Омочка: як у Старовижівській громаді готують традиційну страву
У Старовижівській громаді готують традиційну страву «Омочка» («Гомачка», «Вомочка», «Мачанка»).
Про це розповіли в Старовижівській селищній раді.
«Омочка» як страва побутує в Старовижівській громаді з давніх давен. У 2024 році Обласний науково-методичний центр культури спільно з фахівцями комунального закладу «Центр культури і дозвілля Старовижівської селищної ради» дослідили і внесли до обласного реєстру «Омочку».
Її зазвичай у всіх селах громади готують однаково. Насамперед беруть глиняну миску (макітру) та кладуть туди сир. Кисле молоко підігрівають (відтоплюють). Так отримують сир, виливають його у рукавець або на марлю, підвішують та дають добре стекти, пізніше кладуть під камінець.
Після того у макітру кладуть сир, куди додають сіль і добре розтирають маковертиком (товкачем), щоб не було грудочок, від чого і залежить смак «омачки». Додають збирану сметану та ще раз ретельно перемішують. Консистенцію страви кожен робить для себе, густішу – додають сир, рідшу – сметани. Споживали «Омочку», вмочуючи в неї шматки хліба чи перепічки, або подавали як присмак до вареної картоплі.
Носіями рецепту є жінки різного віку, молодь, які безпосередньо присутні при приготуванні страви, котрі мешкають в селах та селищі. Середній вік носіїв – 30-65 років. Старші люди передають свої знання під час приготування страви.
«Омочка» побутує і нині. Із плином часу рецепт страви зазнав змін (додають різну зелень, часник, горіхи і навіть цукор).
«Страва «Омочка» мала і має велике значення для громади як невід’ємна складова традиційної місцевої кухні. В повоєнні роки ця страва була «на вагу золота». Її готували в поле косарям, а пізніше ця страва стала обрядовою, її подавали на весіллях, хрестинах і поминках», − зазначили в повідомленні.