Якої погоди старовижівчанам чекати у липні

29 Червня 2018, 16:30
1099

Метеорологи розповідають якої погоди слід очікувати в липні.

Про це пише Експрес.

Ще в середині червня метеорологи стверджували, що від засухи Україну врятує лише циклональний розвиток подій, а зараз констатують, що циклони нарешті почали заходити. Попри це, дощі випадають лише подекуди, ще й короткочасні.

"Основна частина червня на території більшості областей України пройшла з дефіцитом опадів. За цим показником перший місяць літа дотягнув до норми хіба що на заході (де має бути 90 міліметрів), – розповідає Зоя Олійник, завідувач сектору відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру. – А все тому, що червневі опади вирізнялись нерівномірністю, нерегулярністю й короткочасним характером".

Одним із факторів, що затримує опади, називають високий тиск – для випадіння дощу потрібно, аби цей показник знизився.

"Водні циклони почали регулярно заходити на територію України, вони буквально валом накривають країну. Але їх стримує східний антициклон із високим тиском. Саме цей фактор і не дає випасти дощам, – говорить кліматолог Василь Троцюк, директор Науково-аналітичного центру. – І хоча дощові хмари рухаються в східному напрямку, час від часу дощі випадають лише на одній частині території країни (захід, північ, подекуди центр), до того ж, опади не є потужники. Тоді як, для прикладу, на крайньому сході країни лише три дні тому випав перший за останні 2,5 місяці дощ. Тож на половині території країни – спека, температура сьогодні подекуди сягає позначки 36,5 градуса.

Наступного тижня небо ще лякатиме дощами, буде хмарно, подекуди пройдуть короткочасні опади. Більш стабільною синоптична ситуація буде з 5 – 10 липня, а максимально стовпчики термометрів протягом наступного місяця підніматимуться до позначки 28 – 32 градуси на заході, 38 – 39 – на півдні та сході. Періоди спеки будуть затяжними, хоч їх перериватимуть водні циклони. Тож загалом можна сказати, що цьогорічне літо увійде в історію як аномально-спекотне".

"У липні кількаденні періоди спеки змінюватимуться дощами, (зокрема, опади очікуються 10 – 17 числа), – додає народний синоптик Леонід Горбань. – А в серпні буде переважно сухо і спекотно, хоча й передбачаються короткочасні дощі та зливи. І навіть у вересні літня погода продовжиться".

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39