Жителів Старовижівської громади закликають оформити документи на землю

06 Квітня 2023, 16:04
Жителів Старовижівської громади закликають оформити документи на землю 501
Жителів Старовижівської громади закликають оформити документи на землю

У Старовижівській громаді пояснили, які наслідки користування землею без належного оформлення

Про це написали на сторінці органу місцевого самоврядування у фейсбуці.

Відповідно до чинного законодавства право власності на земельну ділянку, а також право користування нею виникають з моменту державної реєстрації цих прав відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Однак землевласники та землекористувачі не завжди поспішають оформлювати право користування земельними ділянками.

Нерідко громадяни, на підставі рішень правління колишніх колгоспів або усного дозволу посадової особи (які не мають жодної юридичної сили) користуються земельними ділянками та не сплачують плату за землю.

Також є випадки користування земельними ділянками територіальних громад деякими власниками будівель та споруд, які не оформили право користування землею, де розташована їхня приватна нерухомість.

Не оформивши документи на землю, фактичний користувач земельної ділянки без достатньої правової підстави зберігає у себе кошти, які мав би сплатити за користування нею, у бюджет територіальної громади.

Читайте також: У Старовижівській селищній раді пояснили, як законно озеленити власну земельну ділянку. 

З метою приведення використання земельних ділянок до вимог чинного законодавства, Старовижівська селищна рада встановлює та аналізує інформацію стосовно землекористувачів, які використовують землі на території громади без правовстановлюючих документів.

Отож громадянам, які мають намір в подальшому користуватися земельними ділянками, стосовно яких ще не оформлено належним чином право користування, необхідно звернутися у найкоротші терміни до Старовижівської селищної ради для оформлення таких документів.

В іншому випадку використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів буде розцінюватись як «самовільне зайняття земельної ділянки», що тягне за собою притягнення винної особи до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, та зобов’язання звільнити самовільно зайняту ділянку.

Стосовно власників будівель та споруд, які не оформили право користування землею, де розташована їхня приватна нерухомість, та які не сплачують плату за землю, стягнення заборгованості буде здійснюватися у судовому порядку.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024