Старовижівська кулінарія: рецепт вареників від директорки Будинку культури Марини Бессараб

08 Січня 2025, 14:03
Марина Бессараб 588
Марина Бессараб

Марина Бессараб – директорка Петрівського сільського будинку культури Вугледарської міської територіальної громади.

До початку повномасштабного вторгнення Марина жила в селі на Донеччині, піклуючись про свою родину та виховуючи доньку. Після початку «великої» війни Марина переїхала до Старої Вижівки, де мешкає і зараз, передає Район.Стара Вижівка.

Нині Марина Бессараб працює в онлайн-форматі. Вона підтримує жителів Вугледарської громади різноманітними ініціативами, долучається до семінарів та конференцій. Не залишається осторонь волонтерських ініціатив, які організовують у селищі Стара Вижівка: бере участь в ярмарках на підтримку ЗСУ та благодійних майстер-класах, плете сітки у місцевому музеї.

Читайте також: Переселенка, яка живе у Старій Вижівці, − учасниця конкурсу «Жінка Донеччини» 2024 року. 

У групі Петрівського будинку культури у фейсбуці Марина публікує вітання, дописи з нагоди вшанування пам’ятних дат, створює тематичні відеоролики, проводить майстер-класи. А ще вона часто ділиться рецептами в контексті певних дат, адже вважає, що приготування страв стає символом родинних зв’язків та ідентичності, допомагаючи відчути смак рідної культури через їжу.

З простим і водночас смачним рецептом вареників з картоплею Марина Бессараб поділилася з Район.Стара Вижівка.

«Вареники не просто страва, це справжнє кулінарне мистецтво, яке має глибокі корені в українській традиції. Ця смакота, виготовлена з тонкого тіста, може бути начинена різними інгредієнтами − від картоплі та капусти до сиру та вишень. Вареники є символом сімейних застіль, де кожен член родини може долучитися до приготування», − каже Марина Бессараб.

Жінка додає, що приготування вареників часто стає справжнім ритуалом, що об'єднує родину. Діти намагаються допомогти батькам, навчаючись секретам приготування, тоді як старші покоління передають свій досвід. Такі приготування стають способом зберігати родинні традиції та цінності.

Отже, для приготування вареників з картоплею нам потрібні:

  • вода − 200 мл;
  • сіль;
  • борошно − 600 грамів;
  • цибуля − 4 штуки;
  • картопля − 8 штук;
  • олія − 3 столові ложки.

У велику миску просійте борошно і додайте сіль, зробіть поглиблення і поступово вливайте воду, замішуючи руками щільне тісто. Викладіть тісто в миску, накрийте плівкою та залиште на 40 хвилин.

Картоплю відваріть до готовності, а цибулю дрібно наріжте і обсмажте на гарячій сковороді з олією 3-5 хвилин. Зробіть картопляне пюре і додайте в нього смажену цибулю.

Від тіста відщипніть приблизно однакові кульки, тонко розкатайте і викладіть по ложці начинки. Щільно защіпніть вареники і варіть по 4 хвилини в киплячій підсоленій воді.

«З таким прісним тістом буквально будь-яка начинка здатна поєднатися в кулінарний шедевр, однак ця страва вимагає часу і натхнення», − каже Марина.

Коментар
24/04/2025 Четвер
24.04.2025
23.04.2025