Медична реформа: як і з ким у Старовижівському районі можна підписати декларацію

30 Березня 2018, 09:32
Обираємо сімейного лікаря 7022
Обираємо сімейного лікаря

У квітні 2018 року розпочинається національна кампанія з вибору лікаря: українці зможуть обрати терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів.

Про реформування первинної ланки охорони здоров’я інформувала головний лікар комунального закладу «Старовижівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Наталієя Капітула на засіданні колегії райдержадміністрації за участю голови райдержадміністрації Анатолія Бринчука та керівників владних структур району, – повідомляють на сторінці РДА у Facebook.

Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватися саме у цього лікаря. Так, підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державу, що оплата за ваше обслуговування має надходити у цей медичний заклад.

Водночас декларація не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди»: у будь-який момент ви можете укласти декларацію з іншим сімейним лікарем чи педіатром. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі.

Ви вільні у своєму виборі – не мусите підписувати декларацію за місцем прописки чи проживанням. Однак лікар може відмовити вам у підписаній декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів (сімейний лікар може обслуговувати 1800 пацієнтів , терапевт – 2000 тис. пацієнтів, педіатр – 900). Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2000 тис. людей , то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем.

Для підписання декларації з лікарем потрібно :

Звернутися у медичний заклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. Із собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть свідоцтво про народження дитини.

Ваші дані та контактний телефон внесуть у систему «Електронне здоров'я» . Це зробить уповноважена особа закладу первинної медичної допомоги: у різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар тощо.

Декларації укладаються виключно в електронній формі – не буде жодних бланків, форм , печаток тощо. Щоб пересвідчитися, що декларацію підписує реальна людина, і унеможливити будь-які спроби шахрайства, введено підтвердження за допомогою СМС-коду, який приходить на номер вашого мобільного телефону.

Так, після введення даних пацієнт отримує СМС з кодом на вказаний номер телефону, який уповноважена особа медичного закладу вводить у систему «Електронне здоров'я» для підтвердження.

Уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров'я» примірник декларацій для перевірки.

Пацієнт підписує 2 примірники декларації.

Один із примірників залишається у Вас, інший – у медзакладі.

Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров'я».

Ви офіційно задекларували вибір свого лікаря. Гроші за ваше обслуговування держава сплачуватиме закладу, у якому працює вибраний вами лікар. Цей процес розпочнеться одразу, коли медзаклад увійде в реформу: автомізується та укладе договір із НСЗУ.

Насамперед, необхідно визначитися з лікарем. Найпростіший варіант – ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувалися у нього і залишилися задоволенні результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів , сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід в амбулаторії сімейної медицини, яка підходить вам географічно.

Перелік лікарів комунального закладу «Старовижівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», з якими можна заключити декларації про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги, дивіться у таблиці.

5
Перелік лікарів комунального закладу «Старовижівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»
Перелік лікарів комунального закладу «Старовижівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»

 

Коментарі
30 Березня 2018, 13:37
Де таблиця з переліком лікарів?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39