У Смідинській громаді реалізували екопроєкт

19 Жовтня 2022, 09:14
У Смідинській громаді реалізували екопроєкт 594
У Смідинській громаді реалізували екопроєкт

У вересні 2022 року в Смідинській громаді завершилася реалізація екологічного проєкту, що розпочався ще у 2021-му.

Втілила його громадська організація «Волинський Інститут Права» у партнерстві з місцевою владою для позитивних змін у сфері охорони довкілля та для залучення місцевих жителів до розвитку цієї територіальної громади. Про це Район.Стара Вижівка повідомили у Волинському Інституті Права.

Усі активності проєкту поділили на два напрямки. Перший – це напрацювання важливих документів, без яких неможливо зберегти і розвивати чисте довкілля. Мова йде про зміни у Стратегії розвитку Смідинської громади у частині екології, правила благоустрою території та схему санітарної очистки.

«До процесу напрацювання цих документів залучили і місцевих посадовців, і депутатів, і експертів, і активних жителів. Адже для нас важливо, щоб на розвиток громад впливали не лише посадовці, а й усі, хто хоче позитивних змін. Практика показує, що спільні зусилля дають більше результатів», – вважає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Вона додає, що ці три документи важливі, адже їх наявність дає чіткіше розуміння, куди рухатися і що робити на шляху до чистого довкілля.

Другий напрямок активностей проєкту – це організація заходів, які підвищують екосвідомість жителів Смідинської громади. Тобто впливають на те, щоб чимбільше місцевих людей усвідомило важливість збереження чистого навколишнього середовища.

Зокрема, за період реалізації проєкту відбулися тренінги з основ компостування та особливостей вирощування органічної продукції. Також організували дві екологічні акції. Їх учасники не лише долучилися до толоки, а й могли дізнатися багато цікавого під час майстер-класів та гутірок.

«Хоч цей проєкт завершився, але наша діяльність для охорони довкілля продовжуються. Все те, що ми зазначили у змінах до Стратегії розвитку та інших напрацьованих документах, потрібно імплементувати. До прикладу, є ідея адвокаційної кампанії з сортування сміття місцевими жителями, яку хочемо реалізувати найближчим часом. Тому не зупиняємося і далі рухаємося на шляху до чистої громади», – розповідає голова Смідинської громади Оксана Піцик.

Довідково:

Усі згадані активності здійснено Волинським Інститутом Права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024