Лікарка зі Старої Вижівки розповіла, на які хвороби вказує зміна почерку

02 Березня 2023, 14:30
Лікарка зі Старої Вижівки розповіла, на які хвороби вказує зміна почерку 1165
Лікарка зі Старої Вижівки розповіла, на які хвороби вказує зміна почерку

Зміни почерку часто виникають при неврологічних захворюваннях і є причиною звернення до лікаря.

Про це написала неврологиня Ольга Маркусь на своїй сторінці у фейсбуці.

Почерк – це складний процес, адже ми не тільки активуємо моторну кору, щоб змусити руку писати (дрібна моторика), але й задіюємо  когнітивну  та перцептивну  діяльність, активуємо багато нейронних зв'язків у головному мозку.

Найчастішими причинами зміни почерку є есенціальний тремор та хвороба Паркінсона (ХП), також це може бути інсульт, травма головного мозку та інші захворювання, що впливають на моторику кисті.

При ХП спостерігається ненормально малий розмір літер (мікрографія), почерк стає вузьким, його важко контролювати при тривалому письмі.

Може спостерігатися приблизно у 5% пацієнтів із ХП до появи моторних симптомів, а 30% цих пацієнтів пізніше повідомляють про подальше погіршення почерку.

Читайте також: Симптоми та профілактика енцефаліту: консультація лікарки зі Старої Вижівки. 

Ще однією причиною погіршення почерку є писальний спазм (писальна судома, графоспазм), що є різновидом фокальної дистонії, яка викликає надмірне скорочення м’язів кисті та руки, що впливає на письмо.

Зазвичай це спостерігається у людей, які виконують тривалі систематичні навантаження на кисть. Стосується музикантів і тих, хто багато пише від руки.

Зміна почерку буде спостерігатися і при ураженні мозочка, оскільки буде розвиватися атаксія. Мозочок забезпечує координацію та синергію рухів, бере участь в регуляції м'язового тонусу.

При його ураженні почерк характеризується великими літерами (макрографія), лінії яких стають нерівними, зигзагоподібними, ламаними.

У людей похилого віку нерозбірливий почерк може бути ознакою хвороби Альцгеймера, спостерігається внаслідок зміни в просторовій організації та поганого контролю рухів.

При ураженні тім'яної або тім'яно-потиличної ділянки лівої півкулі іноді можна спостерігати дзеркальне письмо.

Саме тому звернення уваги на почерк пацієнта може дати лікарю багато підказок.

«Якщо ви  помічаєте зміну свого почерку і не знаєте причини, то обов'язково варто звернутися до лікаря», − зазначила Ольга Маркусь.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024