Магія кольорів: у Старій Вижівці розмальовували писанки

03 Квітня 2018, 08:25
2405

У районній бібліотеці провели майстер-клас із розпису писанок.

Подія відбулася у Вербну неділю, 1 квітня. Про це пишуть на сайті бібліотеки.

Майстерку проводила добродійка Юлія з парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви. Вона розповідала і показувала дітям, як правильно і в якому порядку розписувати яйце.

Зробити писанку набагато важче, ніж крашанку. Спочатку на яйці малюють олівцем візерунки. Потім за допомогою спеціального інструменту-писачка наносять гарячий віск на ті ділянки, які повинні залишатися білими. А коли віск застигне, яйце занурюють у фарбу.

Для кожного кольору віск наносять окремо. Біля свічки нагріваємо яйце, витираємо серветкою і у нас утворюється справжнє диво – великодня писанка. Писанки захищають людину від зла і приносять добро і достаток. Кожний колір писанки має магічне значення.

Червона писанка означає радість життя і любов, для молоді – надію на одруження, жовта – уособлює місяць і зорі, а в господарстві – урожай, блакитна – небо, повітря, простір, зелений колір – це весна, оживання природи, багатство рослинного і тваринного світу, чорне з білим – пошана духів, душ померлих, подяка за охорону від злих сил. Поєднання кількох кольорів в узорах орнаменту символізує родинний добробут, мир, любов, злагоду, щасливе і благополучне життя.


Діти з великим задоволенням слухали добродійку Юлію, розписували писанки, задавали запитання, просили допомогти і по завершенні майстер-класу всі ділилися своїми враженнями і творчістю.

У районній бібліотеці для дітей була створена книжкова поличка «Чарівна писанка», з якої діти змогли дізнатися більше про свято Великодня, які є орнаменти писанок, що вони означають.


Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром