У Старій Вижівці обговорили дешеві кредити для аграріїв

28 Лютого 2018, 09:10
1834 Джерело: http://www.unn.com.ua/

У Старій Вижівці провели навчальний семінар  щодо реалізації проекту «Аграрні розписки в Україні».

Подія відбулася в приміщені РДА 27 лютого.

Про це інформує сектор із питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації.

Семінар провели для керівників та фахівців сільськогосподарських підприємств району, селищного, сільських голів.

Проект впроваджує Міжнародна фінансова корпорація (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією.

Його мета – покращення доступу до фінансових та матеріальних ресурсів для малих та середніх сільгоспвиробників шляхом впровадження аграрних розписок в Україні у відповідності до закону України «Про аграрні розписки».

Заступниця голови РДА Людмила Хомич зазначила, що тренінг інформує агровиробників про можливості застосування нових підходів та інструментів при веденні сільськогосподарського виробництва за допомогою аграрних розписок.

Аграрна розписка – це зобов’язання виробника поставити сільськогосподарську продукцію або сплатили гроші в майбутньому, в обмін на отримані кошти для здійснення своєї господарської діяльності.

«Надіюся,  що після цього семінару місцеві товаровиробники виявлять неабияку зацікавленість, адже аграрні розписки є новим додатковим джерелом кредитування малого та середнього сільськогосподарського бізнесу, який дозволить отримати більш дешеві фінансові чи матеріально-технічні ресурси», – сказала Людмила Василівна.

Регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» у Волинській області Сергій Мазурик проінформував  про переваги аграрних розписок, їх види, відмінності фінансової та товарної аграрної розписки, страхування застави майбутнього врожаю сільськогосподарської продукції.

Він зазначив, що на цей час в Україні аграрні розписки запровадили у 8 областях. Оформили 232 аграрні розписки, з яких виконали –  113 розписок.

Сергій Мазурик ознайомив присутніх з принципом діяльності аграрної розписки та процедурою її обігу. Він зазначив, що аграрні розписки – це реальний інструмент, який дозволяє суттєво збільшити фінансування сільського господарства.

Ключовим елемент аграрних розписок – реєстр аграрних розписок. Всі дії, пов’язані з видачею, зміною та здійсненням аграрних розписок, здійснюватимуть нотаріуси. Вони робитимуть відповідні записи в цьому реєстрі, а також ознайомив фермерів із їх потенційними кредиторами, що готові працювати з аграрними розписками. Це може суттєво спростити ділові стосунки, які надалі складуться між ними.

Вільний доступ до реєстру мають усі сільгоспвиробники. Завдяки цьому вони можуть в онлайн-режимі отримувати інформацію про те, які і ким видавалися аграрні розписки, на які земельні ділянки тощо.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024