«Політичні сили чубляться, бо живуть виборами», – старовижівський нардеп

26 Лютого 2018, 14:45
Степан Івахів 1502 Джерело: https://www.volyn24.com/
Степан Івахів

Степан Івахів закликав Верховну раду згуртуватися заради економічного розвитку країни та створити всі необхідні умови для розвитку вітчизняного бізнесу.

Про це він заявив на засіданні погоджувальної ради 26 лютого.

«Різні політичні сили у Верховній раді чубляться, бо вже живуть виборами, причому навіть не 2019 року. Засилля результатів різноманітних соціологічних досліджень в ЗМІ та коментарі деяких політиків підводять суспільство до думки, що вже цієї осені можливі дострокові парламентські вибори».

«Наближення виборів змушує політичні сили дбати про власні рейтинги. Наша депутатська група «Воля народу» не несе жодного політично прапора, ми позапартійні, тому маємо привілей в цей складний для країни час думати не про рейтинги, а про людей, яких сьогодні чи не найбільше турбують низькі зарплати, пенсії та постійне зростання цін на продукти та товари першої необхідності», – зазначив депутат.

«Сьогодні Україні абсолютно необхідне швидке економічне зростання. Деякі політики переконані, що для цього нам потрібна допомога МВФ, інші впевнені, що вимоги МВФ є шкідливими для країни. Але думаю всі погодяться, що справжнім локомотивом економічного зростання в Україні є бізнес. Тому ми маємо створити всі необхідні умови для розвитку бізнеса, бо це призведе до збільшення наповнення бюджету і допоможе нам зменшити залежність від подібних міжнародних фінансових інституцій.

Але давайте подивимось: скільки законів, які б допомогли розвиватися реальному сектору економіки, Верховна рада прийняла в минулому році? Одиниці! В той самий час, як десятки урядових та депутатських законопроектів, які направлені на дерегуляцію, спрощення ведення бізнесу, розвиток будівельної галузі, транспортної галузі, айті сектору, розвиток приватної ініціативи на селі лежать без розгляду місяцями».

«Сьогодні Уряд нам звітує про збільшення експорту. Але цих темпів недостатньо, бо імпорт збільшується ще швидше і тому в 2017 році ми мали 2,6 мільярда доларів негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу. А такого не має бути. Це при тому, що гіперінфляція дала можливість українським експортерам бути конкурентними на зовнішніх ринках та збільшувати надходження до бюджету України від експорту. Тому Уряд має зробити все необхідне, щоб покращити ситуацію, а ми, як законодавчий орган, маємо невідкладно прийняти всі необхідні для цього закони».

«Ще одним важливим кроком для стабілізації економіки має бути призначення голови Національного банку України. Шановні колеги, на цьому пленарному тижні ми маємо нарешті поставити крапку в цьому питанні і призначити очільника НБУ. Як і заразом інші вакантні посади, наприклад того ж міністра охорони здоров’я. Це ж абсолютний нонсенс, коли в країні йде надважлива медична реформа, але немає відповідального за неї міністра. Так з кого спитати за результати?» – заявив Степан Івахів.

Також він закликав парламентарів підтримати на пленарному тижні два законопроекти.

«По-перше, це урядовий проект 2216а щодо діяльності технологічних парків, де на окремій території поєднується науковий, виробничий, кадровий потенціал для впровадження високоефективних видів техніки, технологій та продуктів нових поколінь. Дуже поширена практика на Заході, у світі їх існує близько 500, з яких 150 – у Сполучених Штатах. Закликаємо прийняти законопроект в цілому і на практиці використати цей передовий досвід.

По-друге, це законопроект 2475а про внутрішній водний транспорт. На жаль, Україна сьогодні абсолютно не використовує ті логістичні можливості водних шляхів, надані нам географічним розташуванням. Тому депутатська група «Воля народу» переконана, що прийняття ініціативи дозволить залучити в галузь потужні інвестиції, наддасть додаткові можливості до розбудови нашої економіки».

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024