішують у громадах. Хоча місцеві податки - це тільки частина сплаченого. Маємо нормальні виробничі взаємини з головами ОТГ. Працюємо без боргів за цими платежами. Все«, - резюмує директор за кермом робочого Renault DUSTER.

На нижньому складі в Дубечному
На нижньому складі в Дубечному

...Їдемо на Дубечненський деревообробний цех, якщо точніше «цех розкряжування і переробки деревини» (розкряжування – поперечне розрізання стовбура дерева на частини, крЯжі).

Дубечне - село на Старовижівщині, одне з найбільших. З радянських часів ще діє тут Дубечненський керамічний завод, який зараз переживає не кращі часи. Навколо місця – особливі. Для лісівників, можна сказати, «намолені».

Соснам, в оточенні яких стоять цехи, склади і все інше, – більше сотні років. А переробкою деревини саме в цьому місці займаються з початку 50-х!

Різні покоління дубечненського лісу
Різні покоління дубечненського лісу

«КУБАТУРНІК» БАЧИЛИ?

…На столі у Віталія Ткачука лежить невеличкий жовтий блокнотик. На ньому напис: «КубатурнІк». Це маленька деталь, яку ви не побачите більше ніде.

Бо це деревообробний цех. А Віталій - його начальник.

«КубатурнІк» - то як блокнот з підказками для тих, хто міряє ліс кубами. Як табличка множення на обкладинці шкільного зошита.

Десь у цеху тим часом гуде лінія з переробки деревини. Ріжуть колоди. З низькосортної сосни роблять палети. Три останні роки завдяки придбаному обладнанню цех нарощує прибутки.

Неодмінний в деревообробному цеху
Неодмінний в деревообробному цеху

 

Для довідки:

Палета (рallet), піддон, підднище — плоска конструкція з дерева для переміщення різноманітних товарів, може бути знята будь-яким пересувним вантажопідйомним пристроєм. Більшість палет можуть нести вантаж вагою 1000 кг. Використання палет – економічно вигідне, особливо для переміщення товарів залізничним, морським і автомобільним транспортом. Порожній піддон важить 15-21 кг. У Європі вважається стандартним піддон EUR, який має розміри 800х1200х145 мм і використовується для роздрібної торгівлі, його розмір визначений внутрішніми розмірами вантажівок, що постачають товар зі складів роздрібним торговим установам. Найдешевші піддони зроблені з м’якої деревини і часто є неповоротною тарою, що підлягає утилізації разом з іншими пакувальними матеріалами. Ці піддони мають дуже просту конструкцію, яка дозволяє піднімати їх з двох протилежних сторін.

Палети у цьому цеху роблять із низькосортної сосни класу якості С і D. Це якраз та продукція, яка дозволяє реалізовувати деревину, на яку немає попиту в іншому вигляді. Цей кругляк невигідно продавати, тому він прямує на переробку.

«До 65 відсотків усієї заготовленої сосни у лісгоспі переробляють на місці. І тільки тисячу реалізують як кругляк з аукціонів», - пояснює директор держпідприємства безпосередньо у цеху.

Готова продукція
Готова продукція

Тут ці процеси – наяву. Цех наразі працює наповну. Створені нові додаткові робочі місця для двох десятків людей. Загалом у дві зміни трудиться більше півсотні селян. Окрім Дубечного, на Старовижівщині подібні лінії є на Любомльщині та у Камінь-Каширському лісгоспі. Купували їх за власні зароблені кошти).

У 2018-му купівля обладнання дозволила лісгоспам втриматися на плаву, позаяк то був період, коли різко впав продаж деревини, обставини просто підштовхували галузь налагодити власну переробку. І це дозволило не тільки наростити прибутки навіть у кризовий рік, а й дати певні соціальні гарантії людям у поліському віддаленому регіоні.

Купівля лінії дозволила лісгоспам втриматися на плаву
Купівля лінії дозволила лісгоспам втриматися на плаву

Десятиліттями мешканці Старовижівщині пропадають на заробітках в країнах Європи, найчастіше – Польщі. Влітку, розповідає Віталій Ксенюк, села фактично порожні. Поява робочих місць у таких регіонах - це стимул молодим людям мати спокійну і стабільну роботу і лишатися вдома. Такі «вчорашні» заробітчани наразі є й серед тих, хто працює у дубечненському цеху на нижньому складі.

«У свій час побачили, що таким виробництвом активно займаються підприємці, бо є попит на палети. Чому тоді на цьому ж не можуть заробляти самі лісгоспи? Сьогодні ми бачимо, що це було правильне рішення«, - каже Віталій Ксенюк.


Річна норма переробки деревини – 16 тис. метрів кубічних
Річна норма переробки деревини – 16 тис. метрів кубічних

1
Кранівник Олександр Фіщук один із тих, хто працює тут десяток років і не готовий змінити цю роботу «через стабільність»
Кранівник Олександр Фіщук один із тих, хто працює тут десяток років і не готовий змінити цю роботу «через стабільність»

Наразі лісівники констатують ріст цін на деревину через зменшення валу лісу. Це вигідно для подібних промислових об’єктів, бо дає змогу нарощувати прибутки, відповідно – збільшувати зарплати. Якщо говорити з працівниками цеху про життя-буття, то можна чути, що вони найчастіше кажуть, що це «робота, за яку треба ТРИМАТИСЯ». Бо ця робота приносить їм гроші. На місці. Не з Польщі.

Люди теж тішаться переробці. По-хазяйськи кажуть, це «з толком», бо в 90-ті ліс з тамтешніх лісів переважно відправляли у світи кругляком.

Дубечне – територія, де можна відчути пульс Старовижівського лісгоспу. І якщо у цеху – лінія, розкряжування, палети, крани, вантажівки, колоди і склади та вся інша проза деревообробки, то поруч є місце, де однозначно – романтика…

Лісничий Андрій Бегаль
Лісничий Андрій Бегаль

...І НАЗАД В 50-ТІ. НЕ ЗА ГРОШІ

...Цей будинок нагадує старий фільм про життя 50-х. Власне, саме у 1953-му його в цих лісах і звели. На диво, дотепер лісівники зберегли його архітектуру.

Шишкосушарня схожа на машину часу. Печі. Барабани. Інтер’єр до деталей – все цікаве і автентичне, точно варте стати екскурсійним об’єктом.

Welcome у шишкосушарню. Любов Мазурик та Ганна Гапонюк працюють тут в сезон заготівлі насіння
Welcome у шишкосушарню. Любов Мазурик та Ганна Гапонюк працюють тут в сезон заготівлі насіння









Наразі тут переробляють шишки із 9-ти лісгоспів, сушать – і отримують насіння сосни.

«За рік тут переробляємо 60 тонн шишок і отримуємо орієнтовно 600 кілограмів насіння», – розказує лісничий Дубечненського лісництва Андрій Бегаль, який тут за господаря.

Бізнесу на цьому не зробиш. Але шишкосушарня – виробнича необхідність для лісівників. Її тут бережуть, люблять і доглядають не тільки тому, що без неї не буде насіння для саджанців сосни. А тому, що в зимовий період – то для селян можливість мати роботу.

Палять старі печі, сушать шишки, обезкрилюють насіння і рихтують його у величезні бутлі в коморах – місцеві жінки. Заготівля насіння триває із жовтня до лютого.

Продають насіння у незначних об’ємах.

Коли виходиш із шишкосушарні, думаєш про те, що напевне ж у світі є багато людей, які платили б гроші, аби ці інтер’єри і процеси… бачити.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА 

 


























 

 

 

 

Коментарі
03 Березня 2021, 22:00
Цензор не дрімає.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024