Буцинь: як «просунута» 60-річна бабуся катається на лижах

13 Березня 2018, 10:15
Людмила Павлюк 2728
Людмила Павлюк

Жителька села Буцинь Людмила Павлюк, як героїня відомого фільму – красуня, активістка, спортсменка. У свої 60 літ має фігуру, якій би позаздрили тридцятилітні! Вона непосидюча й активна, а ще – велика прихильниця здорового способу життя.

Тому, незважаючи на мороз чи хуртовину, щоранку вирушає на трикілометрову прогулянку на лижах. Часто стає з нею за компанію і 65-літній чоловік Андрій.

Про це пише видання «Вісник+К».

З чоловіком їздила на змагання

Пані Людмила пригадує, що у їхньому домі завжди були лижі. Пощастило їй і з чоловіком, який підтримував любов до спорту. Тож, незважаючи на домашні справи, обоє все одно знаходили час, щоб покататися на лижах. За Союзу їздили разом на спортивні змагання по Волині. Тепер батьківську справу з усіх трьох дітей продовжує найменший син Павло. Він – багаторазовий чемпіон районних та обласних змагань зі спортивного орієнтування.

«Треба серйозно ставитися до свого здоров’я. Такий приклад я побачила за кордоном, – розповідає жінка. – Європейці керуються простим правилом: більше ходити – менше їсти жирної їжі. Замість свинини перевагу надають телятині. П’ють багато води. Чоловіки у 96 років не лежать, а ще всюди ходять і мають добру пам’ять»

Тож удома вирішила наслідувати приклад цивілізованої Європи. З чоловіком не горбатяться на городах, а вирощують тільки те, що потрібне для здоров’я. Звісно, овочі, городину. Поряд з картоплею Павлюки відводять чималу ділянку для корисного топінамбура, якого багато споживають за кордоном. Не падають з ніг від господарки, а тримають лише курей, м’ясо яких дієтичне, та кіз – їхнім цілющим молоком смакує вся сім’я. Свинину вживають зрідка, переважно телятину. А ще спорудили для себе невеличку баню, де із задоволенням щотижня паряться. Усього цього вистачає для повноцінного життя.

Людмила також відновила колишні корисні звички. Придбала новенькі лижі і почала щоранку бігати. Це дає заряд бадьорості на цілий день. Для прогулянок Людмила одягає лише теплу кофтину та спортивний костюм. Каже, особливо кутатися не варто, щоб уникнути небезпечного перегрівання.

Щодня – по кілька кілометрів

«Я люблю природу і тішуся життям. Сонце мене цілує, а вітер обіймає, – щасливо усміхається жінка. – Йду й милуюся прекрасними краєвидами, адже наше село розташоване у мальовничій місцині. Я настільки заряджаюся позитивом, що потім цілий день не відчуваю втоми. У нашому віці такі розминки необхідні, щоб кістки розроблялися, організм не застоювався. Якщо сніг тане, просто проходжу чотири-п’ять кілометрів. Влітку, коли тільки світає, сідаю на велосипед чи ходжу до лісу. Там неймовірна краса, коли пташки співають і природа пробуджується. Рух – це дуже корисно. Тому разом з чоловіком дуже любимо такі прогулянки».

Для села пенсіонерка-спортсменка – справжня дивина. Хоча Людмила зізнається, що її подруги схвально відгукуються про її лижні прогулянки. «То приєднуйтеся», – радо запрошує до своєї компанії. Та поки що ніхто так і не наважився… Комусь не вистачає часу, комусь – бажання… Зате внуки з нетерпінням чекають вихідних, щоб навідатися у Буцинь. Лижні походи разом з дідусем чи бабусею – це найкращий відпочинок. Відмінний заряд бадьорості та гарного настрою. Ну, скажіть, хіба багато внуків можуть похвалитися такими «продвинутими» спортивними бабусями? Тому Людмила планує докупити ще дві пари лиж, аби не по черзі, а всім разом виїжджати на зимові прогулянки.

«Наше життя – це вже осінь, тож для здорового духу потрібні баня з віником, лижі і кози, – усміхається жінка. – Якщо Бог благословить дожити ще літ двадцять до життєвої зими, тоді зустрінемося знову – і побачите, як я у 80 катаюся на лижах!»

Руслана СУЛІК

Коментарі
03 Квітня 2018, 19:37
Молодець бабуся!!! Так тримати ще до 100!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром