Чому виникає рак грудей та як його розпізнати: консультація старовижівської лікарки

20 Березня 2023, 16:01
Чому виникає рак грудей та як його розпізнати: консультація старовижівської лікарки 859
Чому виникає рак грудей та як його розпізнати: консультація старовижівської лікарки

Рак молочної залози − це найнебезпечніше захворювання, яке загрожує жіночому здоров’ю.

Про це написала лікарка Світлана Ющик зі Старої Вижівки на своїй сторінці у фейсбуці.

«Цифри досить сумні. За статистикою рак молочної залози займає перше місце по захворюваності серед жінок України. Щороку на цю недугу хворіє 16 тисяч українок. Кожні 30 хвилин лікарі діагностують новий випадок захворювання. Кожну годину від раку грудей помирає одна жінка», − написала Світлана Ющик.

Як діагностувати рак молочної залози на початкових стадіях та яка можлива профілактика?

На це питання повинна знати відповідь кожна жінка, щоб зберегти своє здоров'я та життя.

Груди − це дуже ніжний орган. Він вимагає особливої уваги і при необхідності лікування, тому що може бути легко пошкоджений.

Серед відомих факторів розвитку раку молочної залози варто розглянути такі:

  • Стать. Чому саме стать? Тому, що 99 % випадків раку грудей припадає на жінок і тільки 1 % на чоловіків. Тому просто бути жінкою означає мати наявність основного фактора ризику раку грудей.
  • Вік. Ризик захворіти на рак молочної залози збільшується з віком. У жінок старше 45 років ймовірність захворіти на рак більша у три рази, ніж у молодших жінок.
  • Спадковість. Чиї кровні родичі хворіли на рак молочної залози, у тих жінок вищі ризики також захворіти.
  • Вживання алкоголю. Довели, що ті жінки які регулярно вживають спиртні напої, мають ризик захворіти на рак грудей у 1,5 раза.
  • Надмірна вага. Жіночий статевий гормон естроген виробляють не тільки яєчники. Він присутній і в жировій тканині. Тому великі дози естрогену і його триваліший вплив на тканини залоз у повних жінок підвищує ризик появи ракової пухлини.
  • Малорухливий спосіб життя. Дослідили, що десять годин прогулянок на тиждень знижує ризик захворіти на 20%.
  • Куріння. Вживання тютюнових виробів підвищує ризик розвитку раку грудей.
  • Відмова від годування груддю. Годування груддю знижує ризик захворіти на рак молочної залози у два рази.
  • Уміння справлятися зі стресами. Щоб залишатися здоровою, жінка повинна вміти боротися зі стресами, повинна бути спокійною, як озеро. Жінки, які постійно знаходяться в стресі, хворіють на рак грудей у 1,5 раза частіше.

Читайте також: Показання і підготовка до УЗД нирок: консультація старовижівської лікарки. 

Як тоді ж вберегти себе та виявити патологію на ранніх стадіях?

Для того, щоб лікування було ефективним, необхідно вчасно діагностувати цю патологію. Тому профілактика раку молочної залози включає три основні кроки:

  1. Самообстеження. Перші ознаки раку жінка може виявити при самообстеженні. Сюди входять: ущільнення або будь-які інші зміни молочної залози при пальпації грудей, виділення з соска, болючість молочних залоз під час місячних.
  2. Обстеження в лікаря. Щорічно жінка повинна проходити обстеження в лікаря, а також УЗД грудей (до 40 років) і мамографію (старше 40 років). Найкраще обстеження проходити на 7-10 день менструального циклу, коли груди найменш чутливі.
  3. Спосіб життя. Правильне збалансоване харчування та рухомий спосіб життя також допоможуть жінці уникнути розвитку раку молочної залози, звичайно це не дає 100% гарантії, але правильний спосіб життя допоможе уникнути важких форм цієї патології.

Рак грудей − це проблема 21 століття. Ця патологія потребує вчасного виявлення та ефективного лікування. Вище розглянули тільки основні моменти, які допоможуть уникнути та вчасно виявити цю хворобу.

«Головне прислухатися до свого тіла і навіть при малих скаргах звертатися до лікаря», − зазначила Світлана Ющик.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром