Покарали водія електроскутера, який у Дубечному їздив напідпитку і не зупинився на вимогу поліції

13 Листопада 2023, 09:30
Скутер / фото ілюстративне 706
Скутер / фото ілюстративне

У Старовижівському районному суді розглянули справу про притягнення до адміністративної відповідальності чоловіка, який керував електроскутером з ознаками алкогольного сп’яніння.

Про це ідеться у постанові суду від 9 листопада 2023 року, передає Район.Стара Вижівка.

Чоловік 14 жовтня 2023 року о 18:01 керував електроскутером «Forte» по вулиці Молодіжній в селі Дубечне із явними ознаками алкогольного сп’яніння, зокрема, зафіксували різкий запах алкоголю з рота, почервоніння очей, тремтіння рук. Від проходження тесту на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки та в медичному закладі кермувальник відмовився.

У суді чоловік вину не визнав. Він пояснив, що того дня приїхав скутером до сусіда, з яким випивали та відпочивали. За той час підійшли ще двоє сусідів і попросили покататись скутером. Вони їздили по черзі і лише по території подвір’я, яке необгороджене. Ознайомившись з відеозаписом до протоколу, висловив переконання, що скутер по дорозі не їхав, а лише по території подвір’я, і незрозуміло, хто був взагалі за кермом. Чоловік повідомив працівнику поліції, що не керував скутером. Відмовився пройти огляд на стан сп’яніння, бо вживав алкоголь, і не було сенсу його проходити. Просив закрити провадження в справі, оскільки не керував електроскутером.

Незважаючи на заперечення підсудного, його вину довели матеріалами справи.

Зокрема, з відеозапису з нагрудної камери поліцейського та відеореєстратора зі службового автомобіля видно, що поліцейські за допомогою проблискових маячків подають вимогу про зупинку скутера, водій якого збільшує швидкість та намагається втекти, з’їжджає у двір будинку, рухається деякий час. Щодо доводів про те, що чоловік не керував скутером, то під час складення протоколу водій пояснював, що саме він заїхав у двір і просто стояв біля скутера, коли підійшов працівник поліції. Водночас у суді пояснення надав інші, а саме, що він приїхав скутером приблизно за 6-7 годин до події, а його скутером керували інші сусіди і лише в межах території подвір’я.

Суд розцінив такі показання як спосіб уникнення кермувальником адміністративної відповідальності, оскільки їх повністю спростували дослідженим під час судового розгляду відеозаписом події.

У результаті суддя постановила визнати винним водія у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накласти на нього 17 тисяч гривень штрафу.

Чоловіка позбавили права керувати транспортними засобами на один рік.

Окрім того, порушник заплатить на користь держави судовий збір у розмірі 537 гривень. 

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Читайте також: Їздив п’яним на мотоблоці у Любохинах − заплатить 17 тисяч гривень штрафу. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024