Волинська смакота: у Новій Вижві розвивають малиново-полуничний бізнес

08 Травня 2018, 16:25
1650 Джерело: https://wallpaper.mob.org.ua/

Дмитро Хом’як та Віктор Панасюк вирощуватимуть на Старовижівщині полуниці та малину.

Про розвиток ягідного бізнесу інформує Волинь-нова.

У полі за Новою Вижвою працює зо два десятки жінок.

Одні розкладають саджанці на рядку у позначені ямки, інші спеціальною лопаткою вправно відрізають кінчики корінців і одночасно садять полуницю у ґрунт. За дві години проходять один рядок. Розмітку під посадку роблять саморобним агрегатом.

Вирощувати ягоди Дмитро Хом’як та Віктор Панасюк вирішили майже чотири роки тому. На піку популярності на ринку тоді була малина. Нею й засадили кілька гектарів. Не одразу все вдавалося. Довелося набити гуль, поки не вивчили усю технологію, не пристосували її до місцевих умов. Адже чимало порад, що їх дають початківцям, недієві.

«Доки сам не станеш агрономом, толку не буде», – підсумовує розмову Дмитро Хом’як.

Проте плантація малини росте та плодоносить, і хлопці вирішили розширюватися. У Нововижівській сільраді взяли в оренду землю і надумали садити полуниці.

«Вважаємо, що ці ягоди найкраще підійдуть для цієї місцини. Разом із тим стійкіші, скажімо за ожину, до природних умов. Крім того, полуниця добре доповнює малину в тому плані, що одна ягода родить за іншою, значить, люди мали б роботу ціле літо», – розповідає Віктор Панасюк.

Земля, яка дісталася хлопцям, була заросла вже височенькими соснами. Довелося її звільняти від зарослів і окультурювати. Через дорогу інша ділянка, ще не розчищена повністю. Там теж планують посадити ягоди. Поруч тече річка Кизівка. Звідти господарі хочуть брати воду на полив.

Дійсно, попит на полуниці нині росте. І не лише на внутрішньому ринку, а й у зарубіжжі. У 2016 році Україна займала 7 місце в Європі за виробництвом цих ягід, але разом із тим лише 25-е за обсягом експорту. За кордон продали тільки 4 відсотки врожаю. Для порівняння: сусідня Польща експортує 10 відсотків вирощеного, а Іспанія взагалі –  ​80-85 відсотків валового збору.

Європейці відзначають, що останнім часом українські виробники більше уваги приділяють споживчим властивостям продукту та упаковці. А оскільки наші полуниці на третину дешевші, аніж у конкурентів, то і попит не падає.

Коментарі
08 Травня 2018, 22:40
3 долари адекватно,я так думаю?
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром