Хто благословив митрополита з Галиної Волі на духовний шлях

14 Жовтня 2018, 14:50
Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт 3132
Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт

Згадуючи про преподобного Амфілохія Почаївського, не оминають і згадку про митрополита Ніфонта з Волині.

Преподобний Амфілохій Почаївський (1894-1971) увійшов у історію як подвижник Православної Церкви, і за що його люблять мільйони людей – це тим, що маючи дар зцілення, він врятував життя і здоров’я, у тому числі здоров’я психічне і духовне безлічі людей, які приїжджали до нього з усього колишнього СРСР, та й з-за кордону. Це – ще один небесний покровитель Волинського краю святий, – пише Волинська правда.

Саме старець Амфілохій благословив уродженця волинського села Галина Воля, що на Старовижівщині, Василя Солодуху на вступ до духовної семінарії. Тепер історія Волинського краю і Української Православної Церкви знає його як, блаженної пам’яті, митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, про якого ми вже розповідали у нашій рубриці «Видатні волиняни».

«Я боявся за медогляд, бо влада обмежувала кількість бажаючих вступати до духовних шкіл, тому могли «причепитися» і до даних медичної довіки про стан здоров’я, – розповідав свого часу владика Ніфонт (Солодуха) про свою зустріч із преподобним Амфілохієм, – отож я сказав старцю, що ще з армії маю проблему із одним вухом. А він по вусі мене так легенько вдарив і сказав: «Не бійся, все буде добре, і ти поступиш і будеш вчитися».

Вже сама ця зустріч була знаковою. Преподобний Амфілохій, благословляючи юнака, можливо, побачив у ньому того, хто вестиме волинський люд шляхом спасіння на зламі ХХ і ХХІ століть.

Коментарі
09 Липня 2019, 17:05
Я б не говорив про "увесь волинський люд". Бо це було б неправдою. Різні конфесії і вірування є на Волині.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром