Старовижівщина: як допомогти дітям та стати патронатними батьками

15 Травня 2018, 11:52
1741 Джерело: 4mama

Кожна дитина повинна зростати у сім’ї, де поруч є люблячі мама і тато, які турбуються про її повноцінний фізичний, психологічний та соціальний розвиток.

Тільки родина здатна задовольнити основні потреби дитини, створити якнайкращі умови для її всебічного розвитку.

Однак трапляються випадки, коли перебування дитини в сім’ї стає нестерпним. Причин, через які сім’я опиняється в складних життєвих обставин, є багато: це і асоціальний спосіб життя батьків, недбалість чи жорстоке поводження з дитиною.

Тоді постає питання про вилучення дитини від біологічних батьків і діти з таких родин можуть кілька місяців проживати у так званих «тимчасових батьків».

Патронатні батьки не замінюють дітям рідних, їхнє  завдання – допомогти діткам впоратися зі стресом, поки батьки проходять реабілітацію. У той час, як дитина тимчасово виховується в патронатній сім’ї, соціальні працівники допомагають рідним батькам дитини долати складні життєві обставини, через які її було вилучено: проблеми з алкоголем, жорстоке поводження, втрата роботи та інше.

Якщо дорослі беруться за розум – дитина повертається в сім’ю. Якщо ж батьки не усвідомлюють помилок і знову не мають можливості опікуватися дитиною, то її влаштовують в іншу форму сімейного виховання: усиновлення, влаштування під опіку чи піклування або довгострокову прийомну сім’ю.

Перед тим, як розпочати роботу патронатними вихователями, потрібно буде пройти спеціальну підготовку, яка дозволить опанувати нюанси роботи з дітьми.

За надані послуги з догляду та виховання дитини сім’ї виплачується заробітна плата, допомога на дитину та забезпечується постійна професійна підтримка.

Якщо зацікавила інформація і у вас є бажання допомогти дітям, котрі опинилися у складних життєвих обставинах, звертайтеся до Старовижівського РЦСССДМ або телефонуйте за номером 3-01-51.

Яна КУРИЛЮК, заступниця директора-начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024