Кір, кишкові інфекції, кліщовий енцефаліт: на що хворіють жителі району

16 Травня 2018, 10:35
1522 Джерело: https://estet-portal.com/

У РДА розглянули стан епідемічної ситуації в районі.

Про це 15 травня інформує сектор із питань внутрішньої та інформаційної політики апарату РДА.

«Епідемічна ситуація з інфекційних захворювань в районі на даний час є напруженою. З початку року на інфекційні хвороби в районі перехворіло понад 1800 осіб. Враховуючи епідемічний сезон, найбільш поширеними на даний час інфекційними хворобами є кір, гострі кишкові інфекції, природно-вогнищеві інфекції», – проінформував завідувач районного лабораторного відділення Михайло Дяченко.

Ситуація із захворюваністю на кір в районі продовжує залишатися напруженою, утримується тенденція до росту захворюваності ( в І кварталі поточного року випадки кору не реєструвались). Проте, на сьогодні в районі зареєстровано 9 випадків кору.

Із них 5 дітей, 4 дорослих. Найбільш ураженою групою є школярі віком від 6 до 14 років, також зареєстрювано випадок у студента Ковельського професійного ліцею, який проживає в Журавлинах. Серед постраждалих дорослих переважає вікова категорія 21-35 роки (3 осіб – не працюють, 1 – водій маршрутного таксі в міста Ковель ). Понад 90% хворих щеплені проти кору або мають одне щеплення.

Випадки кору реєструються у таких населених пунктах : Секунь –  4 випадки, по 1 випадку в селах Солов’ї, Паридуби, Дубечне, Журавлине, Стара Вижівка. З початку року спалахів кору в районі не зареєстровано.

Станом на 15 травня в епідемічний процес залучено 2 школи району (Паридуби, Дубечне), де реєструється спорадична захворюваність (по 1 випадку). В установах проводяться профілактичні та протиепідемічні заходи для локалізації та ліквідації цих вогнищ.

Для підтвердження діагнозів, біологічний матеріал від хворих направляється до вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру. Діагноз кору підтверджено вірусологічно у 6 хворих.

Безкоштовно прищепитися можна в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання.

Аналіз інфекційної захворюваності свідчить про нестійку епідемічну ситуацію з гострих кишкових інфекцій. Так, за 4 місяці поточного року зареєстровано 26 хворих з гастроентероколітами ( по первинних діагнозах), випадки дизентерії та сальмонельозу не реєструвались.

Щомісячно проводиться факторний аналіз захворювань населення цими інфекціями. Встановлено, що захворювання пов'язані із вживанням м'ясної та молочної продукції, овочів, фруктів, придбаних на ринках.

Серед хворих діти становлять 75%. Найвищий показник захворюваності у віковій групі 1-4 роки (50% від усіх хворих).

Понад 20 років в районі не реєструвались спалахи в дитячих оздоровчих закладах, а також пов'язані з водним фактором.

Враховуючи активне перебування громадян в місцях масового відпочинку на природі в рекреаційних зонах слід звернути увагу на небезпеку природно-вогнищевих інфекцій, котрі передаються через укуси кліщів. Зокрема це кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма .

У 2017-2016 роках в районі було зареєстровано по 1 випадку хвороби Лайма, в 2014 році – 4 випадки.

З метою стабілізації ситуації з кору спеціалістами районного лабораторного відділення проводиться контроль за виконанням Доручення голови облдержадміністрації від 19.01.2018 року. Надані необхідні пропозиції до розпорядження голови облдержадміністрації щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей в 2018 року.

Головою райдержадміністрації було дано доручення заслухати на місцевому рівні питання стану вакцинації в районі та вжити заходів щодо забезпечення її стабільності. Також зобов’язано відповідних керівників забезпечити посилений нагляд за відвідуваністю в дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладах з метою прийняття оперативного рішення щодо прийняття обмежувальних заходів за епідпоказами, а також провести   відповідну роботу з батьками щодо проведення щеплень дітям,   котрі не   отримали щеплення згідно календаря.

Завідувачу Старовижівського районного лабораторного відділення доручено продовжити проведення епіднагляду (спостереження) за станом інфекційної захворюваності в районі та організацію заходів з локалізації та ліквідації осередків інфекції.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром