Як поговорити з дівчинкою про першу менструацію: поради старовижівської гінекологині

17 Січня 2023, 11:58
Донька і мама 554
Донька і мама

Лікарка зі Старої Вижівки Тетяна Круть розповіла про те, як слід говорити з дівчинкою про місячні.

Про це медикиня написала на своїй сторінці у фейсбуці.

З чого ж починаються такі бесіди про статеве дорослішання і перші місячні?

Перш за все поговоріть з донькою про жіноче тіло, покажіть на своєму тілі ознаки статевого дозрівання, молочні залози, особливості фігури.

Потім розкажіть трохи про анатомію, не заглиблюючись в медичну тематику, але проте досить докладно для того, щоб дівчинка зрозуміла, чому ж менструації йтимуть кожен місяць. У яєчниках у дівчинки щомісяця будуть дозрівати яйцеклітини, з яких надалі можуть вийти маленькі дітки. Але зараз, поки дівчинка ще юна, ці яйцеклітини відторгатимуться організмом, і з матки буде виділятися менструальна кров. Розкажіть дівчинці, що таке відбувається не тільки з нею однією, цей процес притаманний усім дівчатам і жінкам, завдяки йому можна стати матір’ю.

Звичайно, перші емоції з приводу цього процесу у дівчинки можуть бути різними, але факт дорослішання невідворотний, і їй необхідно до моменту першої менструації вміти правильно доглядати за своїм мінливим тілом.

У дівчинки можуть виникнути питання, на які необхідно правильно і грамотно відповісти.

Найчастіші питання, які ставить дівчинка:

«Це, напевно, боляче, якщо йде кров?» − це питання буде одним з перших, і потрібно відповісти на нього гранично делікатно. Менструація в нормальних умовах болючою бути не повинна, можуть бути лише неприємні відчуття напруженості, тиску через тонус матки. Поясніть, що болі бути не повинно, і якщо вона з'явилася, потрібно негайно сказати про це мамі і відвідати лікаря.

 «Як я дізнаюся, що скоро місячні?» − це теж одне з поширених питань, і при відповіді на нього варто торкнутися питання передменструального синдрому, який так чи інакше проявляється у всіх жінок. До нього належать перепади настрою, роздратованість, напруга в грудях, слабкість і сонливість, посилення виділень зі статевих шляхів. Це обумовлено зміною концентрації гормонів, і цілком нормально.

«Коли ж вони почнуться?» − ще одне популярне питання серед дівчаток. Розкажіть, що перші менструації можуть початися в період з десяти до тринадцяти років, частіше вони починаються в холодну пору року.

Пізніше місячні починаються у повних дівчаток або у дівчаток дуже худеньких, зі слабко розвинутими м'язами, грудьми і тілом. Але менструації прийдуть обов'язково, як і з'являться інші статеві ознаки.

Покладіть дівчинці в сумочку прокладку, вона може стати в нагоді, і розкажіть про правила гігієни.

Перші прокладки для дівчинки краще купити самій мамі і покласти дівчинці на поличку для білизни або в сумочку. У міру того як дівчинка навчатиметься доглядати за собою, вона підбере для себе найбільш зручні прокладки.

Читайте також: Причини тазового болю у жінок: консультація старовижівської гінекологині. 

Про що слід поговорити ще?

Обов'язково розкажіть дівчинці про те, що перші менструації можуть бути нерегулярні, вони можуть бути короткими (менш як три дні), або подовженими (більше п'яти-семи днів).

Перші менструації протягом пів року можуть виникати з затримками, нерегулярно, і необхідно вести календар менструацій, в якому потрібно відзначати дати менструацій і їх тривалість, інтенсивність. Якщо цикл не встановиться протягом пів року − необхідно відвідати лікаря-гінеколога. Також необхідно терміново поскаржитися матері, якщо менструації стали хворобливими, рясними, з'явилися незвичні симптоми − запаморочення, головний біль, нудота і блювота. Це може бути ознакою захворювання і запалення.

Обов'язково розкажіть про нового для дівчинки лікаря – гінеколога. Поясніть, що це лікар, який займається лікуванням жіночих хвороб, до нього необхідно звертатися щодо будь-яких питань, що стосуються статевої сфери та жіночого здоров'я.

Якщо менструації у дівчини не виникли до 14 років або виникли раніше 10-11 років − необхідно звернутися до лікаря за консультацією: можливо, є проблеми зі статевим дозріванням, воно раннє або запізніле, і стан вимагає корекції.

Майбутнє статеве дозрівання − це ще один привід для щирої розмови та можливості побути наодинці з дочкою. Якщо ви з донькою найкращі подруги, ця розмова пройде легко і досить просто. Донька може поставити вам свої питання, а ви відповісте їй без сорому.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024