Чому обійми корисні для здоров’я: цікаві факти від старовижівської неврологині

26 Січня 2023, 17:19
Обійми 621
Обійми

Неврологиня зі Старої Вижівки Ольга Маркусь розповіла, чому корисно обійматися.

Про це лікарка написала на своїй сторінці у фейсбуці.

«Як на мене, то немає кращого способу виразити свою підтримку, допомогу, прихильність, ніж обійняти», − написала Ольга Маркусь.  

То яка ж таки користь обіймів для здоров'я?

  • Обійми мають заспокійливий ефект, допомагають знизити рівень стресу, внаслідок зменшення  кортизолу в крові, відомого як «гормон стресу».
  • Обійми можуть покращити діяльність серцево-судинної системи та допоможуть менше нервувати перед публічними виступами. Одне дослідження показало, що люди перед стресовою подією (публічний виступ), мали нижчий пульс та артеріальний тиск, коли вони 20-секундно обіймали свого партнера, порівняно з тими, хто не мав фізичного контакту.
  • Обійми допомагають зменшити наші страхи, знизити рівень тривоги у людей з низькою самооцінкою.
  • Обійми можуть допомогти зменшити біль. В одному дослідженні дотик показав свою ефективність щодо полегшення болю та покращення якості життя в специфічній популяції людей з фіброміалгією.
  • Обійми роблять нас щасливішими! Під час обіймів виділяється окситоцин − гормон, який часто пов'язують з такими аспектами стосунків, як довіра, відданість і зв’язок. Його асоціюють із щастям та меншим стресом. Тому обійми допомагають нам налагодити зв’язки та покращити стосунки.

«Обіймайтеся так часто, як тільки можна! Пропонуйте обійми іншим, але спочатку завжди запитуйте, бо не всім це подобається, інколи люди не хочуть, щоб порушували їхній особистий простір», − зазначила неврологиня.  

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024