Сучасна бібліотека, а не склад притрушених пилюкою книг: у Рудні облаштували простір свободи

28 Січня 2021, 13:00
Оновлена бібліотека 8091
Оновлена бібліотека

У селі Рудня, що на Старовижівщині, облаштували сучасний універсальний простір для творчого самовираження.

Створили такий центр на базі руднянської шкільної бібліотеки. Роботи здійснювали у межах проєкту «Бібліотека – простір свободи (Freedom Space)», реалізацією якого опікувалася громадська організація «Смідин».

І книгозбірня, і креативний простір

Протягом осені 2020 року шкільна книгозбірня, яку не оновлювали з радянських часів, кардинально змінила своє обличчя. Тут зробили капітальний ремонт: поміняли вікна, двері, оновили стелю.

Утілити задум у життя допомогли 140 тисяч гривень, отримані в рамках конкурсу грантів за підтримки громадської організації «Розвиток Волині».




Створений сучасний центр у Рудні − це не лише бібліотека в класичному розумінні цього слова. Це простір, де можна і читати, і проводити заходи, і спілкуватися.

«Тепер у жителів Рудні з’явилося місце, де можна працювати, навчатися як самостійно, так і командно, обмінюватися думками та ідеями, відпочити, подивитись фільми, мультфільми. А головне – робити це безкоштовно», − говорить очільниця Смідинської громади Оксана Піцик.

Очільниця Смідинської громади Оксана Піцик
Очільниця Смідинської громади Оксана Піцик

«Сучасна бібліотека − це не тільки про книжки і читання. Книгозбірня як в селі, так і в місті, несе важливі освітні, інтелектуальні, культурологічні функції. Традиційні бібліотеки з їхніми сталими методами роботи, які не змінюються десятиліттями, уже віджили. Тому варто шукати нові способи залучення людей в культурно-освітній простір громади», − додає Оксана Іванівна.

Імідж бібліотеки залежить від її працівників

Для того, щоб «оживити» сільську книгозбірню та культурне життя населеного пункту в цілому, мало зробити ремонт і поставити тут нові меблі, переконана керівниця Смідинської громади. Варто наповнювати це місце новими ідеями. Багато залежить і від активності та небайдужості самих жителів та їхнього бажання змінювати своє життя на краще, усвідомлення ними проблем громади.

Оксана Іванівна каже, що доводилося чути: мовляв, навіщо ті центри облаштовувати, краще б дороги зробили. Звісно, розповідає Оксана Піцик, і дороги потрібно будувати, це беззаперечно. Але для кого їх робити, якщо в селі не вируватиме життя?.. І до того ж будівництво доріг − це зовсім інші, набагато більші капіталовкладення.

Чимало залежить і від самого бібліотекаря та його бажання використовувати креативні, нестандартні методи роботи, щоб викликати інтерес до книги.

«Скажімо, чому б бібліотекарю у соціальній мережі не публікувати пости з обкладинками книг, які є в книгозбірні, з коротким цікавим текстом про них? Це б зацікавлювало ознайомитися з прорекламованим виданням. Важливою є ініціатива самих працівників, бажання робити щось самому, без постійного підштовхування керівника. Окрім того, як можна прищепити комусь любов до читання, якщо працівник бібліотеки, наприклад, сам не читає», − говорить Оксана Піцик.

Заходи у новому форматі: від молодіжного інтерактиву до вінілової вечірки

За той короткий проміжок часу, відколи почав функціонувати креативний простір у Рудні, тут уже провели низку цікавих заходів. Звісно, працювати доводилося у нових карантинних реаліях, і кількість учасників була обмежена. Прикметно, що організовували заходи для людей різного віку.

Так, працівники руднянського садочка зініціювали показ мультфільму для найменших жителів громади. Не менш захопливим був і інтерактивний захід для молоді «Професії майбутнього», який не лише спрямовувався на розвиток лідерських навичок за допомогою гри «Світ Громад», а й сприяв отриманню неформальної медіаосвіти, навичок з журналістики.

Інтерактив для молоді
Інтерактив для молоді

А ще тут відбувся шашково-шаховий турнір «Бадьорість та здоров’я», троє переможців нагородили грамотами. Учасники дійства отримали величезне задоволення і від спілкування, і від самої гри.

Бібліотечний бульвар-квест «Відкрий для себе рідне село» також викликав неабиякий інтерес у жителів села. Яскраві і позитивні емоції були в учасників вінілової вечірки 70-90 років «А роки летять ...».

Шашково-шаховий турнір
Шашково-шаховий турнір

Вінілова вечірка
Вінілова вечірка

Провели в облаштованому молодіжному просторі і зустріч-обговорення з очільницею Смідинської громади Оксаною Піцик під назвою «Кава з головою». У заході взяли участь небайдужі жителі Рудні та Кукурік.

Про серйозні речі, плани на майбутнє, пріоритетні цілі говорили у неформальній обстановці. Кожен учасник заходу мав можливість потримати в руках чарівну «Книгу бажань» і сказати побажання стосовно подальшої роботи бібліотеки і змін у своїх селах в цілому.

Зустріч з головою громади
Зустріч з головою громади

Захід  «Кава з головою».
Захід «Кава з головою».

«Усі заходи були дуже цікавими та ефективними. Учасникам сподобалося спілкуватись з владою відверто, за чашечкою кави та чаю. Кожен захід виявився чимось новим», − розповідає проєктна менеджерка Смідинської громади Олена Крук.

Далі − більше

Робота в оновленій бібліотеці тільки починається. Сюди ще планують закупити меблі, комп’ютерну техніку. Для залучення спонсорських коштів займатимуться фандрейзингом. Будуть організовувати різноманітні тренінги, семінари, зустрічі активних людей, майстер-класи, турніри.

У громаді хочуть, щоб люди старшого віку при бажанні змогли опанувати цифрову грамотність, бо в сучасних умовах це вкрай важливо. І могли б елементарно заплатити за світло чи газ в онлайн-режимі, скориставшись послугами центру. 

«Це буде дійсно бібліотека, а не склад притрушених пилюкою книг, бо їх до рук місяцями не брали. Вона матиме багато відвідувачів, які будуть читати, займатися саморозвитком, навчатися. І робитимуть це жителі в сучасних та комфортних умовах», − резюмує Оксана Піцик.

 

Яна КУРИЛЮК

Фото з сайту Смідинської громади

Коментарі
28 Січня 2021, 17:34
Ремонт у бібліотеці це добре. А книжки з бібліотеки нащо винесли?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024