Небо і земля: як у Старій Вижівці модернізували ЦНАП

03 Травня 2018, 17:08
3440

У Старій Вижівці вже декілька місяців центр надання адмінпослуг працює у відремонтованому приміщенні.

Як змінилася кількість та якість послуг у центрі, з’ясовувала редакція «Район. Стара Вижівка».

Для створення належних умов надання та отримання адміністративних послуг у Старовижівському районі на початку 2017 року РДА взяла участь у проекті технічної допомоги Європейського Союзу «Центр надання адміністративних послуг як інноваційний інструмент взаємодії влади та громади».

Просторе приміщення нового центру
Просторе приміщення нового центру

«Про проект ми дізналися у 2016 році. Конкурс передбачав за собою ряд умов. Насамперед потрібно було запропонувати приміщення під реконструкцію, яке мало б достатню площу, зручне розташування, наявність банку та парковки неподалік… Обговорили цю ідею з районним керівництвом, яке нас підтримало. Так сталося, що у 2016-му коштів ми не виграли, однак потрапили в резерв. Тож коли почався конкурс на виграш резервного фінансування, ми знову подали документи. Влітку 2017-го почалася реконструкція приміщення, ми отримали кошти на її реалізацію», – розповіла начальниця Старовижівського ЦНАПу Марія Шустваль.

Відкриття центру
Відкриття центру

Урочисте відкриття оновленого ЦНАПу відбулося 19 лютого 2018 року. Координатор проекту технічної допомоги Європейського Союзу Роман Матвійчук розповів, що на створення реконструкцію пішло близько 2 мільйонів гривень. Бюджет фінансування з Європейського Союзу – більше 1 мільйона гривень. Частину коштів виділили з районного бюджету.

Відкриття центру
Відкриття центру

«Було приємно співпрацювати з координаторами проекту, я внесла пропозицію виділення грошей на обладнання для біопаспортів та каналу захищеного зв’язку. Експерти ЄС мене підтримали. Таким чином ми запустили ще й паспортні послуги», – додає Марія Петрівна.

Обладнання для біометричних паспортів закуплене та встановлене, однак потрібно ще підтвердити захищений канал зв’язку та  канал демографічного реєстру. Наразі проходить ремонт додаткового приміщення, де будуть видавати паспорти. На завершення потрібно заключити договір із державною міграційною службою на отримання допусків. Усі ці питання в ЦНАПі планують вирішити до кінця літа.

Наразі у центрі надають 76 різноманітних адміністративних послуг. Це послуги соціальної сфери держгеокадастру, реєстрація майна та речових прав, реєстрація фізичних та юридичних осіб тощо, допрацьовують удосконалення надання послуг соціальної сфери.

Зовнішній вигляд ЦНАПу
Зовнішній вигляд ЦНАПу

Прийом документів
Прийом документів

Марія Шустваль каже, що щоденно ЦНАП приймає різну кількість відвідувачів: «Раніше у нас був великий ажіотаж на реєстрацію майна, тож у приміщенні були черги. Це питання ми вирішили та приймаємо людей по запису. У журналі прийому громадян можна записатися на зручний для вас час по телефону, або відвідавши центр».

«Одна з особливостей оформлення заяв, що одна людина може принести більше 10 справ, і кожну з ним потрібно оформлювати окремо. Окрема заява – окрема справа, – пояснює начальниця ЦНАПу, – так, наприклад, більше 30 земельних справ за день ми не можемо опрацювати. Два реєстратори приймають по 15 земельних справ, ще один реєструє фізичних та юридичних осіб. Два адміністратори здійснюють прийом заяв від громадян. Я теж можу виконувати ці функції, це залежить від кількості відвідувачів».

У ЦНАПі облаштували 9 робочих місць
У ЦНАПі облаштували 9 робочих місць

Незабаром у ЦНАПІ працюватимуть ще два адміністратори, які прийматимуть документи соціальних послуг та видачу біопаспортів.

Модернізований ЦНАП зруйнував  стару коридорно-кабінетну систему, адже людям не було де чекати на виклик та навіть не вистачало місця на столі, аби писати заяви. Ще одна з новинок центру – відеоспостереження та звукозапис розмов безпосередньо в центрі та по телефону.

«Це допомагає боротися з конфліктними ситуаціями. Коли працівники вказують роздратованим відвідувачам на такі особливості, люди починають вести себе по-іншому», – зазначає Марія Шустваль.

1
Марія Шустваль із працівницею центру
Марія Шустваль із працівницею центру

Дитяча зона
Дитяча зона

Простора будівля, привітні працівники, термінал та оформлення багатьох послуг в одному приміщенні – переваги модернізованого центру надання адмінпослуг у Старій Вижівці.

«Якщо порівнювати зі старим приміщенням, це просто небо і земля! Ми стали ближчими до відвідувачів. У нашому центрі їм комфортно, а ми в свою чергу намагаємося надати максимальну кількість послуг в одному місці», – каже начальниця ЦНАПу.

Анастасія ТУМІК

Коментарі
04 Травня 2018, 11:58
Дійсно небо і земля поруч!!!!!!!!!!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024