На Старовижівщині обманюють, буцімто відео з Києво-Печерської лаври − фейк

15 Листопада 2022, 13:13
Києво-Печерська лавра 1707
Києво-Печерська лавра

Священник ПЦУ Михайло Омелян опублікував відео з одного з храмів Києво-Печерської лаври, де хор виконує проросійські пісні. «Дзвін пливе, пливе над росією, Прокидається Матінка – Русь…», – чути на відео російською мовою.

У старовижівському сегменті фейсбуку поширили публікацію, в якій стверджують, буцімто це відео та інформація «жахливого коментаря», опубліковані 13 листопада 2022 року на сторінці Facebook священником ПЦУ Михайлом Омеляном, не відповідають дійсності. Фактчекери Район.Стара Вижівка з’ясували, що саме оприлюднене відео з начебто спростуваннями є фейком.

Намісник Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП Павло Лебідь прокоментував скандальне відео, де в лаврі піснями звеличують росію.

У спеціально записаному зверненні він визнав достовірність відео.

Настоятель заявив, що «отцю Захарії буде повна заборона» і більше в храмі не будуть співати «світських пісень».

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада 2022 року в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра».

Слідство здійснюють за частиною першою статті 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Наразі усі матеріали скерували для проведення відповідних експертиз.

Читайте також: Старовижівчани поширюють фейкове фото з Херсона. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024