Старовижівщина: керівник Волинської ОДА перевірив новозбудовані та реконструйовані будівлі

06 Липня 2018, 12:44
У Старовижівському районі керівник ОДА перевіривпроцес будівництва та реконструкцію навчальних закладів 3252 Джерело: https://pravda.lutsk.ua
У Старовижівському районі керівник ОДА перевіривпроцес будівництва та реконструкцію навчальних закладів

Олександр Савченко, голова Волинської обласної адміністрації, проінспектував процес будівництва та реконструкцію навчальних закладів у Старовижівському районі.

З робочою поїздкою губернатор відвідав район у четвер, 5 липня, – пише Волинська правда.  

Першою зупинкою у маршруті Савченка була школа у селищі Стара Вижівка, там його зустріли очільник Старовижівської райдержадміністрації Анатолій Бринчук, селищний голова Володимир Семенюк, директор НВК ЗОШ І-ІІІ ступеня-гімназії Марія Резь, працівники РДА, та школи-гімназії, жителі району.

Інспекція школи
Інспекція школи

За словами директорки гімназії Марії Резь, навчальному закладу 78 років, тому будівля потребувала ремонту, зокрема капітальної реконструкції фасаду. Слід зазначити, що роботи з реконструкції вже практично на «фінішній прямій», оскільки залишилось доробити тільки частину тильної стіни.

Оксана Жилка
Оксана Жилка

«Не дивлячись на те, що приміщення стареньке, ми хочемо жити по-сучасному. Саме тому і проводимо реконструкцію фасаду та ремонт у школі. У приміщення нашої початкової школи навчається 400 дітей. Якщо порівняти школу, яка є на сьогодні з тією, що була рік тому, то її важко буде впізнати», – зазначила заступник директора гімназії Оксана Жилка.

Також за її словами у школі планують відкрити Центр інклюзивної освіти. Для цього зробили своєрідне переформатування приміщення, звільнивши класні кімнати, щоб облаштувати там кабінети логопедів та психологів.

Загалом у приміщенні початкової школи – 16 класних кабінетів, бо в кожній паралелі є по чотири класи, два кабінети логопедів, актова зала, де проводять уроки музики і спортивний зал.

1
Інспекція школи
Інспекція школи

Приємно здивував усіх присутніх ремонт у класних кімнатах, які задля комфортного навчання своїх діток розфарбовують батьки.

1

Голова ОДА зазначив, що після реконструкції та ремонту школа має привабливий вигляд, не зважаючи на свій вік.

Наступним етапом перевірки став дошкільний навчальний заклад «Малятко» у селі Кримне. За словами сільського голови Руслана Курижка, наразі діти відвідують садочок, який облаштували у приміщенні місцевої школи. Проте, це ДНЗ з чотирьохгодинним перебуванням дітей, без харчування та сну. Зараз цей садочок відвідує 32 дитини передшкільного віку. Загалом у сільській раді, куди входить ще село Яревище, є 230 дітей дошкільного віку.

Перевірка дитсадочку
Перевірка дитсадочку

Потреба у навчальному закладі для дошкільнять є, тому в Кримному реконструювали приміщення, де раніше був пришкільний інтернат.

«Тут проживали діти із сусідніх сіл, але більше десяти років приміщення ніхто не використовував. Ми написали проект для Державного фонду регіонального розвитку, перемогли і держава виділила 90% коштів від загальної вартості проекту, а 10% ми взяли із місцевого бюджету», – розповів очільник села.

Руслан Курижко
Руслан Курижко

Загальна вартість проекту – 3,6 мільйона гривень. Наразі вже зробили реконструкцію приміщення, але не вистачило коштів на обладнання.

«Тому ми частинками збирали кошти з бюджетів усіх рівнів: обласного, районного, сільського. Зараз залишилось зробити ремонт фасаду і плануємо відкриватися», – додав Руслан Курижко.

У липні в сільській раді планують освоїти ще додаткові 300 тисяч гривень державної субвенції на соціально-економічний розвиток. Цих коштів має вистачити для завершення робіт із утеплення фасаду, які перешкоджають відкриттю навчального закладу.

У новому садку планують відкрити 3 групи з довготривалим перебуванням на 65 місць. Станом на сьогодні, за словами сільського голови, батьки написали заяви для прийому їхніх дітей в ДНЗ, тому ці три групи вже укомплектовані.

«Дітей у селі вистачає. Навіть можливо буде четверта група, бо ми не можемо охопити всіх бажаючих», – підсумував голова сільської ради.

Він має надію, що вже цієї осені маленькі кримненьчани «переселяться» до нового садочка, бо минулого року доводилось опалювати порожнє приміщення.

Третім об’єктом, яку відвідав Олександр Савченко, стала новозбудована загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня у селі Любохини. Будівництво навчального закладу розпочалося ще в 2011 році.

Любохинівські школярі змушені вчитися у дві зміни в трьох старих будівлях, збудованих у 1933 році. У 2017-2018 навчальному році в закладі здобували освіту 278 учнів. Про спортивну, актову зали та санвузли у приміщенні, навіть і не йдеться.

Новозбудована школа – трьохповерхова, з великим спортивним залом та просторими класними кімнатами.


Степан Кислюк
Степан Кислюк

«Цьогоріч на добудову школи нам перерахували 31 мільйон гривень із Державного фонду регіонального розвитку. За весь час будівництва ми вже витратили понад 50 мільйонів, а орієнтовна вартість проекту – 85 мільйонів гривень. Але ще кошти виділяє райдержадміністрація», – проінформував голова Любохинівської сільської ради Степан Кислюк.

Степан Кислюк
Степан Кислюк

Він висловив надію на те, що за 4 місяці при своєчасному фінансуванні роботи в школі завершать і у новому 2019 році навчальний заклад введуть в  експлуатацію.

«Ми рахували, що у 2020 році в селі буде 300 дітей шкільного віку. Але класи – об’ємні, то всі діти помістяться», – сказав голова села.

Голова Волинської ОДА розповів, що отримав неоднозначні враження від цієї школи: «З одного боку враження чудові, але з другого боку – школа в якій поміщується до 400 учнів розрахована на максимум 200. Це дуже зайва трата коштів, але ми вже нічого не можемо зробити, бо ж вона вже збудована. Єдине, що мені тут сподобалось у спілкуванні з матерями, те, що вони просять відкрити школу не до 1 вересня, а до Нового року»

За словами Савченка, утримання цієї школи повністю ляже на плечі громади, бо держава не зможе вирішувати такі питання.

Під час перевірки будівництва
Під час перевірки будівництва

«Населення потім буде згадувати тих архітекторів, які робили ці божевільні проекти. Для цього і робиться децентралізація, щоб люди вміли шукати кошти і заробляти», – висловився голова ОДА.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024