Лікування хронічного болю: консультація неврологині зі Старої Вижівки

15 Лютого 2023, 11:42
Ольга Маркусь 1254
Ольга Маркусь

Неврологиня зі Старої Вижівки Ольга Маркусь розповіла про лікування хронічного болю.

Про це лікарка написала на своїй сторінці у фейсбуці.  

Загальний підхід до лікування хронічного болю залежить від його причини та типу синдрому хронічного болю. Як лікарка пояснювала раніше, менеджмент хронічного болю потребує мультисциплінарного підходу. В команду  повинен бути залучений не тільки невролог, травматолог тощо, а й психолог, анестезіолог, фізичний терапевт.

Коли біль стає такою проблемою, що заважає роботі та нормальній діяльності, то тут вже мова йде про порочне коло болю.  Біль може змусити вас бути стурбованим, пригніченим та дратівливим. Депресія та дратівливість часто призводять до безсоння та втоми, що призводить до ще більшої дратівливості, депресії та болю. Цей стан називають «жахливою тріадою болю», де є страждання, безсоння і пригнічення настрою.

Саме тому важливе навчання пацієнтів, яке має включати розуміння того, як біль може завдавати шкоди без шкоди, доступні варіанти лікування та обґрунтовані очікування відповіді на лікування.

Саме тому медики призначають антидепресанти пацієнтам з хронічним болем та лікують порушення сну та настрою.

Фармакологічне лікування важливе, лікарі можуть призначити НПЗП, міорелаксанти, протисудомні, антидепресанти, стероїди, опіоїди, препарати для місцевого лікування (наносяться на шкіру), які містять знеболювальні або інгредієнти, що створюють заспокійливе тепло чи холод,  медичний канабіс.

Не менш важливою є емоційна та психологічна підтримка болю, яка  може включати психотерапію, управління стресом, релаксаційні техніки, медитацію та гіпноз.

Не варто забувати про фізичну реабілітацію та лікувальну фізкультуру, яка повинна бути адаптована до стану пацієнта, з метою покращення фізичного стану.

Ну і, звісно, для пацієнтів, які потребують інтервенційне лікування, − прицільні малоінвазивні хірургічні втручання, які виконуються пункційно голками, спеціальними електродами через провідники.

«Чи важко лікувати хронічний біль? Так, однозначно! Але жити комфортно, без болю є можливим! Біль не варто терпіти, не варто чекати, поки мине. Варто звертатися за допомогою!», − написала Ольга Маркусь.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром