«Пожежі гаситимуть дідівськими методами», – депутат райради

19 Лютого 2018, 14:10
Василь Романюк 1875 Джерело: https://www.facebook.com/
Василь Романюк

Депутат районної ради Василь Романюк описав свою позицію, як  влада ставиться до стану пожежної безпеки в Старовижівському районі.

Свої роздуми він викликав на особистій сторінці у Facebook.

Подаємо текст без змін.

Пожежна безпека в Старовижівському районі. Повернутися до цього питання мене змусила нещодавня пожежа в селі Стара Гута. Дощенту згоріла господарська споруда і тільки завдячуючи місцевим мешканцям та приїзду Старовижівської Державної пожежно–рятувальної частини (ДПРЧ) вогонь не перекинувся на житловий масив і не призвів до катастрофічних наслідків. Причини цьому різні, але одна з них розбалансованість в наданні послуг з пожежогасіння в нашому районі.

Після розвалу колгоспів в районі в кожній сільській раді був пожежний автомобіль, а в деяких навіть по два. Нестача коштів на утримання пожежної охорони призвела до того, що пожежні частини по селах почали закриватися, а машини реалізовуватись: частина на металобрухт, а частина на інші цілі.

Зараз сільських рад, які мають повноцінні пожежні частини можна перелічити на пальцях однієї руки. Активно питання проблем пожежної охорони в районні почало підніматися, ще на початку двохтисячних років. Неодноразово це питання слухалось на сесіях районної ради, колегіях РДА. Було направлено декілька звернень до Кабінету Міністрів про фінансування місцевої пожежної охорони з державного бюджету. Відповідь завжди була одна: грошей немає.

У 2013 році депутати Старовижівської районної ради разом з Головою Старовижівської РДА вирішили створити кущові пожежні охорони в селах Дубечне, Сераховичі, Смідин, які фінансувалися б з районного бюджету і були опорою Старовижівській Державній пожежно – рятувальній частині . В 2014–2016 роках з районного бюджету на фінансування трьох кущових пожежних охорон виділялося в середньому по двісті тисяч гривень на рік. Була налагоджена тісна співпраця кущових пожежників із Старовижівською ДПРЧ. На випадок пожежі кожен екіпаж знав куди їхати і що робити. В 2017-2018 році з районного бюджету на фінансування кущових пожежних охорон не було виділено ні копійки.

Відповідно кущові пожежні машини не маючи належного фінансування перестали виїжджати за межі своїх громад. Налагоджений з таким трудом механізм пожежної безпеки району, зламався. Це питання було розглянуте чотирнадцятого лютого 2018 року на засіданні постійної комісії Старовижівської районної ради з питань планування, бюджету, фінансів та економічного розвитку району.

Голові РДА Анатолій Бринчук відповів, який вихід бачить із цієї ситуації. Він категорично проти фінансування кущових пожежних охорон з районного бюджету і повинні платити за виїзд пожежної машини ті « в кого хата згоріла» чи сільська рада, якщо в неї є кошти. На мою думку, такий підхід абсолютно неправильний, він приведе до ще більшого занепаду пожежної безпеки в районі і в недалекому майбутньому гасіння пожеж дідівським методом: з відрами, сокирами і баграми.

На пропозицію винести це питання на сесію районної ради з шести депутатів присутніх на комісії це питання не підтримали два депутати ради наближені до голови, відповідно вирішення питання відкладається до наступної сесії районної ради, а то й взагалі на цілий рік.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024