П’ять важливих речей, які треба зробити в пологовому: роз’яснення лікарки зі Старої Вижівки

13 Листопада 2022, 09:43
П’ять важливих речей, які треба зробити в пологовому: роз’яснення лікарки зі Старої Вижівки 584
П’ять важливих речей, які треба зробити в пологовому: роз’яснення лікарки зі Старої Вижівки

Гінекологиня Тетяна Круть зі Старої Вижівки написала про п’ять важливих речей, які варто зробити в пологовому після народження дитини. 

Про це ідеться на сторінці медикині у фейсбуці.  

«Ви тільки трохи оговтались після пологів, як вам пропонують приймати якісь рішення. А рішення ці важливі, повірте. Тому пропоную підготуватись завчасно, прочитавши мій допис», − написала Тетяна Круть.  

1. Ін’єкція вітаміну К. Майже одразу після народження роблять цей важливий укол. Цей вітамін відповідає за якість і можливість зупинки кровотеч нашим організмом. Є такий стан як геморагічна хвороба новонароджених. Розвивається в новонароджених, і в абсолютно здорових, на перший погляд. А введення вітаміну К значно знижує ризики розвитку.

2. Щеплення від гепатиту В у перший день. Нащо так рано? Це профілактика передачі гепатиту від мами до дитини. Навіть коли мама обстежена, то є ризик потрапити в «серонегативне вікно» Коли мама вже інфікована і може заразити маля, а аналіз ще не показав. І є ризик необхідності переливання крові немовлятку, всяке буває. 80-90 % дітей, які заразились в перший рік життя, будуть мати хронічний гепатит В.

3. Щеплення БЦЖ на 3-5 день (від туберкульозу). Точніше від його найбільш агресивних форм. Чому так рано? Бо в Україні з туберкульозом − погані справи. Хтось з близького оточення може хворіти на цю недугу і не знати про це. І заразити немовля, а це дуже небезпечно для нещеплених, ще й в такому віці.

4. Скринінг слуху − чим раніше знайти проблему, тим ефективніше можна її вирішити.

5. Скринінг на генетичні хвороби. Якщо раніше немовлят перевіряли на чотири спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурію, адреногенітальний синдром і муковісцидоз, то з жовтня загальна кількість орфанних метаболічних хвороб, які включені до скринінгу новонароджених в Україні, складає 21 захворювання.

Забір крові немовлят проводять у перші 48 – 72 години життя, якщо в немовляти раптом виявлено відхилення від нормальних показників, то про це повідомляють батькам та призначають подальші дослідження чи лікування.

Важливо вчасно виявити, щоб почати лікування, корекцію і щоб хвороба мінімально вплинула на розвиток дитини.

Читайте також: Як комунікувати з лікарем: поради старовижівської гінекологині. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром