Скільки продуктів можна придбати на середню зарплату

04 Липня 2018, 19:00

Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, як змінилася купівельна спроможність із початку року на продукти, які підлягають державному моніторингу.

Експерти порахували, скільки харчів могли придбати українці на середню зарплату по країні у січні та травні цього року. Результати дослідження оприлюднив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, - пише Агробізнес сьогодні.

Автори дослідження використали дані про середню заробітну плату з грудня 2017 року – 8777 гривень по квітень 2018 року - 8480 гривень. А ціни на продукти – станом на січень та травень 2018 року.

Таким чином у травні 2018-ого на середню заробітну плату в середньому по країні можна купити на 7 кілограмів яловичини менше, ніж у січні. Зменшення становить 9%.

Також на середню зарплату у травні українець придбав на 6 кілограмів менше свинини, аніж у січні. А замороженої риби - на 10 кілограмів.

Зменшилась купівельна спроможність і по всіх молочних продуктах. У травні на середню зарплату в середньому по країні можна купити молока на 16 літрів менше, ніж у січні. Зменшення становить 4%.

Асоціація з’ясувала, що у січні 2018-го на середню зарплату по країні можна було придбати на 11 пачок вершкового масла більше, ніжу травні. Сметани можна було купити на 11 кілограмів більше, а м’якого сиру – на 4 кіло більше, ніж у травні цього року.

Також у травні на середню зарплату українець придбав на 64 кілограми менше батону та на 54 кілограми менше пшеничного хліба борошна першого гатунку, аніж на початку цього року.
Жахливою назвали в асоціації картину по купівельній спроможності українців в овочах та фруктах.

У травні на середню заробітну плату в середньому в країні можна було купити капусти на 1082 кілограмів менше, ніж у січні. Зменшення становить 61%. Зменшення в моркві складає 604 кілограмів, або 50%, у буряку - 565 кілограмів, або 46%, у картоплі і цибулі по 240 кілограмів, або 18% і 16% відповідно.

А яблук у травні на середню зарплату можна було придбати на 114 кілограмів менше або на 23%.