У Буцині та Секуні – підтоплені будинки та городи

10 Лютого 2023, 12:37
У Буцині та Секуні – підтоплені будинки та городи 822
У Буцині та Секуні – підтоплені будинки та городи

У селах Буцинь та Секунь затопило прибудинкові території та поля.

Про це пише голова Дубівської громади Роман Троцюк у фейсбуці.  

«Проблема підтоплення найбільш виражена на території сіл Секунь та Буцинь. Обмежені фінансові можливості однойменних сільських рад та недостатня увага утриманню меліоративної системи дає свої гіркі плоди. Велика вода показала всі завчасно не вирішені проблеми. Попереду важлива та послідовна робота, яка повинна максимально прибрати дискомфорт, спричинений підтопленням», − ідеться в повідомленні.  

Роботи з усуненням підтоплень на цій території розпочали ще в 2020 році відразу після доєднання сіл Секунь та Буцинь до Дубівської громади.

У селі Секунь в 2020 році провели роботи на двох відрізках меліоративної системи, що дало  можливість знизити рівень ґрунтових вод на території, що обслуговують ці меліоративні канали.
Протягом зими працівники Дубівської сільської ради на чолі з очільником громади неодноразово виїжджали на місця підтоплення та шукали шляхи вирішення проблеми.  

До обстежень долучали фахівців Ковельської експлуатаційної дільниці регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області на чолі з керівником Валерієм Грижуком. Науковий підхід та використання необхідного обладнання дало змогу знайти шляхи вирішення, як глобальних, так і локальних проблем з підтоплення.
У селі Секунь відбувалося постійне підтоплення підвального приміщення в приміщенні дитячого садочку «Калинонька», що не давало експлуатувати встановлений котел опалення та використовувати приміщення в зимовий період. Виміри показали, що рівень води в підвальному приміщенні вище рівня в каналі, прочищеному в 2020 році, який проходить неподалік, становить 1,4 метра.

Проводять роботи з прокладання дренажного трубопроводу з підвалу садочка до меліоративного каналу. У результаті проблему підтоплення підвального приміщення садочку та прилеглих територій мають вирішити.  

Визначили, як вирішити питання підтоплення в районі вулиць Буцинська та Петрука. Незабаром розпочнуться роботи з усунення підтоплень в цьому районі.

«Неналежну увагу приділяди вирішенню питання підтоплення впродовж багатьох років в селі Буцинь. На меліоративних каналах виросли справжні дерева. Від деяких меліоративних каналів залишився лише тоненький слід, по якому намагається пробитися потічок води», − пише Роман Троцюк. 

Справжнім лихом є ситуація, яка склалася з підтопленням вулиці Дубіка та Березневої.

«Тут над проблемою зовсім не працювали, хоча підтоплення відбуваються мало не щороку. Для вирішення цієї проблеми необхідно підійти комплексно, адже треба збудувати меліоративний канал протяжність два кілометри. За попередніми підрахунками виготовлення проєкту та виконання робіт може вартувати близько 620 000 гривень. Працюємо над залученням коштів з обласного екологічного фонду в кількості 70% від необхідної суми. Решта коштів при підтримці фонду та депутатів обласної ради профінансують з бюджету громади», − зазначив посадовець.

Планують виготовити проєктну документацію. Проєкт повинен пройти експертизу. Після чого роботи виставлять на тендер. Переможець, який виграє тендер, виконає роботи.
За кошти громади розчистять меліоративні канали між вулицями Дубіка, Ювілейна та Дорожня, Незалежності.

Уже знайшли підрядника, лишається погодити розчищення від дерев території каналу та в охоронній зоні з екологічною інспекцією. Зрізану деревина використають на потреби школи.
На фото − підтоплення території в районі вулиць Дубіка та Березневої.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024