Держбюджет України 2019: звідки візьмуть гроші та на що їх витратять

26 Грудня 2018, 09:00
Держбюджет України 2019: звідки візьмуть гроші та на що їх витратять 1000
Держбюджет України 2019: звідки візьмуть гроші та на що їх витратять

Одним із ключових питань, яке турбує українців, є не ще один рецепт новорічних закусок, а з яким бюджетом країна зустріне 2019 рік. Чи зміг Уряд Гройсмана спланувати реальний бюджет, і чи вистачить Україні коштів на фінансування ключових галузей ми розглянемо у цій статті.

Коментуючи ухвалення проекту Держбюджету-2019 у Верховній Раді, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що цей документ – це фундамент економічної стабільності та розбудови країни.

«Ми передбачили всі сфери, які будемо підтримувати. Мова про безпеку і оборону, освіту, охорону здоров’я, розбудову доріг, питання енергоефективності, розвитку децентралізації. Головне, аби бюджет залишався збалансованим. І зараз треба уникнути популізму і роздування видатків», –  зауважив Глава Уряду.

Аналізуючи цифри, фахівці кажуть – очевидна збалансованість нового українського бюджету дозволяє на практиці збільшити видатки на пріоритетні напрямки соціальної і економічної сфери. Говорячи про витрати головного кошторису країни, то вони зросли по більшості галузей.

Так, найбільші видатки  держбюджету-2019 такі:

- на безпеку і оборону – 212 мільярдів гривень; 

- на охорону здоров’я — 131,7 мільярда гривень;

- на освіту – 247,2 мільярда гривень;

- на соціальний захист – 322,89 мільярда гривень;

- дороги – 55,6 мільярда гривень;

Варто зазначити, що вперше будуть автоматично проіндексовані пенсії, а з 1 січня військові пенсії зростуть в середньому ще на 738 гривень. Позначка мінімальної заробітної плати сягне 4200 гривень. До 63 млрд гривень планують збільшення розміру субвенції місцевим бюджетам на виплату соціальних допомог, зокрема на розвиток дитбудинків сімейного типу виділять 0,7 млрд. гривень.

На дороги витратять 55,6 млрд гривень – це ще додаткових 7,9 млрд гривень, порівняно з 2018 роком.  Заклав Уряд кошти і на безпеку дорожнього руху, на яку передбачено у бюджеті 2,1 млрд гривень (5% Дорожнього фонду за мінусом погашення зобов’язань).

Серед головних пріоритетів державного бюджету 2019 року також економічне зростання громад і продовження реформи децентралізації. В цілому обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком зросте на 15,3 млрд і складе 568,7 млрд. грн. 

Для того щоб збільшити ресурс місцевих бюджетів, були передбачені додаткові надходження: на місцях будуть залишати надходження від ряду податків, зборів та акцизів. За рахунок передбаченого наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані і побудовані амбулаторії, дитячі садки, школи, стадіони, будинки культури і багато інших об’єктів. Так, в цьому році за рахунок коштів ДФРР та субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад вже реалізується 3170 проектів  на загальну суму 7,7 млрд грн.

Якщо говорити про макроекономічні прогнози на 2019 рік, то згідно з бюджетом, ВВП складе +3%, а інфляція порівняно з 2018 роком зменшиться на 2,5%. Доходи країни у 2019 році мають скласти понад 1 трлн гривень, у той час як видатки, – понад 1,1 трлн, тому дефіцит бюджету становитиме 2,28%, що є найнижчим показником за останні роки. Натомість і ці цифри можуть стати ще нижчими через зростання доходів держави. Так, тільки до другого читання дохідна частина держбюджету була збільшена на  17,7 млрд. гривень завдяки врахуванню низки надходжень, серед яких:

  • перегляд податкових надходжень та уточнення очікуваних зборів в цьому році;
  • збільшення надходження від НБУ;
  • врахування ресурсу, які дають ухвалені ВР законопроекти, що подавалися в пакеті з проектом держбюджету. Зокрема, збільшення надходжень від рентної плати і акцизу.

 

Христина ПЕКАСЬКА

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024