10 жовтня: події, свята, іменини

10 Жовтня 2018, 10:00
1698

Доброго ранку, шановні читачі.

Сьогодні середа, 10 жовтня. Нехай ваш день починається з хороших новин.

День ангела святкують: Аристарх, В'ячеслав, Зінаїда, Гнат, Марко, Савватій (Сава), Калістрат

Події дня:

  • 10 жовтня - Всесвітній день охорони психічного здоров’я. Згідно з даними ВООЗ до 30% населення у світі тимчасово або постійно страждає від психічних розладів та хвороб. Починаючи з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, 10-го жовтня щорічно проводиться Всесвітній День психічного здоров’я.
  • У 1865 році американець Джон Уеслі Хаятт запатентував більярдну кулю. Він першим знайшов матеріал, котрим можна було замінити використовувану до того слонову кістку.
  • У 1901-му вперше і востаннє американський автобудівник Генрі Форд взяв участь в автомобільних перегонах і виграв їх. Наступного року Барні Олдфілд виграв аналогічні змагання на машині Форд-999, що надихнуло Генрі Форда, котрий займався конструюванням автомобілів з 1896 року, на заснування спеціалізованого підприємства - Ford Motor Company.
  • У 1913 році з'єднались води Тихого і Атлантичного океану. Після того, як була підірвана остання захисна дамба, через Панамський канал, котрий будувався майже чверть віку, з'єднались води Тихого і Атлантичного океану. Перше судно пройшло по ньому лише влітку наступного року.
  • 1933-й рік — У США надійшов в продаж перший в світі пральний порошок.
  • 1943-го Орвелл Джордж, британський письменник вперше вжив термін холодна війна.
  • 1963-го року набув чинності міжнародний Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою.

Народний календар: На Калістрата саме час знімати з дерев останні зимові сорти яблук. А також молитися святому Саватієві, як це робили бджолярі. І це не з проста. 10 жовтня небесний покровитель бджіл, Саватій Пчільник, закриває всі вулики на зиму, а тому потрібно завершити всі роботи пов'язані з бджільництвом. Особливо веліли дітям молитися святому Саватію, оскільки бортництво і бджільництво вважалося справою, яка вимагає абсолютної моральної чистоти, а в народі вірили, що діти у віці до 12 років безгрішні. Господині 10 жовтня пекли спеціальне печиво з медом, яке з'їдали всією сім'єю на сніданок. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024