Ковельська райрада досі не зреагувала на скандал з директоркою шацького нацпарку

05 Грудня 2022, 22:53
Марія Христецька 267
Марія Христецька

Скандал із директоркою Шацького національного парку триває. 

Хоч Марію Христецьку відсторонили від посади і призначили їй нічний домашній арешт, мешканці громади кажуть: цього недостатньо. І хочуть, аби чиновницю не просто відсторонили, а звільнили. І вже готують нове звернення. Бо попереднє, що відправляли до Ковельської райради, депутати так і не розглянули. Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

 

 

У своєму зверненні до депутатів Ковельської райради шацькі торгівці розповідають, що Христецька зловживала службовим становищем для власного збагачення, «тиснула» на підприємців і вимагала у них хабарі в тисячі доларів. А на території Шацького нацпарку влаштувала своє «царство».

Один із авторів звернення – Андрій Суслов, місцевий підприємець. Після серії розслідувань 12 каналу «Золота рибка Марії Христецької» разом із колегами вирішили попросити депутатів Ковельської райради, аби ті вплинули на ситуацію.

«Чого до цього часу ніхто нічого не бачив? Де були перевірки, які перевіряли Шацький національний парк, чому вони не помічали цього всього, чому приїхала одна дівчинка, побула два дні – і стільки всього люди розказали?» – розмірковує Андрій Суслов.

Звернення підприємців та мешканців Шацької громади депутати райради на сесії наприкінці вересня не розглядали – бо пані Христецька не з’явилась. Але, як переконує голова ради, подали заяви до відповідних органів.

«Ми тут заяву направили в прокуратуру, направили в ДБР, прокуратура надіслала лист відповідний», – каже голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак.

На наступній сесії, 30 листопада, у порядку денному цього питання теж не було. На думку голови, потреба відпала.

«Відкрита кримінальна справа, відбувався суд, на сьогодні вона відсторонена від роботи на 60 днів і взята під домашній арешт. Тому як вона може бути присутньою тут і відповідати на те звернення», – роздумує голова.

Саме за матеріалами розслідування 12 каналу проти Марії Христецької відкрили кримінальне провадження, а 10 листопада посадовиці повідомили про підозру. Вже наступного дня суд зобов’язав її залишатися під нічним домашнім арештом та відсторонив від посади. Тому, кажуть депутати, хай справою займається слідство. Хоч і в провадженні враховані не всі претензії підприємців, обранці району вирішили надалі звернення просто проігнорувати.

У зверненні підприємців йдеться про цілий ряд порушень. Окрім розкрадання державних коштів – розтрата чужого майна, видача неправдивих документів, підставні підприємці, вимагання хабарів, втручання у природнє середовище нацпарку.

Щоправда, депутати кажуть, що вплинути на ситуацію зможуть лише тоді, коли злочини Христецької доведуть у суді, а поки ж діє презумпція невинуватості.

«Ми можемо дивитися на її конкретні дії, що вона виконала, тобто виконання своїх службових обов’язків. А те, що стосується кримінальних справ і так далі – це вже має дати своє заключення прокуратура, тому і відкладається це питання», – пояснює депутат райради Роман Свіржевський.

Нині ж шацькі підприємці тішаться: у справі вже є зрушення, адже навіть не думали, що дійде до суду. Водночас не виключають, що і нині на порушення Христецької можуть просто заплющити очі.

«Ми паралельно готуємо скаргу до Офісу Президента, де вже є зібрано 500 підписів. Вже є. Але поки ми чекаємо рішення суду», – повідомив підприємець Андрій Суслов.

Мешканці Шацької громади чекають, коли пані Хритецьку звільнять із посади, а не просто відсторонять. Адже, кажуть, вона й досі періодично з’являється на робочому місці і «тисне» на працівників та місцевих підприємців. Про це ми розповімо вже зовсім скоро.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024